Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Lachgas veilig voor verpleegkundigen

Lachgas is veilig voor verpleegkundigen die het toedienen. Dat constateren onderzoekers van de afdeling verloskunde van het VUmc in een analyse die deze week verschijnt in The Cochrane Library.
398verpleegkundigen_nationalebeeldbank

 

Lachgas (voorheen Entonox®, nu Relivopan®) is een effectieve vorm van pijnbestrijding tijdens de bevalling. In Nederland werd het sinds 2004 niet meer gebruikt, omdat het negatieve effecten zou hebben op de gezondheid van de kraamvrouwen en de vrouwelijke zorgverleners die het toedienen.

 

Veilig
De Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) werkt sinds vorig jaar aan een richtlijn om lachgas als pijnstilling te herintroduceren. Zo is er samen met de Erasmus Universiteit onderzoek gedaan naar de omstandigheden waarin lachgas veilig kan worden toegepast voor patiënt én zorgverleners. Ook is er een richtlijn opgesteld, waar onder andere in staat dat lachgas mag worden toegediend in geboortecentra. Daar zijn goede afzuigmogelijkheden voor het gas, zodat de omstanders er zo min mogelijk last van hebben. IGZ ziet op basis van de gegeven onderbouwing door de KNOV geen bezwaar in de herintroductie van lachgas als pijnbestrijding, zolang dit in geboortecentra gebeurt volgens de richtlijn. Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan de daarvoor benodigde wijziging in de regelgeving.

 

Bron: Nursing

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.