Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties13

Landelijke Cito-toets voor verpleegkundigen

Een landelijke rekentoets van het Cito gaat begin 2010 de rekenvaardigheden van verpleegkundigen in kaart brengen.
Landelijke Cito-toets voor verpleegkundigen

Dit is nodig om inzicht te krijgen in de rekenvaardigheid van verpleegkundigen en verzorgenden in ziekenhuizen en andere zorginstellingen. De landelijke test, die begin 2010 gratis wordt aangeboden door toetsinstantie Cito, moet een landelijke nulmeting van het rekenniveau opleveren en de zere plekken in de zorg zichtbaar maken. De opgaven zijn ontwikkeld door verpleegkundigen uit de praktijk en gekoppeld aan herkenbare beroepssituaties. V&VN gaat de toets normeren.

Bijscholing
De ziekenhuizen en zorginstellingen ontvangen na afloop van de nulmeting een geanonimiseerde score. Ook krijgen ze de uitslagen van de rekenvaardigheid van de andere medische instellingen. Zo kunnen ziekenhuizen zien hoe ‘hun’ verpleegkundigen het doen ten opzichte van zorgpersoneel in andere ziekenhuizen en organisaties. En of er eventueel extra bijscholing nodig is om de rekenvaardigheden op te vijzelen.

Onderzoek Nursing
Al in 2007 deed Nursing samen met de The Competence Group onderzoek naar de rekenvaardigheden van verpleegkundigen. Uit dit onderzoek bleek dat 40 procent van de verpleegkundigen een onvoldoende scoort op rekenvaardigheid.

Meer over dit onderwerp vind je in ons dossier Verpleegkundig rekenen.

Door: redactie Nursing
Cito

13 REACTIES

 1. Rekentoets, allemaal erg overtrokken. Nu kan ik vrij goed rekenen, maar er worden bijna wiskundigen gevraagd.
  Een 8 voor rekenen betekend niet dat 20% van je medicatie ook fout zal gaan. Ik haal bij toetsen altijd een 10, verplicht mezelf tot hoofdrekenen en ben het eerste klaar. En toch gaat het bij mij ook weleens fout ….
  Fouten gebeuren doordat er geen concensus gehandhaafd wordt. Onduidelijke voorschriften, voorschrijven en schrijfwijzen. Het is ml en geen cc (in de jaren 70 al afgeschaft), het is mg en geen MG (M staat voor mega = 1.000.000 !), µg en geen mcg of mu. Dubbelcheck bij bereiden doen we waarschijnlijk allemaal … toch is dit slechts 5% van de gevonden fouten. Wie controleerd de arts, de apotheker of het moment van toedienen? Ieder wel goed voor meer dan 30% van de fouten.

 2. Lees alle reacties
 3. Ik ben nu een aantal jaar klaar met de opleiding. Ik ben na diplomering gelijk aan het werk gegaan in een ziekenhuis, maar heb nog nooit procenten of oplossingen hoeven te berekenen. Veel wordt kant en klaar aangeleverd door de apotheek. En daarbij heb je altijd een dubbelcheck, waarbij eventuele fouten onderschept worden. Rekenen is niet mijn sterkste vak op het verpleegkundige gebied, had ook geen 10 op de toets. Daarom ben ik blij met de dubbelcheck.

 4. Het blijft belangrijk, om die rekentoetsen te doen.
  Op de ene afdeling moet je meer rekenen, dan de andere.
  Als je wilt veranderen van afdeling, waar wel veel gerekend wordt moet je zo wie zo bijgeschoold worden.
  Als je in een verpleeghuis werkzaam bent zul je dit zelfde probleem tegen komen, dus is jaarlijks een rekentoets niet zo gek, of bijscholing.
  Er komen steeds nieuwe medicijnen op de markt en zul je nieuwe berekeningen moeten maken.
  Toch blijft dubbel-check een prioriteit en doe het niet te gehaast, want anders speel je met een mensenleven.

 5. wij moesten een 10 hebben en dat gold ook voor oplossingen en verdunningen anders kwamen we de afdeling niet op. Voor minder moet je het ook zelf niet willen doen, het gaat inderdaad niet om koekjes die kunnen mislukken,maar om aan ons toevertrouwde mensen.En dat moet 200% zijn.Een vpk met een 7 voor rekenen hoort zelf te weten dat ze niet verder moet gaan.Druk is geen excuus.

