Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties36

Kwart verpleegkundigen wil geen vaccinatie H1N1

Eén op de vier verpleegkundigen wil niet gevaccineerd worden tegen de Mexicaanse griep (Nieuwe Influenza A).
Kwart verpleegkundigen wil geen vaccinatie H1N1

Dit blijkt uit een poll die Nursing onlang op haar website hield. De vraag luidde: Wil jij gevaccineerd worden tegen de Mexicaanse griep? Dit virus draagt overigens sinds kort de officiële benaming: Nieuwe Influenza A (H1N1).


Mexicaanse griep

Een meerderheid van de verpleegkundigen wil wel ingeënt worden tegen de Mexicaanse griep (53,5%). Zij zullen dus zeker gebruik maken van de voorrang die zorgverleners waarschijnlijk krijgen bij vaccinatie.

Vaccin

Bijna een kwart (24,6%) van de verpleegkundigen wil geen vaccinatie tegen de Mexicaanse griep krijgen. Ten slotte weet 21,9% nog niet of ze een inenting wil. In totaal stemden 600 mensen op de poll.

Waarschijnlijk zal het vaccin tegen Mexicaanse griep in september klaar zijn. Tot die tijd wordt verpleegkundigen geadviseerd om bij koorts thuis te blijven.

Stem mee op de nieuwe poll: Gebruik jij de term Nieuwe Influenza A (H1N1)?

Door: Redactie Nursing – Rhijja Jansen

Klik hier voor het dossier Mexicaanse griep

Weiger jij de vaccinatie tegen Mexicaanse griep, of twijfel je? Nursing is benieuwd naar je beweegredenen.

36 REACTIES

 1. Als ik de griepprik had genomen had ik hem voor de patiënten moeten nemen zo werd mij verteld, mijn dochters ( ouder dan 5. ) kwamen er niet voor in aanmerking dus ik zou een prik nemen terwijl om 15 uur het bezoek binnenstormt vanwie er ws bijna niemand ingeënt is omdat ze niet tot de risicogroep behoren?! Nee ik heb bedankt voor de griepprik
  Ben het met floor eens laat ze eerst maar eens met het nut van…. Komen!

