Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kwart te zware ouderen heeft diabetes

Ouderen met ernstig overgewicht lopen de grootste kans op diabetes. Van die groep is bijna een kwart (23 procent) diabetespatiënt. Dat blijkt uit woensdag verschenen cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Ruim 4 procent van de Nederlanders van 20 jaar of ouder heeft diabetes (suikerziekte), becijferde het CBS. Overgewicht en leeftijd spelen daarbij een belangrijke rol.

BMI
Van de mensen met ernstig overgewicht had 12,3 procent diabetes, bij mensen met een ‘normaal’ gewicht was dat 2,2 procent. Bij zestigplussers heeft 11,4 procent suikerziekte, bij mensen tussen de twintig en de veertig is dat 0,6 procent.
Van overgewicht is sprake als het bmi (lichaamsgewicht in kilo’s gedeeld door lengte in meters in het kwadraat) hoger is dan 25. Bij 30 spreken deskundigen van ernstig overgewicht en zwaarlijvigheid, bij 40 van morbide obesitas (vetzucht).
Volgens het CBS komt de ziekte iets vaker voor bij mannen. Dit geldt overigens alleen voor personen met overgewicht vanaf middelbare leeftijd. Op latere leeftijd verdwijnt het verschil weer.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.