Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties30

‘Laat verpleegkundige niet doorwerken tot 67’

Verpleegkundigen: ze moeten net als bouwvakkers of stratenmakers eerder met pensioen kunnen, vinden onderzoekers van TNO.
'Laat verpleegkundige niet doorwerken tot 67'

Dat zeggen zij in het economenvakblad Economisch Statistische Berichten (ESB). De onderzoekers breken daarmee een lans voor psychisch zwaar werk als criterium voor een AOW-leeftijd van 65 jaar. In de discussie over de verhoging van de AOW-leeftijd naar 67 jaar worden vooral lichamelijk zware beroepen genoemd, die onder voorwaarden recht geven op een pensioen van 65 jaar.

Verpleging is psychisch zwaar
Maar de TNO-onderzoekers vinden dat onterecht. De praktijk leert immers dat niet alleen mensen met zwaar lichamelijk werk moeite hebben om gezond tot hun 65ste door te werken. ‘Psychisch zwaar werk speelt een minstens even belangrijke rol’, schrijven zij in ESB. Zoheeft ongeveer veertig procent van de mensen met een arbeidsongeschiktheidsuitkering psychische klachten. Bovendien is tegenwoordig precies aan te geven wat bepaalde beroepen zwaar maakt.

Psychisch en fysiek zwaar werk
Psychisch zwaar werk is volgens de onderzoekers vooral te vinden in de zorgsector, in het onderwijs en bij de politie en brandweer. Lichamelijk zwaar werk wordt vooral aangetroffen in de agrarische en industriële sector en in de bouw en de transportwereld. Sommige banen zijn bovendien psychisch en fysiek belastend, zoals het werk van verpleegkundigen of ziekenverzorgenden.

Werken tot 67
Voor verpleegkundige Martine Deddens (27) is dat herkenbaar. ‘De meeste oudere collega’s stoppen op hun 58ste. Ze zijn gewoon op’, zegt Deddens in een interview in Trouw. Volgens haar is doorwerken in de verpleging tot 67 jaar niet vol te houden.

Criterium zware beroepen
Het kabinet heeft donderdag de Tweede Kamer beloofd nog dit jaar de eisen te zullen presenteren voor het criterium zware beroepen. Daarbij zal, naast specifieke banen en functies, gekeken worden naar de mate waarin mensen in bepaalde beroepsgroepen na dertig jaar werken arbeidsongeschikt raken.

Trouw
Door: redactie Nursing

AOW-leeftijd definitief omhoog naar 67

30 REACTIES

 1. Mag ik alsjeblieft zelf bepalen wanneer ik wil stoppen? Ik ben er meerdere malen enkele jaren uit geweest ivm kleine kinderen en/of detachering naar buitenland van echtgenoot. Ik wil nog zo graag! Ik heb nu de mooiste baan van de wereld, maar ik wil NIET over 2 jaar stoppen!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! (ben nu 64 jaar). Toch zegt mijn TL dat ik dat moet stoppen brrrrrrrrrr.

 2. Lees alle reacties
 3. Op dit moment een kleine 36 jaar aan het werk in de zorg.
  Als verpleegkundige- en verzorgende is het zowel psychisch als fysiek zwaar werk, waarbij ik de kanttekening wil plaatsen dat tot je 67 op de werkvloer not done is.
  Je wil je zorgcarriere niet afsluiten indien je door je beroep op een niet gezonde manier moet stoppen met werken.
  Ik spreek de wens uit dat ik het mag volhouden waardoor de zorgvragers optimale zorg mogen krijgen van een verpleegkundige en/ of verzorgende die zelf gezond is.
  Dan is er een mogelijkheid om kwaliteit van zorg te waarborgen.
  De bewoners/ clienten/ zorgvragers hebben recht op gezond personeel.
  Ik zou graag de jongere generatie eerder een kans willen geven.
  Ik hoop dat er met wijsheid een advies mag worden afgegeven om de zwaarte als beroep te respecteren door de regering.
  Een ervaringsdeskundige die graag gezond op de werkvloer wil en kan functioneren.

 4. Tot 67 jaar en later is gewoon een utopie. Ik dacht ook altijd ik ben sterk ik vind het fijn om te kunnen werken dus ga door tot pensioen leeftijd. Nu 61 jaar vanaf mijn 17e in de verpleging/zorg gewerkt, meest voltijds. Dus 44 jaar waarvan de eerste 30jaar geen glijzeilen, tilliften of wat voor hulpmiddelen dan ook. Tot vorig jaar ging me het nog goed af lichamelijk. Nu heb ik romp/rugklachten. Ik merk ook dat mijn compassie verdwijnt voor mijn vak. Tijd voor iets anders? Zou goed kunnen maar daar hoef je niet mee aan te komen met 61 jaar. Genoeg jongeren en emigranten die ook een bestaan moeten kunnen opbouwen en geen werk hebben. Als ik nu zou kunnen stoppen deed ik het om mijn lichaam nog enigzins gezond te houden. Kan als vrijwilliger nog genoeg betekenen voor de maarschappij.

