Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Kwart pijn in verpleeghuizen niet behandeld

Een kwart van de bewoners van verpleeg- en verzorgingshuizen met pijn wordt daar niet voor behandeld. Dat blijkt uit onderzoek van verpleegkundig pijnspecialist Anneke Boerlage. Zij promoveerde op 16 december op dit onderwerp aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.
Kwart pijn in verpleeghuizen niet behandeld

Boerlage onderzocht de pijn van 157 bewoners van verzorgingshuizen en 233 verpleeghuisbewoners. Dat waren vooral 80-plussers. Bijna 70 procent van hen had pijn op het moment van ondervraging of in de week ervoor. Bij vrijwel alle ouderen was de pijn chronisch.

Geen behandeling
Bijna een op de vier bewoners had pijn die niet werd behandeld. De onderbehandeling is volgens Boerlage te wijten aan gebrek aan aandacht, maar ook omdat ouderen hun pijn niet melden. Bovendien speelt mee dat de senioren niet nog meer medicatie willen slikken of vinden dat pijn nu eenmaal bij ouderdom hoort. Boerlage benadrukt dat pijn goed kan worden gemeten bij kwetsbare ouderen. ‘Er valt nog veel te verbeteren aan pijn meten en pijn bestrijden in de zorg’, zegt Boerlage.

Richtlijn pijn
In oktober vorig jaar liet ook Verenso, de vereniging van specialisten ouderengeneeskunde, weten dat pijn bij kwetsbare ouderen onvoldoende wordt herkend en behandeld. Daarom hebben zij de richtlijn ‘Herkenning en behandeling van chronische pijn bij kwetsbare ouderen’ opgesteld met daarbij een handleiding voor verpleegkundigen en verzorgenden.

In Nursing januari lees je een artikel over Chronische pijn bij ouderen.

Erasmus Universiteit, Nursing
Door: redactie Nursing

Meer Nursing


NursingBanen

Op zoek naar een nieuwe baan? Op NursingBanen vind je de leukste vacatures.
Neem een kijkje op NursingBanen.nl


Quinten Manuel, blogger
Quinten (18) is derdejaars mbo-verpleegkunde (bol) in Groningen. Hij blogt over zijn leven als verpleegkundige in opleiding en alles wat hij tegenkomt.
Ga naar de weblog van Quinten.

NursingExperts
Collega’s die weten waar ze het over hebben, die de diepte ingaan.
Volg de Nursing Experts.

1 REACTIE

  1. Graag zou ik in het bezit willen komen van Nursing maand januari 2012. Betreft artiekel over chronische pijn.
    Zou u tegen een vergoeding mij dit blad kunnen laten toekomen,ik maak het bedrag als u het nr vermeld graag per ommegaande aan u over.
    Dank
    Hetty Corstjens-Jonkhout
    tel 045-5230411

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.