 2. Lees alle reacties
 3. Wat ik niet begrijp is dat niemand met onderbouwing, cijfers en argumenten komt om verpleegkundigen en artsen te laten vaccineren. Maak het effect ervan inzichtelijk. Vertel waar je beleid op gebaseerd is.
  Als die er is namelijk. WANT:
  1) Bij mijn weten is het alleen met pokken bewezen dat je met inenting ook minder besmettelijk bent voor anderen. Bij griep niet. Het zou dus zo maar kunnen dat je met vaccinatie net zo besmettelijk bent voor anderen als zonder vaccinatie. Als dat het geval is, is het natuurlijk volstrekt zinloos om verpleegkundigen te laten vaccineren ter bescherming van de patient.
  Waarom komen mensen als Oosterhuis en Coutinhio niet met cijfers als dat je zoveel % minder besmettelijk bent met vaccinatie? Want als je zo in de media schreewt dat verpleegkundigen dom zijn dat ze zich niet laten vaccineren, moet dat natuurlijk wel ergens op gebaseerd zijn. Je kan niet zomaar iemand beschuldigen van ‘dood door schuld’ en dat niet-gevaccineerde verpleegkundigen ‘een gevaar zijn voor de patient’. Dat moet je wel kunnen beargumenteren en onderbouwen. Kom dan met die cijfers.
  2) a) Kom dan ook met cijfers HOEVEEL mensen BINNEN een ziekenhuis griep oplopen. En (b) daar uiteindelijk aan overlijden(In die 8 jaar dat ik in een ziekenhuis heb gewerkt zijn dat op mijn afdeling namelijk NUL patienten, dus ook NUL patienten die griep van mij of collegae hebben opgelopen)
  3) Kom dan met cijfes hoeveel patienten er minder overlijden sinds we gestart zijn met vaccineren.
  Er zijn informatiebronnen die melden dat er in de afgelopen jaren even veel mensen aan griep overlijden als toen we nog niet vaccineerden tegen griep:
  Vraag: wat is dan het nut van griepvaccinaties?
  Ik denk dat het belangrijkste bezwaar tegen vaccinatie is: Het nut ervan wordt nergens duidelijk. In de gezondheidszorg hanteren we het principe dat we alleen dingen doen die nodig zijn. Als een arts tegen een patient zegt: “Meneer we gaan een X-thorax van u maken. Eigenlijk is het niet nodig, maar die beetje rontgenstralen kunnen niet zoveel kwaad, dus ach laten we het maar doen.” Dan zegt iedereen: dat slaat toch nergens op?
  Er wordt alleen een enorme psychologische oorlog gevoerd met dat het ‘belangrijk’ is en de ‘deskundigen zeggen het’, maar nergens wordt onderbouwd waar dat soort uitspraken op gebaseerd zijn: geen onderzoeken, geen feiten, geen cijfers, geen deugdelijke argumenten. OOK NIET (hou je vast) van ‘onze’ beroepsvereniging (waar nog geen 8% lid van is, JAWEL!). Ik heb 2x een mail gestuurd, 2x antwoord gekregen, maar ook zij kunnen mij geen antwoord geven WAAROM het zij het zo ‘belangrijk’vinden. Als professionele verpleegkundigen moeten we ons handelen altijd kunnen verantwoorden, maar als het gaat om onszelf vaccineren kan niemand een zinnig antwoord geven.
  Nog iets om over na te denken: wat een voorgaande reactie ook aangaf: vaccinatie om te zorgen dat voldoende verpleegkundigen kunnen blijven werken als mensen in het ziekenhuis worden opgenomen. Goed argument bij categorie Spaanse griep, bij gewone seizoensgriep slaat het nergens op. Zou dat eignelijk niet gewoon een hoofdreden ipv ‘bijkomend voordeel’zijn? Want een voedingsassistent heeft OOK intensief contact met de patient (broodmaaltijd bereiden), fysio ook, stagiaires ook, labdiensten ook, rontgen ook etc. Verschil is dat wanneer de voedingsassistent uitvalt wordt het werk overgenomen door ons; wij delen het brood rond. Andersom niet: de voedingsassistent gaat geen medicatie delen. Als de fysio uitvalt, wordt het werk overgenomen door ons: wij gaan eenkeer extra met de patient lopen. Andersom niet: de fysio gaat geen mensen wassen of wonden verzorgen. MAW; het hele systeem en ‘productie’draait op ons en de arts-ass. Ik vind het nogal bedenkelijk om te zeggen dat we het ter bescherming van de patient moeten doen, terwijl er geen bewijs is (tot op heden heeft niemand van de deskundigen mij dat kunnen leveren) dat de patient beschermd is als verpleegkundigen gevaccineerd zijn. Ik krijg een het gevoel dat het bijkomend voordeel dat minder verpleegkundigen uitvallen, eigenlijk gewoon het hoofdvoordeel is.
  NOTE: ook 25% van de arsten laat zich niet inenten: daar hoor je niemand over. Wij krijgen wel de volle laag dat we dom zijn.
  Verder over verantwoordelijk gesproken: Griepvaccinatie zorgt ervoor dat je niet ziek wordt of minder ernstig. Als ik griep heb, blijf ik thuis. Als ik met vaccinatie ziek wordt, ben ik niet ernstig genoeg ziek om thuis te blijven en kan ik dus doorwerken: allemaal extra dagen dat je MET het virus bij de patient komt en dus EXTRA kans om de patient te besmetten. Hoe verantwoord is dat?
  Ik heb er geen enkel probleem mee om me te laten vaccineren als er daardoor minder doden vallen. Ik heb alle vertrouwen in de veiligheid van die vaccins. Maar het moet wel nodig zijn. Als het nodig is, laat ik mij vaccineren. Tot op heden heeft nog niemand die noodzaak van vaccinatie kunnen uitleggen en overtuigend kunnen onderbouwen. En hebben we zoals gezegd alleen maar een psychologische oorlog als ‘het is belangrijk’ en ‘verantwoordleijkheid nemen’, ‘de deskundigen zeggen…’ over ons heen gekregen.
  Zoals ik zei: als het nodig is, geen probleem. Maar ik laat geen naald in mijn arm zetten omdat een minister met te veel vaccinaties in zijn maag zit. En zolang het een normale griep is en niet zoals bij een Spaanse griep ‘alle hands aan dek’ is (en alle verpleegkundigen nodig zijn), laat ik ook geen naald in mijn arm zetten omdat ik anders te ‘duur’ ben voor de werkgever als ik ziek ben.
  Note 2: Ik geloof ook absoluut niet in complottheorieen, maar ik ben wel kritisch en hou 1 ding in mijn achterhoofd:
  De farmaceutische industrie is een miljarden industrie: die betalen specialistensalarissen aan artsenbezoekers om medicatie aan de arts te brengen. Je betaalt niet zo’n salaris aan die mensen als het geen effect heeft.
  Dus. Hoe onafhankelijk zijn al die onafhankelijke adviezen van die deskundigen?
  Ik hoop dat eens een keer IEMAND is die zakelijk met bewijzen, cijfers, goed onderbouwde argumenten en feiten kan komen waarom verpleegkundigen zich zouden moeten laten vaccineren.
  Daar heb ik de afgelopen maanden namelijk NIKS van vernomen. En zo kan ik geen deugdelijk, weldoordacht en weloverwogen beslissing nemen.

