Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kritiek op convenant langdurige zorg

Verschillende organisaties in de gezondheidszorg hebben kritiek geuit op het Convenant Kwaliteitsimpuls Langdurige Zorg dat staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten heeft gesloten met diverse brancheorganisaties.

Beroepsorganisatie NU’91 maakt zich zorgen of het beloofde geld werkelijk gebruikt gaat worden voor extra opleidingen en extra personeel, en dat niet het bestaande budget hiervoor gebruikt wordt. “Want dan kunnen de extra gelden gebruikt worden voor de budgettekorten”, schrijft de organisatie op haar website. “Het geld zit straks immers bij de tarieven die uitbetaald worden in de instelling. Is het dan niet verleidelijk om het gewoon te gebruiken voor het gat in de begroting?”

 

V&VN

V&VN heeft het convenant ondertekend, maar zegt op nursing.nl zelf gespitst te blijven op de resultaten van het convenant. ‘We zien in de toegezegde investeringen veel kansen voor het vergroten van de deskundigheid in de langdurige zorg,’ zegt V&VN in een reactie op Nursing.nl ‘Dat is hard nodig met een groeiend aantal ouderen met dikwijls meerdere aandoeningen. De huidige afspraken geven ruimte voor meer (en nieuwe) gediplomeerde verzorgenden, verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten en meer ruimte en geld voor scholing in de langdurige zorg. De extra investering in de langdurige zorg van 852 miljoen euro per jaar gaat in een stagefonds en naar de zorginstellingen.’

 

NPCF

De NPCF is blij met de afspraken om onder meer 12.000 extra medewerkers te werven , maar vindt het tegelijkertijd een gemiste kans dat de extra middelen alleen voor de intramurale zorg in worden gezet. De NPCF zou het geld ook willen inzetten in de thuiszorg.

 

Auteur: TvZ – Annelies Vermeulen
Bron: NU’91 / NPCF / Nursing

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.