Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Langdurig ziekteverzuim in de zorg gestegen

Het langdurige ziekteverzuim onder zorgmedewerkers is de afgelopen jaren licht gestegen. Dit komt voornamelijk onder de oudere zorgmedewerkers voor.
ziekte

Dat blijkt uit cijfers die Vernet Verzuimnetwerk naar buiten bracht. Het langdurige verzuim (langer dan een jaar) is sinds 2008 toegenomen van 0,46 naar 0,51 procent. Het langdurende verzuim treft vooral oudere zorgmedewerkers. Directeur Sjaak van der Linden: ‘Wij hebben de oorzaken niet gemeten, maar waarschijnlijk heeft dit te maken met het feit dat oudere zorgmedewerkers langer onder hoge druk werken. Daarnaast is de kans dat een oudere zorgmedewerker hartproblemen of ernstige ziektes zoals kanker krijgt, groter dan bij de jongere collega’s.’

 

Minder kortdurend ziekteverzuim

In 2012 lag het verzuim op 5,1 procent, in 2011 was dat nog 5,3 procent. Deze cijfers omvatten zowel het langdurig als het kortdurende ziekteverzuim. De winst is vooral behaald in het ‘kortdurende’ verzuim. Extra aandacht voor de wijze van ziekmelden en vroegtijdige interventies bij een dreiging van langdurig verzuim, werpt bij menig organisatie in de VVT merkbaar vruchten af. Van der Linden: ‘We merken dat leidinggevenden in de zorg een belangrijkere rol krijgen bij het ziekteverzuim, en de bedrijfsarts een meer adviserende functie. Daardoor voelt de werknemer wellicht meer binding met de werkvloer, en merkt de leidinggevende sneller wanneer het niet goed gaat.’

 

Toenemende vergrijzing 

Hoewel in de VVT het verzuim en de gemiddelde leeftijd hoger is dan binnen de overige zorgbranches, zijn sinds 2009 flinke stappen gezet en bevindt het ziekteverzuim zich al enige tijd ruim onder de 6%. Bijzonder is hierbij dat het langdurig verzuim hierbij stabiel blijft. Van der Linden benadrukt dat het door de toenemende vergrijzing onder zorgmedewerkers belangrijk is om het ziekteverzuim hoog op de agenda te blijven zetten.

 

Onderzoek

Het onderzoeksbureau baseert zich op gegevens van 500 zorgorganisaties met gezamenlijk 600.000 medewerkers. Hierbij werken circa 200.000 medewerkers in de VVT. De rest werkt in ziekenhuizen, de GGZ, en de gehandicaptenzorg.

 

Bron: Vernet Verzuimwerk

Auteur: Redactie TVVonline – Rhijja Jansen

 

Stem mee op de nieuwe poll: Hoe snel meld jij je ziek op het werk?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.