Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Krachtiger pijnstiller dan morfine gevonden

Chinese onderzoekers hebben een middel gevonden dat zo’n drie keer krachtiger is dan morfine. Het gaat om het gif van een bepaald soort Aziatische duizendpoot. Of mensen net zo op het gif reageren als muizen, is nog de vraag.
Krachtiger pijnstiller dan morfine gevonden
Foto: Wikipedia Commons

Het pijnstillend effect van het duizendpotengif was soms drie keer zo sterk als dat van morfine, blijkt uit de gisteren gepubliceerde studie in het wetenschappelijk tijdschrift PNAS. Dat meldt De Volkskrant vandaag.
De onderzoekers testten het middel op gepijnigde muizen. Vervolgens gaven ze de helft van de dieren een injectie met moleculen uit het gif van de twintig centimeter lange duizendpoot Scolopendra subspinipes mutilans. Hoe hoger de dosis, hoe minder tekenen van pijn de muizen vertoonden.

Bijwerkingen

Ook het gebrek aan bijwerkingen zou opvallend zijn. Zelfs bij een dosis die tien keer hoger lag dan nodig was voor een pijnstillend effect waren er geen merkbare gevolgen voor de hartslag, bloeddruk of beweeglijkheid van de muizen.

Pijnsystemen

Muizen zijn net als mensen gewervelde dieren, hun pijnsystemen lijken volgens de Leidse bioloog Freek Vonk behoorlijk op elkaar. Toch kan bij experimenten met proefpersonen altijd blijken dat het menselijk lichaam op dit type molecuul anders reageert, vertelt hij in De Volkskrant. Hij vraagt zich dan ook af of en wanneer de duizendpotenpijnstiller daadwerkelijk te gebruiken is.

Onderzoek

De Amerikaanse gezondheidsautoriteit keurde tot nu toe zes van gif afgeleide medicijnen goed voor menselijk gebruik. Vele andere toepassingen van dierengif bevinden zich nog in het stadium van laboratoriumonderzoek.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.