Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties8

‘Laat verpleegkundigen darmscreening doen’

Beroepsvereniging V&VN pleit ervoor dat verpleegkundigen de landelijke screening op darmkanker gaan verrichten.
'Laat verpleegkundigen darmscreening doen'

Minister Schippers (VWS) wil iedereen tussen de 55 en 75 jaar via een bevolkingsonderzoek controleren op darmkanker. Dit kondigde ze afgelopen woensdag aan in de Nota gezondheidsbeleid die ze naar de Tweede Kamer stuurde.

Taakherschikking
Voormalig minister Klink (VWS) zag eerder grote problemen bij de invoering van de screening door een tekort aan artsen en krappe overheidsfinanciën. Volgens V&VN kan dit gemakkelijk worden opgelost, door verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten deze screeningen uit te laten voeren. V&VN: ‘Na afronding van het wettelijke traject rond de zelfstandige bevoegdheden van de verpleegkundig specialist mag deze de screening zonder tussenkomst van de arts zelfstandig uitvoeren. Hiermee vervalt het argument dat de screening niet ingevoerd kan worden door een tekort aan artsen.’

Darmkanker
Ieder jaar overlijden bijna 5000 mensen aan darmkanker en komen er 12.000 patiënten bij. Door ze vroeg te laten screenen, is de darmkanker vaak beter behandelbaar.

V&VN
Door: redactie Nursing

Eerder in het nieuws:
Verpleegkundige net zo goed in colonoscopie als arts

8 REACTIES

  1. Sinds mijn jongste zus (47) jaar 3 jaar geleden aan darmca. is overleden, heb ik 2 keer een coloscopie gedaan. Het is niet leuk,ik ervaar het als zeer pijnlijk, dus krijg ik dormicum en pethedine gespoten. Maar als geruststelling wil ik dit blijven doen. Ik raad iedereen hieraan mee te werken, het bespaar je heel veel ellende als iets tijdig ontdekt wordt.

  2. Lees alle reacties
  3. Ik weet niet wat de beroepsvereniging denkt wat het bevolkingsonderzoek naar darmkanker inhoudt, maar volgens mijn informatie gaat het om het inleveren van ontlastingsamples. Dan is daarna de vraag of er naar aanleiding van die samples ineens een enorme toestroom aan colonscopieën te verwachten valt, en hoe dat op te lossen is qua personeel en apparatuur.

  4. Voorgaande week heb ik een colonscopie gehad en vond het onderzoek erg belastend! Het laxeren was ziekmakend en de scopie erg pijnlijk. Zonder lichamelijke klachten zal ik daarom nooit aan een darmscreenings/bevolkingsonderzoek meewerken.
    Vanuit mijn ervaring vraag ik me af, hoeveel mensen er aan de screening gaan deelnemen. Is daar al onderzoke naar gedaan? Het is nog maar de vraag of er een tekort aan artsen zal ontstaan.

  5. Mee eens, vorig jaar is er bij toeval een colonca bij m’n oma ontdekt. Godzeidank in een vroeg stadium en kon zij dus snel geopereerd worden. Als zij dit niet vroegtijdig ontdekt hadden had Mijn oma er ws niet geweest! En voor een klein faeceskweekje laat je dat toch wel testen, waarom zou je het niet doen? Het is pijnloos en kost amper tijd! Denk zelfs dat de huidige starmedewerkers en laboranten dit Zouden kunnen doen! Net als een norokweek maar dan darmscreening!

  6. Nelleke, je hebt gelijk; het gaat om het inleveren van een ontlastingsample. Gewoon met het piepkleine borsteltje over de ontlasting strijken, weer in het hulsje doen en opsturen. That’s it! Maar de verwachting is wel, dat er bij een aantal mensen afwijkingen worden gevonden, waardoor een kijkonderzoek nodig is. Uit de pilots blijkt dat zo’n 60% mee zal doen. En er wordt nu al, gelukkig, gewerkt aan meer capaciteit voor straks.
    Nel, voor jou: inderdaad is dat laxeren niet leuk. Het hebben van darmkanker ook niet. Het kijkonderzoek gaat met een roesje, zodat je er weinig tot niets van merkt. Had men je dat niet aangeboden?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.