Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kwaliteitsindicatoren palliatieve zorg op komst

Het NIVEL werkt samen met het VU medisch centrum aan kwaliteitsindicatoren voor de palliatieve zorg in Nederland.

Naast medische en verpleegkundige zorg is in de palliatieve fase immers ook aandacht nodig voor de psychosociale en spirituele kanten. Dit maakt palliatieve zorg complex. Om de kwaliteit van de zorg in de gaten te houden én te kunnen vergelijken, ontwikkelen het NIVEL en het VU medisch centrum kwaliteitsindicatoren.

Indicatoren
De indicatoren worden veelal uitgedrukt in een getal of percentage, bijvoorbeeld het percentage patiënten bij wie zich een bepaald probleem of symptoom voordoet of het aantal dat een positief oordeel heeft over een aspect van zorg. Wanneer deze scores openbaar zijn, kunnen patiënten een beter onderbouwde keuze maken voor bijvoorbeeld een hospice, of een verpleeghuis. Ook kunnen kwaliteitsindicatoren worden gebruikt door de Inspectie voor de Gezondheidszorg of het Ministerie van VWS.
Spiritualiteit
De indicatoren die in Nederland worden ontwikkeld moeten betrekking hebben op zowel de lichamelijke, psychosociale als spirituele kanten van de zorg. Het Nivel zegt dat zij de lijst met indicatoren eind 2009 zal publiceren. 

Vierde plek
De palliatieve zorg in Nederland staat op een hoog niveau in vergelijking met andere Europese landen. Eerder dit jaar werd bekend dat Nederland vierde staat op de Europese ranglijst voor ontwikkeling van palliatieve zorg, opgesteld door de European Association for Palliative Care.

Nivel

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.