Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Is jouw ziekenhuis seniorproof?

Is jouw ziekenhuis al een beetje op de goede weg voor het keurmerk Seniorproof? Bekijk de Kwaliteitscriteria waar je aan moet voldoen om het keurmerk te verdienen.
Is jouw ziekenhuis seniorproof?
Foto: ANP - Roos Koole

1 Patiënten van 70 jaar en ouder worden gescreend op geriatrische problemen en op basis van de risico’s worden interventies uitgevoerd.

2 Geriatrieteam aanwezig (minimaal een klinisch geriater/internist ouderengeneeskunde, een geriatrieverpleegkundige en op consultbasis een geriatrie-fysiotherapeut).

3 Alle noodzakelijke onderzoeken worden op elkaar afgestemd en zo mogelijk op één dag uitgevoerd.

4 Voor kwetsbare ouderen met complexe problematiek zijn specifieke klinische maatregelen beschikbaar zoals eenpersoonskamer, rooming-in, dwaalbeveiliging, opgeleid personeel.

5 Er is aandacht voor medicatie en het voorkómen van heropname door een ontslagbrief met uitleg over de ziekte, wat er in het ziekenhuis gebeurd is, medicatie en leefregels.

Seniorproof

Wat doet jouw ziekenhuis om de zorg te verbeteren? Laat het ons weten>>>

6 De zorg wordt gecoördineerd en er is één aanspreekpunt voor vragen van de patiënt of diens vertegenwoordiger.

7 Lichamelijke en sociale participatie van ouderen wordt bevorderd door o.a. beweegprogramma, inzet van vrijwilligers, gerichte inzet van communicatiehulpmiddelen.

8 De spoedeisende hulp wordt geschikt gemaakt voor kwetsbare ouderen door wachttijden te beperken en de mogelijkheid een geriatriedeskundige te consulteren.

9 Zorg voor ouderen is ziekenhuisbreed een speerpunt met aandacht voor en structurele scholing in geriatrie.

10 Continuïteit van zorg in de keten is gegarandeerd door een ketenprotocol en tijdige informatieoverdracht.

11 Er is beleid voor zorg en begeleiding in de laatste levensfase door te spreken over wat de patiënt belangrijk vindt en welke ondersteuning daarbij nodig is.

12 Het ziekenhuis heeft een toegankelijke parkeervoorziening en is goed bereikbaar met het openbaar vervoer.

13 Ontvangst en inrichting stralen gastvrijheid uit: er zijn gastvrouwen, deuren gaan automatisch open, er zijn goede stoelen met leuningen, er zijn duidelijke markeringen op trappen.

14 Bewegwijzering en oriëntatie zijn duidelijk leesbaar voor ouderen.

15 De inrichting van verpleegafdelingen is afgestemd op ouderen: badkamers zijn geschikt voor mindervaliden, er is voldoende privacy, er is zitgelegenheid.

www.seniorvriendelijkziekenhuis.nl

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.