Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kwaliteitsnormen voor kankeroperaties

De Nederlandse Vereniging voor Heelkunde (NVvH) heeft volumenormen en kwaliteitseisen bekendgemaakt voor de behandeling van borst-, darm-, longkanker en tumoren in bindweefsel, spieren en bloedvaten.
bestraling

 

Ziekenhuizen waar de behandeling van borstkanker plaatsvindt moeten jaarlijks minimaal vijftig operaties uitvoeren. Ze moeten beschikken over een gespecialiseerde polikliniek met een team van gespecialiseerde verpleegkundigen en medisch specialisten, een plastisch chirurg en een radiotherapeut.

Darmkanker
Ook voor darmkanker geldt een jaarlijks minimum van vijftig operaties. Ook moet een ziekenhuis beschikken over een stomapolikliniek en een stomaverpleegkundige of een in de stomazorg getrainde verpleegkundige.

Longkanker
Instellingen waar longkankeroperaties plaatsvinden, moeten dat minimaal twintig keer per jaar doen. Ook moet het ziekenhuis beschikken over een afdeling radiologie waar met spoed diagnoses gesteld kunnen worden met behulp van moderne apparaten. Ook moet opsporing van longembolie mogelijk zijn. Verder moet er een intensive care zijn waar patiënten 24 uur per dag beademd kunnen worden onder toezicht van een arts.

Behandeling staken
Chirurgen en ziekenhuizen hebben een jaar de tijd om aan de nieuwe normen te voldoen. Lukt dat niet, dan moeten ze gaan samenwerken met andere ziekenhuizen of de behandeling staken.

Registratie
De NVvH gaat de kwaliteitsnormen voortdurend tegen het licht te houden door landelijk de resultaten van de behandelingen te registreren. Voor darmkanker is al zo’n registratiesysteem in gang gezet. Het streven is om voor de zomer dergelijke registratiesystemen op te zetten voor minimaal drie andere aandoeningen.

Auteur: Redactie TvZ
Bron: Medisch Contact

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.