 4. Weet je… Ik ga niet dood van de griep. Welke griep dan ook, ik ben nog jong en weerbaar.
  De mensen die ik verzorg en ook m’n eigen kind… Die hebben misschien die weerbaarheid niet… Ondanks dat ik de prik niet voor mezelf zou halen (ik kan een griep wel hebben)doe ik het wel voor anderen.

 5. denkfout:
  V&VN doet het voorkomen dat een verpleegkundige de beroepscode doorbreekt wanneer zij/hij zich niet in laat enten. Zij/hij zou dan stoppen met het bevorderen van de volksgezondheid.
  Dat is een denkfout. Als ik strict de hygiëne voorschriften in acht neem, en me meteen ziekmeld wanneer ik koorts blijk te hebben, en ervoor zorg dat ik niet anderen kan besmetten…..dan is mijn handelen volkomen in overeenstemming met het bevorderen van de volksgezondheid, ook als ik mij niet in laat enten.
  ik weet wel wat het standpunt van de V&VN is, maar dan moeeten ze dat wel met goede argumenten en geldige redeneringen onderbouwen. Dit soort denkfouten maar blijven hethalen begint op manipulatie te lijken.

 6. Valt het niemand op dat discussie ontbreekt betreffend het H5N1(Vogelgriep)virus waar er wel een inenting voor is? Een virus dat nog altijd heftig bezig is in >60 landen met 60% mortaliteit. Is een combi-vaccinatie met H1N1(mexicaans/novelgriep) mogelijk? Egypte vecht tegen beide virussen nu. Questie van tijd voordat de verpleging(opvallend niet ziekenhuismedewerkers,alsof de verpleging zonder ondersteuning kan doorgaan)verplicht tegen H5N1 moet inenten om inzetbaar te blijven??

 7. @ Jan: dood door schuld bij niet-vaccinatie is een onzinverhaal. Vaccinatie kan (mogelijk) helpen om zelf niet ziek te worden, maar je kunt ook met vaccinatie het virus overdragen. De reden dat het RIVM het vaccin mogelijk als eerste aan medisch/verpleegkundig personeel ter beschikking wil stellen is dan ook om er voor te zorgen dat er bij een forse toename van griepgevallen voldoende personeel blijft.
  Het is ter voorkoming van besmetting van patiënten veel belangrijker de hygiënische regels te volgen, zoals het RIVM ook adviseert.
  @ Lel: ik denk ook dat het goed is in de komende tijd de ontwikkelingen goed te blijven volgen. Aan de ene kant de kans op besmetting van een nu nog relatief milde griep, aan de andere kant de risico’s op bijwerkingen van vaccinatie waarvoor de WHO ook waarschuwt. En natuurlijk spelen de eigen afwegingen van elke verpleegkundige, verzorgende, medicus etc. ook een rol.
  Overigens wordt het vaccin momenteel nog onderzocht.

