Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties8

‘Kwaliteit verzorgende ig in ouderenzorg in gevaar’

Opleidingen tot verzorgende ig van slechts zeven maanden zorgen ervoor dat de kwaliteit van verzorgenden in gevaar komt.
'Kwaliteit verzorgende ig in ouderenzorg in gevaar'
Foto: koen suijk

Dit stelt  Gerda van Brummelen, adviseur bij V&VN op Radio 1 in het programma De Ochtend. Van Brummelen vertelt dat particuliere opleidingen tot verzorgende ig aanbiedt, die zeven maanden duren, in tegenstelling tot de ROC-opleidingen die drie jaar duren. ‘Als je kijkt welke kennis en kunde je moet bezitten voor je een diploma krijgt, kan dit volgens ons nooit in zo’n korte tijd’, vertelt zij in het radioprogramma.

Test je kennis: kennisquiz delier

Volgens Van Brummelen komen deze signalen van verzorgenden zelf. Zij denkt dat er zeker dingen misgaan door de korte opleidingen: ‘Als iemand een cursus tot verzorgende volgt –want meer dan een cursus is het niet te noemen- ken je de signalen van de cliënt onvoldoende. Vanuit de inspectie zijn er veel rapporten verschenen en ook zij maken zich zorgen over de afname van deskundigheid op de werklvloer.’

Directeur van ActiZ, Aad Koster, herkent de uitspraken van Van Brummelen niet: ‘We hechten aan goed opgeleide mensen. Ik neem aan dat mevrouw Van Brummelen dit verhaal niet uit haar duim zuigt, maar als ik kijk naar onze leden, zie ik toch dat mensen een reguliere opleiding gevolgd moeten hebben.’

V&VN wil graag dat er breed landelijk onderzoek wordt gedaan naar deze opleidingen. Ook pleit V&VN voor beter toezicht op het handhaven van de opleidingsbescherming in de wet BIG, als het gaat om de opleiding tot verzorgende IG.

8 REACTIES

 1. Zelf volg ik ook een verkorte opleiding voor verzorgende-ig, in 2 jaar. Ik ben het 2e leerjaar ingestroomd, omdat ik mijn helpende zorg en welzijn diploma al in bezit heb. Ik denk niet dat iemand die geen/weinig verstand heeft van de zorg, een verkorte opleiding kan volgen. Als je dit diploma dan hebt behaald, ben je dan wel echt bevoegd en bekwaam…? Ik ben van mening dat dit eigenlijk onmogelijk is.

 2. Lees alle reacties
 3. Zelf ben ik leerling verzorgende IG. Volg deze opleiding via een ROC in 1,5 jaar tijd. Ondanks dat iedere student een eigen leer tempo heeft, is 7 maanden voor dit traject erg kort. Vooral als je dit volgt in de bol variant. Zelf volg ik de opleiding in het traject werken/leren. Tevens volg ik de versnelde variant van deze opleiding binnen mijn ROC, zou ik er niet aan denken om met deze opleiding te starten als het 7 maanden had geduurd. Had mij dan denk ik mijzelf niet bekwaamd genoeg gevonden denk ik.

 4. Voor sommige te kort en misschien voor anderen te lang. Het moet toch mogelijk zijn meer op eigen tempo een opleiding te behalen. Ondanks allerlei beloftes van scholen blijft dat heel moeilijk, regels zijn onduidelijk, men moet perse bepaalde lessen volgen voordat je een examen mag doen, je moet zoveel uren aanwezig zijn anders kom je niet aan de jaarlijkse aanwezigheidsuren, het is allemaal vaak heel lastig te realiseren. Hierdoor vallen studenten af die sneller kunnen omdat ze mee moeten doen met de rest van een groep. Anderen studenten hebben juist meer tijd nodig en lopen op hun tenen.

 5. Er zijn ook heel wat (leerling)verzorggenden die de reguliere ROC opleidingen van 3 jaar ontzettend lang vinden. Ze moeten vaak hetzelfde doen en eindeloos reflecteren, Ze zouden liever een meer op de praktijk goed toegespitste opleiding, met goede theoretische ondergrond, hebben in max 2 jaar., liever korter en dan bv een extra periode om het geleerde in de praktijk toe te passen.

 6. SPWers worden bij ons in zo,n traject gezet.
  Prima collega,s om leuke dingen mee te doen, kunnen ons leren….
  Verz IG in 7 mnd, toch vaak over de rug van een verzorgende IG heen.
  Die moet harder lopen… of niet uit bed….blijf maar uitslapen…..
  Met als gevolg bij sommige cliënten verwardheid/afvallen….want dat zien we niet. te laat eten!!!
  Tuurlijk hoef je een uitslaper niet uit zijn bed te slepen, maar het is wel normaal dat we op kleinschalig wonen om ongeveer 10.30u koffie kunnen drinken, en dat ieder om 10.u ontbeten heeft.
  ,s Middags kan er gerust worden.
  Ook zie je teveel aandacht gericht op 1 persoon met lunch, terwijl je er 4 moet helpen.
  Moet je voor de gein eens tellen hoeveel minuten er voor een overdracht nodig zijn…..s,morgens 5×10-15 minuten das 1 uur. Dan vraagt de p.c. behoorlijk aandacht en werkt niet altijd zo vlot.
  Ik blijf erbij dat met deze z.g transparante rapportage het allemaal ten koste van tijd van cliënten gaat!!!

 7. Een vreemde reactie van mevrouw Van Brummelen.
  Allereerst is er Calibris die richtlijnen opstelt voor de opleidingen.
  Daarbij zijn er inderdaad opleidingen mogelijk voor herintreders of mensen die een gelijkwaardige opleiding hebben behaald waardoor zij vrijstellingen kunnen krijgen volgens de EVC- procedure.
  Het gaat dus om mensen met een zee van ervaring die volgens alle wettelijke regels hun reeds behaalde diploma (s) upgraden naar het huidige vereiste diploma.
  Het zijn ook niet alleen particuliere opleidingen maar i.i.g. ook ROC’s die verkorte opleidingen aanbieden.
  Menig persoon die op deze manier uitstroomt is zeer gemotiveerd, erg leergierig en vernieuwend en heeft soms meer kennis dan een EVV’er.
  Om nog maar niet te spreken van de hospitalisatie van menige verzorgende, waardoor nieuwkomers ( met vernieuwende inzichten) met de nek worden aangekeken.
  Deze mevrouw mag zich eerst eens op de hoogte stellen van:
  a) de eisen van Calibris
  b) de eisen van EVC

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.