Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Laat verpleegkundig specialisten zelfstandig dbc’s openen’

Demissionair Minister Schippers van VWS is voorstander van het zelfstandig openen en sluiten van dbc’s door verpleegkundig specialisten en physician assistants. Ze staat daarmee achter de adviezen van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).
447_198

De NZa deed in 2011 onderzoek naar taakherschikking. Daaruit bleek dat er financiële belemmeringen zijn voor taakherschikking. Dit heeft te maken met de bekostiging en met regelgeving.
Omdat het huidige kabinet demissionair is, neemt de minister nu geen definitieve beslissingen. Ze spreekt wel de hoop uit dat een volgend kabinet op basis van deze kabinetsreactie spoedig besluiten kan nemen.

 

Tweedelijns somatische zorg

In de tweedelijns somatische zorg zijn twee financiële belemmeringen voor taakherschikking. Ten eerste mogen verpleegkundig specialisten en physician assistants volgens de huidige regels geen dbc’s openen, omdat ze niet zijn aangemerkt als poortspecialist. Daarnaast moet er verplicht face-to-face contact zijn met zo’n poortspecialist (arts, tandarts of verloskundige). Het advies van de NZa is daarom om het face-to-face criterium uit te breiden met de genoemde beroepsgroepen en hen daarnaast het recht te geven om zelfstandig dbc-zorgproducten te openen/sluiten én te declareren.

 

Curatieve geestelijke gezondheidszorg

Binnen de curatieve geestelijke gezondheidszorg zijn er volgens de NZa geen financiële belemmeringen voor taakherschikking. Wat wel speelt is het beleid van veel zorgverzekeraars: zij beperken de groep ‘hoofdbehandelaars’ (die dbc’s kunnen openen) op basis van kwaliteitsgronden. Zorgverzekeraars Nederland heeft al aangegeven dat het beleid van zorgverzekeraars om verpleegkundig specialisten als hoofdbehandelaar te weren niet meer houdbaar is. Zorgverzekeraars Nederland zal dit met haar leden opnemen. De minister kan zorgverzekeraars niet dwingen om hun beleid op dit punt aan te passen, maar geeft wel aan dat ze het belangrijk vindt om taakherschikking ook in de geestelijke gezondheidszorg te stimuleren, daar waar dit de doelmatigheid en kwaliteit van de zorgverlening verhoogt. Ze verwacht dan ook van de verzekeraars dat zij hierop inzetten.

 

Vervolgonderzoek

Tot slot heeft de minster de NZa gevraagd om vervolgonderzoek: ‘Het is met name van belang om te onderzoeken waar de verpleegkundig specialisten en de physician assistants worden ingezet in het zorgtraject, zodat ook de financiële effecten beter inzichtelijk gemaakt kunnen.’ De minster heeft de NZa verzocht deze financiële effecten te monitoren en hierover te rapporten begin 2013.

 

Bron: Rijksoverheid

Auteur: redactie TvZ / Harriët Teijen

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.