 8. Zoveel mensen zoveel wensen dat blijkt wel uit al die reacties.
  Wat ik me wel afvraag is of iedereen die nu zo fel tegen de collega’s zijn die zich niet laten inenten zichzelf wel jaarlijks laten inenten tegen de gewone griep die ook al 1000 doden per jaar eist in Nederland of dat het toch een paniek reactie is. Dit vraag ik ook aan mezelf. Ik neem nooit een griepprik maar zit nu te overwegen me wel tegen de mexicaanse griep in te laten enten.
  Wat is nu wijsheid.
  Ik denk in elk geval luisteren naar elkaars beweegredenen om het wel of niet te doen en respect te hebben voor elkaars mening. Ik denk dat er in deze situatie geen gelijk bestaat.

 9. Mensen die (ernstig) slachtoffer worden van de Mexicaanse griep doen er goed aan de groep verpleegkundigen (en ander medisch personeel) aan te klagen. Eventueel voor dood door schuld. Verpleegkundigen kunnen hun verantwoordelijkheid niet af doen met “vrijheid van meningsuiting”. Ook hun beroepsgroep zou wel eens een duidelijk standpunt in mogen nemen.

 10. Waar maken we ons druk om??
  Ik geloof echt wel dat deze griep erger is dan de anderen maar waarom worden de mensenboos op verpleegkundigen die zich niet willen laten vaccineren.
  hebben we nog vrijheid van meningsuiting? of moeten we helemaal onderwerpen aan al die wetten?
  Als de verpleegkundige haar beroep uit oefend en de mensen die perse willen dat ze de verpleegkundige laten inenten zichzelf in laten enten is er niks aan de hand…( ze hebben er toch 2 voor iedereen?)
  het is noghelemaal niet bewezen of je het met de vaccin ook daadwerkenlijk niet krijgt. Nog steeds staat er in de wet dat de mens zelf mag weten wat er met zijn of haar lichaam gedaan wordt.
  groeten

 11. Ik denk dat een groot deel van de verpleegkundigen bang is voor de onbekende, eventuele gevolgen van de vaccinatie. Over de eventuele complicaties en gevolgen van dit nieuwe vaccin op de langere termijn is ook nog helemaal niets bekend. Het moet zelfs nog worden getest op proefpersonen.

 12. @Wanda
  Ik begin bij de bron: welke mensen zitten er in het bestuur van de vereniging tegen kwakzalverij?
  Jawel, allemaal mensen met posities in de “reguliere” geneeskunde, waarvan bekend is dat die vooral gebaseerd is op het voorschrijven van pillen van de farmaceutische industrie. Die mensen hebben dus allemaal BELANGEN. Het belang wat ik noem de handel in ziekte.
  De hetze tegen Jomanda kwam vooral uit deze hoek. Weet u dat het gemiddelde stervenspercentage na een chemobehandeling 91% is en EUR 200.000,- aan inkomsten per patiënt genereert?
  Zie ook http://www.pateo.nl om te lezen wat geneeskunde werkelijk betekent

 13. @Marko
  De belangenverstrengeling van meneer Osterhaus is deze week nog in het nieuws geweest. De beste man is niet onafhankelijk en zal wellicht veel van weinig weten.
  Hij durft een live discussie met Desiree Rover niet aan.Waarom eigenlijk niet,hij is toch integer?
  De reputatie van Lynn Mc Taggart is onberispelijk, al haar publicaties zijn degelijk onderbouwd.
  Je moet sowieso niemand geloven, want geloven=niet weten. Doe je eigen onderzoek en vorm je mening op grond van feiten.

 14. ik wil me ook niet in laten enten. Ik zou graag de complot theorieën als onzin aan de kant schuiven, maar hoe lang kan je je hoofd in het zand blijven steken? Er broeit iets, waar JP en consorten kleuters in de zandbak bij lijken. Ik geloof ook niet dat onze regering erop uit is om ons te vernietigen, maar ik geloof ondertussen wel dat deze mensen absoluut niet inzien wat de lange termijn gevolgen zijn van de beslissingen die ze nu nemen, en dat ze de burgers van Nederland blootstellen aan verregaande aantasting van hun privacy, uit angst voor….???!!!…???
  De angst regeert, iedereen moet ingeënt, is het niet tegen baarmoederhalskanker, dan is het wel tegen de heftige griep die eraan komt…..maar wie heeft er nog controlle over de duizenden veri-chips die kaarliggen, zodat niemand meer een ID nodig heeft, omdat er gewoon een ID in je bloed ingespoten is? Ik wil deze horrorverhalen niet geloven, maar ik wilde ook nooit geloven dat het in Nederland zo ver zou kunnen komen dat identificatietoonplicht vanaf 14 jaar een feit zou zijn…..en dat was nog maar het begin. Nog even en dan zijn wij er voor het/een systeem, in plaats van andersom. Voor onderbouwde verhalen in plaats van spookverhalen (soms is het onderscheid moeilijk) kijk es op http://www.wijwordenwakker.org