 5. Werk al 30 jaar in de zorg en ben nu bijna 60jaartjes oud.Het werk doe ik nog steeds met enorm veel plezier al wordt het wel wat zwaarder maar leuke collega’s en hulpmiddelen gebruiken kan je wel nog een aantal jaartjes werken.Ik raad dan ook iedereen aan die in de zorg werkt het met een lach en goed voor jezelf te zorgen bv goed slapen en gezond te eten het werk niet te stoppen voor je 65ste.Daarna lekker genieten van je oude dag en misschien nog wat vrijwilligerswerk te doen in de zorg.Leuk oud worden is dat en goed voor het gemoed.

 6. Verpleegkundige is een mooi maar zwaar beroep, wat veel energie en inzet vraagt.De patient is niet altijd medewerkend, wat het nog lastiger maakt.
  En: draai het eens om.Als je zelf patient bent en in bed ligt, en afhankelijk bent van de hulpverlener, zou je je nu echt veilig voelen om door een bejaarde verpleegkundige geholpen te worden, van wie duidelijk is dat ze op haar tandvlees loopt??

 7. ik ben pas 62 en werk fulltime in verpleeghuis
  maak wel gebruik van hulpmiddelen terwijl collegas denken vlugger te zijn om ff snel samen bewoner te tillen
  zo ik het nu bekijk kan ik best jaartje extra(ben met 15 begonnen) maar laten we eerst eens iedereen tot 65 laten werken ér is geen ambtenaar die na 60 jaar nog werkt en vervolgens alle hoog opgeleiden voeren voor hun 25 ste nog geen steek uit,als het geen 30 is
  Boven 60 dan een dagje minder en 63 jarige 2 daagjes minder
  dan is het vol te houden en ben je nog gezellig onder de mensen ook

 8. Als men in het ziekenhuis standaard glijlakens zouden gebruiken voor alle patiënten die omhoog getild of gedraaid moeten worden zou dit een hoop rug- en gewrichtsklachten schelen + gezondheidsproblemen op jonge leeftijd.De patiënten worden steeds zwaarder in gewicht. Ik weet zeker dat ik dit beroep met deze zwaarte niet tot mijn 67e jaar kan volhouden zonder de juiste werkmaterialen.

 9. De verzorgenden in het verpleeghuis kunnen m.i.hun beroep niet tot hun 67e volhouden. Ik heb 40 jaar als verpleegkundige gewerkt, in ziekenhuizen en verpleeghuizen. Lichamelijk is het werk in het verpleeghuis zwaarder, ondanks de goede tilhulpmiddelen en tilscholing.Ik wil dan ook een lans breken voor de verzorgenden die aan het bed staan.

 10. Het pensioentje wat ik straks krijg is ook niet zo geweldig maar doorwerken tot 67 jaar gaat mij echt niet lukken….Ik ben elke avond,na mijn werk,doodmoe en heb geen energie meer om nog wat te doen.En ik heb nog 15 jaar te gaan….Inderdaad, als je 40 jaar gewerkt hebt dan is het ruim voldoende geweest! De 55+ers van nu zijn echt niet anders dan de 55+ers van over 5 jaar. Waarom moeten wij dan wel langer doorgaan?? Zolang je gezond bent en je fit genoeg voelt prima maar ik zie toch de meeste collega’s na 50 jaar tobben met gezondheidsproblemen en lichamelijke mankementen.Mogen wij, verpleegkundigen, ook genieten van een relaxte oude dag of moeten wij zelfs a268dat ook nog inleveren????

 11. ben al versleten en op wipplass in me nek versleten knieën en nu ook een heftige slijmbeurs ontsteking in me rechter schouder hoe moet dat als ik tot me 67e jaar moet door werken komen ze dan eerst mijn helpen met wassen en aankleden zodat ik daarna vervolgens naar me clieén kan gaan wordt tijd dat de regering eens een maand ons werk uitvoeren grr ben pas 51 maar voel me 80 na het werk

 12. ik ben ervan overtuigd dat dit een mop moet zijn alhoewel ik zelf eraan denk te werken tot ik 80 ben !!!!!
  het pensioen vna een verpleegkundige ligt in belgie zeer laag vind ik en ik wil op mijn oude dag nog genieten van luxe dwz af en toe een etentje een reisje,…

