Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Langere overleving na operatie gemetastaseerde borstkanker

Verwijdering van de primaire tumor bij borstkankerpatiënten die bij de diagnose al afstandsmetastasen hebben, zorgt voor een ruime verdubbeling van de overleving. Dit onderzoek van Jetske Ruiterkamp, chirurg in het Jeroen Bosch Ziekenhuis, is onlangs gepresenteerd op het congres van de European Cancer Organisation en de European Soeciety for Medical Oncology (ECCO/ESMO).
Langere overleving na operatie gemetastaseerde borstkanker

Ruiterkamp trok retrospectief het ziekteverloop na van vrouwen die in ziekenhuizen in de regio van het Integraal Kankercentrum Zuid met gemetastaseerde borstkanker werden gediagnosticeerd. ‘Omdat gemetastaseerde borstkanker beschouwd wordt als ongeneeslijk, krijgt de meerderheid van de vrouwen een palliatieve behandeling. Omdat bij veertig procent van de vrouwen toch de tumor chirurgisch was verwijderd, besloten we om naar de impact daarvan op de overleving te kijken.’

Overleving
De overleving van de geopereerde vrouwen was gemiddeld 31 maanden, meer dan twee keer zoveel als de 14 maanden van de niet-geopereerde vrouwen. De vijfjaarsoverleving was met operatie 24,5 procent en zonder operatie 13,1 procent. Bij deze cijfers is rekening gehouden met mogelijke verstorende variabelen.

Immuunsysteem
Ruiterkamp noemt de twee meest waarschijnlijke verklaringen voor het verschil. ‘Met het wegnemen van de primaire tumor reduceren we mogelijk het aantal circulerende tumorcellen elders in het lichaam. Ook kan een operatie het immuunsysteem reactiveren.’

Prospectief onderzoek
De onderzoekers zijn inmiddels al gestart om uit te zoeken welke vrouwen het meest baat hebben bij een operatie. De eerste voorlopige resultaten wijzen er op dat vrouwen die metastasen hebben waarvan ze klachten ondervinden vaker niet geopereerd worden dan vrouwen die zonder klachten zijn. Het regionale onderzoek wordt uitgebreid naar heel Nederland. Bovendien is er een prospectieve gerandomiseerde trial naar het effect van chirurgie bij gemetastaseerde borstkanker in voorbereiding.

Door: redactie Nursing
Mednet

2 REACTIES

 1. Ik leef nu vermoedelijk langer door operatie s, bij uitzaaiingen
  Na zeven jaar schoon geweest te zijn
  Ben ik afgelopen twee jaar , drie maal geopereerd aan uitzaaiingen op afstand
  En het gaat me nu momenteel redelijk goed
  Geweldig dat ze dit nu doen

 2. Lees alle reacties
 3. Het klinkt volkomen logisch, dat het verwijderen van de primaire tumor beter is, immers die groeit en groeit en kan om zich heen blijven sproeien. Er worden zo vaak dingen aangenomen die niet echt onderzocht zijn. Ik vind het geweldig dat dit dan nu wél is gebeurd. We weten nog steeds niet alles.Wie dat beseft, blijft dénken.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.