Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Lama’s in het verpleeghuis voor dementerenden

Twee lama's worden op therapeutische wijze gebruikt in het verpleeghuis om contact te maken met dementerende bewoners.
lama

Lama’s zijn gezien door de geschiedenis heen voor meerdere doeleinden: lastdier, vleesproducten, karten en rijden, of showdieren. Maar in Amerika worden twee lama’s gebruikt om bewoners in zorginstellingen te bezoeken. Volgens experts zouden de dieren een therapeutische werking hebben op dementerenden.

 

Lachen

De twee lama’s, Marisco en NH Flight of the Eagle, bezoeken de zorginstellingen elke paar maanden om zich te laten aaien door bewoners en kusjes te geven. Bij dementerenden kan communicatie met mensen stress veroorzaken, omdat ze zich niet begrepen voelen of omdat ze merken dat het moeizaam gaat. Bij de dieren kunnen ze zich meer ontspannen én lachen.

 

Verzorgenden

Alhoewel er niet wetenschappelijk is onderzocht wat de daadwerkelijke effecten van de lama’s zijn, zijn de reacties positief: verzorgenden merken op dat de band met cliënten verbetert, en ook de band tussen cliënten en hun eigen familie. Vooralsnog zijn er geen lama-initiatieven in Nederland bekend.  

 

Klik hier voor een filmpje van een lamabezoek

 

Bron: The Boston Globe

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.