 13. Niet dat ik meteen voorstander of tegenstander ben, maar de discussie over ‘zware’ beroepen is niet van deze tijd. Die zwaarte is niet te meten omdat het vooral persoonlijk is.(wie roept nou niet dat zijn baan zwwar is?) Bovendien werken we tegenwoordig niet meer onbeschermd, gebukt in de mijnen, of zijn we druk doende met turf steken..
  Bovendien is er altijd de keus om van beroep te veranderen als het je te zwaar is. Ik vind het een hoop gediscusieer om niks. En ik mag hopen dat er over 40 jaar nog een potje voor mij over is…

 14. Tot 67 jaar door werken!? Das niet realistisch zeker niet in de zorg, wat je allemaal wel niet over je heen krijgt,…agressie,scheldcanonades,ondankbaarheid, ontevredenheid, bezuinigingen,openheid van zaken, managers die geen feeling hebben met het werkveld, managers die geen enkel begrip waar dan ook voor hebben, en dan mogen wij plegen ook nog eens meer werk verrichten in minder tijd en met nog weer minder collega’s, wie kan mij vertellen of durft mij te garanderen dat de kwaliteit van zorg niet in het gedrang komt!?
  Kom nou TNO heeft wel gelijk hoor!

 15. Persoonlijke verschillen wat betreft conditie enz daargelaten, de verpleging blijft een vak met grote fysieke en psychische belasting. Straks is er een grote vergrijsde groep van plegen die allemaal naar een funktie moeten met meer regelmaat en minder belasting. Als iedereen echt door MOET gaat dat wellicht nog een probleem worden. Wat mij betreft dus geen verplichting.

 16. Ik ben 65 geworden en werk nog part time, dat is okay.Maar het is onzin om te verwachten dat iemand die er 48 jr op heeft zitten en in totaal 51 jr heeft gewerkt, door zou willen tot 67 full time. Ik denk dat onze regering niet eens weet wat écht werken is, anders zou je hier helemaal niet over moeten willen denken.Nu er til- liften enz zijn- dat hadden wij niet-is dat zelfs nu nog een te zware opgave.Moeten we ook niet willen.

 17. Verpleegkunde is een zwaar beroep, zowel psychisch als fysich, dus ik denk dat het niet haalbaar is om tot boven de 60 j. te blijven werken.
  Momenteel zie ik als leidinggevende al veel vk boven de 52 die stoppen omdat het te belastend is. Ze gaan dan in ziekte. Zowel rugklachten als psychische klachten ( burn out ) komen het meest voor. Mensen in ziekte laten gaan is slechter denk ik dan een realistische pensioenleeftijd voorop stellen in onze sector. Het is een extra belasting voor iedere deelnemer ( overheid, instelling en individu )

 18. Het is lichamelijk en geestelijk zwaar werk.
  In principe moet het kabinet dit ook weten en vooral dhr. Balkenende, want hij heeft zelf in het ziekenhuis gelegen of kreeg hij een voorkeurs behandeling?
  Mensen zijn mondiger en veelal lichamelijk zwaarder, kunnen agressief reageren, dus moet je continu op je hoede zijn wat vertel je en hoe ga je met vragen om en wordt er ook wel wat mee gedaan.
  Het materiaal is vaak oud en als je de pech hebt zoals waar ik werk hebben we nog steeds geen elektrische bedden dus je loopt meer rugklachten en/of gewrichtsklachten op.
  Ikzelf ben werkzaam op een schakelafdeling waar cliënten tijdelijk verblijven met gedragsproblematiek, waar van oorsprong de schakelafdeling niet voor was bedoeld, maar hogerhand beslist en nu worden we dagelijks door deze cliënten leeggezogen en ben je aan het eind van je dienst doodop.
  Ikzelf ben nu 60 jaar, en ik had er graag uit gewild, maar vanwege een pensioengat moet ik nog 2 dagen per week door blijven werken, wat niet meevalt.
  Laat de mensen de keuze behouden wanneer ze willen en/of kunnen stoppen of andere diensten willen draaien en niet naar het geld kijken, b.v. voor de oudere werknemer krijgt de werkgever subsidie, dus die vindt het wel prettig als er oudere werknemers in dienst blijven.

 19. Als ik zo gezond blijf zoals nu en ik nog met evenveel plezier werk, wil ik graag doorgaan tot en met mijn 67ste.
  De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik een paar maal een tijdje er tussen uit geweest ben.
  Eerst toen de kinderen klein waren en we zijn onlangs terug gekeerd van 4 jaar verblijf in het buitenland.
  Maar nu heb ik een wereldbaan in een wereldstad en ik hoop van ganser harte dat ik nog 10 jaar mag werken.

 20. Tja, en zo vindt iedere beroepsgroep dat zij moeten worden vrijgesteld. Met als gevolg dat gewoon iedereen straks tot MINIMAAL 67 ‘mag’ doorwerken. Daar komt in de toekomst zeker weer een aantal jaren bij. Dus diegenen die nu 45jr of jonger zijn zullen ongetwijfeld straks tot 70 of zelfs nog langer door moeten werken….

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.