Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kwaliteit ouderenzorg niet beter ondanks stijgende kosten

Hoewel de overheidsuitgaven voor verpleging en verzorging sinds 1995 gemiddeld fors zijn gestegen, is de kwaliteit er niet op vooruit gegaan. Dat concludeert het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in het rapport ‘Waar voor ons belastinggeld’.

De kostprijs van zorg in de instellingen is sinds 1995 gemiddeld gestegen met 2,4 procent en in de thuiszorg met 3,7 procent. Maar de kwaliteit is er niet zichtbaar door toegenomen. Wel zijn er meer mensen geholpen.

Productie
‘De kwaliteit van verzorging en verpleging lijkt in de waargenomen periode nauwelijks veranderd’, schrijven de SCP-onderzoekers. Kostenstijgingen in de sector vonden vooral plaats in de periode 2000 tot en met 2003. Voor het oplossen van de wachtlijsten kwamen toen veel middelen vrij. ‘Hiervoor is een ‘boter bij de vis’-strategie gevolgd, waarbij de extra middelen in belangrijke mate hebben bijgedragen aan een hogere productie. Deze periode markeert ook de overgang naar een meer vraaggestuurd stelsel.’

 

Bron: Zorgvisie

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.