Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kwart pijn in verpleeghuizen niet behandeld

Een kwart van de bewoners van verpleeg- en verzorgingshuizen met pijn wordt daar niet voor behandeld. Dat blijkt uit onderzoek van verpleegkundig pijnspecialist Anneke Boerlage. Zij promoveerde op 16 december op dit onderwerp aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.
pleister

Boerlage onderzocht de pijn van 157 bewoners van verzorgingshuizen en 233 verpleeghuisbewoners. Dat waren vooral 80-plussers. Bijna 70 procent van hen had pijn op het moment van ondervraging of in de week ervoor. Bij vrijwel alle ouderen was de pijn chronisch.

 

Pijn
Bijna een op de vier bewoners had pijn die niet werd behandeld. De onderbehandeling is volgens haar te wijten aan gebrek aan aandacht, maar ook omdat ouderen hun pijn niet melden. Bovendien speelt mee dat de senioren niet nog meer medicatie willen slikken of vinden dat pijn nu eenmaal bij ouderdom hoort.

 

Verbeteren
Boerlage benadrukt dat pijn goed kan worden gemeten bij kwetsbare ouderen. “Er valt nog veel te verbeteren aan pijn meten en pijn bestrijden in de zorg”, zegt Boerlage.

 

Bron: Erasmus Universiteit Rotterdam

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.