 15. José: Dat de lijken van Spaanse griep-slachtoffers werden onderzocht, vind ik niet zo gek: een grieppandemie komt, zo wijst de historie uit, zo om de 30 of 40 jaar opzetten, als een soort biologische wetmatigheid. Onderzoekers weten dat, dus anticiperen ze daarop. Die Georgia Guidestones-pagina vind ik interessant, maar ik haak al snel af bij het lezen van woorden als ‘duivels plan van Satanisten’. De link over de vervuilde vaccins vind ik wel interessant (waarvoor dank). Toch kun je niet 1 + 1 optellen en daaruit concluderen dat onze Jan-Peter cum suis ons allemaal onder de groene zoden probeert te werken. Enig wantrouwen in de politici vind ik niet ongezond, maar maken de complottheorie-aanhangers zichzelf zo niet helemaal gek? En dat juist verpleegkundigen zo denken, dát boezemt mij nou angst in. Je zal maar verpleegd moeten worden door zo iemand…

 16. Natuurlijk zijn al die complottheoriën niet waar …. Maar waarom verspreid Baxter dan met levend vogelgriepvirus besmet vaccinmateriaal naar 18 laboratoria? en hoor je daar verder niets meer over? ( http://cottontopssandbox.wordpress.com/2009/03/13/vaccines-infected-with-deadly-avian-flu-virus/) en wat betekenen dan de teksten op de Georgia Guidestones?? (http://www.franklinterhorst.nl/Het%20mysterie%20van%20de%20Georgia%20Guidestones.htm )
  Waarom is een aan de Spaanse Griep overleden persoon uit de permafrost opgegraven om het spaanse griep-virus daaruit te isoleren en terug te winnen voor laboratoriumgebruik??? (http://www.volkskrant.nl/archief_gratis/article800074.ece/Spaanse_griep_kwam_eigenlijk_uit_het_Oosten)
  Gebruik je eigen oordeelsvermogen maar. Voelt het allemaal wel safe, of niet?

 17. Erhm… @Esbee en @Gerard: Wie vertrouw je meer: een wetenschapper als Ab Osterhaus die zijn hele leven al nauwgezet onderzoekt hoe virussen werken en wat ertegen te doen is, zijn bevinden gewoon openbaar publiceert en zoals een goed wetenschapper betaamd openstaat voor gefundeerde kritiek. Of iemand die geen enkele wetenschappelijke ondergrond heeft, zich slechts enkele jaren verdiept in zo’n lastig en omvangrijk onderwerp en met allerlei onbewijsbare verdenkingen komt?

 18. Lieve mensen,
  Zonder goede informatie geen goede besluitvorming.
  De media geven voortdurend de gelegenheid aan minister Klink en mensen van het RIVM om hun verhaaltje te doen. De discussie met tegenstanders (www.verontrustemoeders.nl)gaat men (nu) uit de weg.Is het RIVM onafhankelijk?
  Vaccineren is ineffectief en gevaarlijk. Dat is na te lezen in het boek “wat de artsen je niet vertellen” van Lynne McTaggart. Lees ook dit document:
  http://www.vrijheids.net/?p=457

 19. Ik snap dit artikel niet.
  24,6% van de verpleegkundigen wil geen vaccinatie tegen de Mexicaanse griep krijgen.
  Een nipte meerderheid van de verpleegkundigen wil wel ingeënt worden tegen de Mexicaanse griep (53,5%).
  Ik dacht dat vaccinatie en inenting hetzelfde was.

 20. Dat een kwart van de verpleegkundigen zich niet wil laten vaccineren tegen de nieuwe influenza, blijkt niet uit gedegen onderzoek. Het reageren op een internetoproep is de meest slechte opinipeiling die er bestaat. Dit is helaas een voorbeeld (zoals ook veel “verpleegkundig onderzoek”) van slecht onderzoek: gebaseerd op slechte onderzoeksmethoden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.