 6. Jos 04-08-09 – 17:13
  Quote
  [Heel goed, een rekentoets voor alle verpleegkundigen. Marco, kun jij nog niet rekenen dan dat je nu nog een boek ervoor nodig hebt? Uit je studie komend zou je al moeten kunnen rekenen. Bijhouden kan met toetsen die op internet te vinden zijn zoals op de venvn site].
  Waarom worden er dan nog zoveel fouten gemaakt?
  Ik bedoel gewoon naslagwerk, voor als je het even niet meer weet, Jos

 7. Heel goed, een rekentoets voor alle verpleegkundigen. Marco, kun jij nog niet rekenen dan dat je nu nog een boek ervoor nodig hebt? Uit je studie komend zou je al moeten kunnen rekenen. Bijhouden kan met toetsen die op internet te vinden zijn zoals op de venvn site.

 8. De toets voor het rekenen is een goed idee.
  Alleen wat mij weer tegen staat, is dat als je wil oefenen, je een boek moet aanschaffen van ca 20 euro.
  Dit oefenmateriaal moet eigenlijk, standaard als naslagwerk op een afdeling aanwezig zijn !!!!!!!!!!!!!!!

 9. De rekentoetsen vandaag de dag (nu bezig met de opleiding) zijn verdeeld in 3 delen. Alleen een 10 is voldoende per onderdeel (en geloof me dat zijn niet maar 2 vraagjes) Dus misschien ligt het aan de eisen van het ziekenhuis of de school waar je leert. Maar bij ons is dat dus wel goed geregeld. Ik hoorde pas dat er bij sommige opleidingsplaatsen een 7 ook goed genoeg is.. Belachelijk! Het gaat niet om het bakken van koekjes, maar het goed kunnen berekenen van een oplossing! Zou geen vpk naast mijn bed willen die maar een 7 voor zijn toets had..

 10. Deze toets is inderdaad een goed idee. Dat houdt de rekenvaardigheid erin.
  Ben het er wel mee eens dat het ook vaak interpretatiefouten, routine en slordigheid zijn. Of wat te denken over stress/werkdruk of medicatiekaarten die haast niet meer te begrijpen zijn, vanwege de vele wijzigingen.
  En normaal gesproken heb je toch ook een dubbelcheck?
  Toen ik de opleiding deed, ong. 8jaar geleden, was er zeker aandacht voor het rekenen! Vele weken geoefend voordat we een pittige toets kregen. Alleen een 10 werd destijds getolereerd. Zo zie je maar dat er ook scholen zijn waar er wel aandacht voor was/is!

 11. Inderdaad, de aandacht die tijdens de opleiding rondom het rekenen word besteed is veelste weinig. Toen ik de opleiding deed (nu 2 jaar geleden) hebben wij maar 1 of 2 dagen hier aan besteed, dus is het dan raar dat de verpleegkundigen niet kunnen rekenen?
  En dan die dreigingen over de reken toetsen. Bij ons niet gezien! Tijdens een algemene toets 2 rekenvraagjes gehad!
  Dus waar ligt onder anderen de fout…

 12. Met de vorige reactie ben ik het gedeeltelijk eens. Maar het is toch echt zo dat ook veel fouten met rekenen worden gemaakt. Het is in veel gevallen niet zo dat verpleegkundigen niet het vermogen hebben tot rekenen, maar dat er onvoldoende oefening en routine is opgebouwd na de middelbare school. Ook tijdens de verpleegkundige opleiding is er weinig aandacht voor, er zijn zelfs opleidingen die het niet meer aanbieden.
  Onze ervaring leert dat met goede uitleg en veel oefenen iedereen dit kan beheersen.

 13. Een goed initiatief, maar de meeste fouten worden niet gemaakt door het rekenen bij de medicatie toediening, maar door verkeerd lezen en/of interpreten van de opdracht
  De grootste oorzaak van medicatie fouten zijn volgens mij: verkeerde tijd, niet stoppen of starten van medicatie, vergeten te geven, of aan verkeerde patienet geven. Dat ga je dus niet verbeteren met een reken toets.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.