Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Langzame tred kan dementie voorspellen

De snelheid waar je op middelbare leeftijd loopt, kan het risico op dementie voorspellen.

Dit concluderen onderzoekers aan het Boston Medical Centre. Zij bestudeerden meer dan elf jaar zo’n 2400 personen met een gemiddelde leeftijd van 62 jaar. Ze merkten dat wanneer mensen van middelbare leeftijd langzaam lopen, en een slechte grip hebben, op latere leeftijd een groter risico lopen op dementie of een beroerte.

 

Verhoogde kans

Mensen met een lagere loopsnelheid bleken anderhalf keer meer kans op dementie te ontwikkelen over de leeftijd van 65 jaar in vergelijking met mensen die snel lopen. Mensen met een stevige grip, hebben 42 procent lagere kans op een beroerte of een TIA.

 

Hersenscans

Hoofd onderzoeker dr. Erica Camargo: ‘Deze tests kunnen gemakkelijk worden uitgevoerd door een huisarts of neuroloog.’ De deelnemers aan de Amerikaanse studie werden getest op loopsnelheid, de grijpkracht met de hand en werden onderworpen aan hersenscans. Tijdens de follow-up periode hadden 34 mensen dementie ontwikkeld en 70 mensen een beroerte gehad.

 

Hersenvolume
Onderzoekers vonden dat lagere loopsnelheid een link had met een lagere totale cerebrale hersenvolume -minder ‘grijze’ cellen-  en slechtere prestaties op het geheugen, taal en besluitvorming tests. Sterkere grijpkracht was geassocieerd met een grotere totale cerebrale hersenvolume en betere prestaties op cognitieve tests.

 

Grijpkracht

‘Voordat mensen nu de kracht van hun handdruk gaan bestuderen, of hoe snel ze lopen: we gaan nog nader onderzoeken hoe het komt dat er een link is tussen deze twee verschijnselen. En welke factoren er nog meer van invloed zijn’, aldus onderzoeker Camargo.

 

Bron: Boston Medical Centre

 

Lees ook:

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.