Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kwaliteit ouderenzorg niet verbeterd

Hoewel de overheidsuitgaven voor verpleging en verzorging sinds 1995 gemiddeld fors zijn gestegen, is de kwaliteit er niet op vooruit gegaan.

Dat concludeert het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in haar rapport ‘Waar voor ons belastinggeld’. Het SCP heeft onderzocht wat de belastingbetaler terug krijgt voor alle miljoenen euro’s aan belastinggeld die sinds 1995 zijn uitgegeven, onder andere in de ouderenzorg. Hoewel de kostprijs van zorg in de instellingen sinds 1995 gemiddeld steeg met 2,4 procent en in de thuiszorg met 3,7 procent, is de kwaliteit er niet zichtbaar door toegenomen. Wel zijn er meer mensen geholpen.

 

Productie 

‘De kwaliteit van verzorging en verpleging lijkt in de waargenomen periode nauwelijks veranderd’, schrijven de SCP-onderzoekers. ‘Dit zou betekenen dat kostprijsontwikkelingen geen relatie hebben met ontwikkelingen in de kwaliteit van dienstverlening.’ In tegenstelling tot de kwaliteit is de productie door de groeiende overheidsinvesteringen wel toegenomen. De productie in de thuiszorg steeg gemiddeld met 4,6 procent volgens SCP-cijfers en 0,2 procent in de intramurale zorg. Kostenstijgingen in de sector vonden vooral plaats in de periode 2000 tot en met 2003. Voor het oplossen van de wachtlijsten kwamen toen veel middelen vrij. ‘Hiervoor is een ‘boter bij de vis’-strategie gevolgd, waarbij de extra middelen in belangrijke mate hebben bijgedragen aan een hogere productie. Deze periode markeert ook de overgang naar een meer vraaggestuurd stelsel.’ 

 

Bron: SCP / Zorgvisie

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.