Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Kwart verpleegkundigen werkt nog met papieren dossier

Ruim een kwart van de verpleegkundigen in de thuiszorg (26 procent) werkt in 2016 nog uitsluitend of voornamelijk met papieren dossiers. Dat blijkt uit de jaarlijkse eHealth-monitor van Nictiz en NIVEL die vandaag is verschenen.
1.jpeg

Onder verpleegkundigen in de ziekenhuizen houdt 84 procent uitsluitend of voornamelijk elektronisch het patiëntendossier bij, blijkt uit het rapport. Onder verpleegkundigen in de thuiszorg neemt de elektronische dossiervoering wél toe (van 31 procent in 2014 naar 40 procent in 2016). Tegelijkertijd is het gebruik van dossiervoering voornamelijk of uitsluitend op papier gedaald van 35 procent naar 26 procent. Onder verpleegkundigen in de ziekenhuizen is op dit punt geen verandering waarneembaar.

Verder verspreiden van EPD

Elektronische registratie is volgens de eHealth-monitor een noodzakelijke eerste (maar uiteraard niet de enige) voorwaarde voor elektronische uitwisseling van informatie onder zorgverleners. ‘Daarom is het belangrijk te onderzoeken hoe elektronische dossiervoering nog verder verspreid kan worden en (beter) in de werkprocessen kan worden ingepast,’ staat in het rapport. ‘Verder is het belangrijk om te bepalen waar de knelpunten liggen in de informatiesystemen en hoe deze het beste kunnen worden aangepakt.’

E-health op de Nursing Experience
Hoe kun je e-health toepassen in de dagelijkse praktijk? Volg de workshop op 6 en 7 december op de Nursing Experience. Meer informatie en inschrijven.

eHealth-monitor 2016

De eHealth-monitor is een jaarlijks terugkerend onderzoek, waarin Nictiz en het NIVEL de beschikbaarheid en het gebruik van eHealth in Nederland in kaart brengen. Daarbij wordt ook gekeken naar stimulansen, belemmeringen, effecten en ontwikkelingen in de tijd. ​Sinds 2013 brengt het Nictiz in kaart hoe verpleegkundigen en verzorgenden hun dossiers bijhouden. Voor het ondervragen van de verpleegkundigen en verzorgenden maakte de e-health monitor gebruik van het Panel Verpleging & Verzorging van het NIVEL. Uiteindelijk zijn de resultaten van 671 verpleegkundigen meegenomen.  

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.