Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Laurentius neemt extra hygiënemaatregelen

Het Laurentius Ziekenhuis in Roermond heeft extra maatregelen genomen op het gebied van infectiepreventie.
Laurentius neemt extra hygiënemaatregelen

De maatregelen moeten nieuwe besmettingsgevallen met de bacterie Serratia marcescens op de IC-afdeling voorkomen. Om nieuwe besmetting met de bacterie te voorkomen werkt de IC-afdeling nu met een vaste verpleegkundige per patiënt. Ook heeft het ziekenhuis de procedure bij het klaarmaken van medicatie aangepast. Daarnaast hebben de medewerkers een verplichte training handhygiëne gevolgd, waarbij de gevaren van het niet volgen van de hygiëneregels extra benadrukt werden.

Elkaar aanspreken
Daarbij geldt de afspraak dat zorgverleners elkaar direct aanspreken als ze zien dat een collega zich niet aan de hygiëneregels houdt, en dragen de verpleegkundigen nu standaard handschoenen bij iedere patiënt. ‘Natuurlijk is het zo dat verpleegkundigen weten wat goede handhygiëne inhoudt, maar deze maatregelen maken mensen er weer extra bewust van,’aldus woordvoerder Roger Kerff.

Verzorging
Afgelopen zomer overleed een IC-patiënt aan de gevolgen van besmetting met Serratia Marcescens. Het herstel van een andere patiënt verliep door besmetting met de bacterie langzamer. Een derde overlijdensgeval was niet te wijten aan de besmetting, zo bleek uit onderzoek. Hoe de besmetting precies heeft plaatsgevonden en via welke zorgverlener, is niet meer te achterhalen. Roger Kerff: ‘Waarschijnlijk is onvoldoende handhygiëne van een IC-verpleegkundige de oorzaak. Deze heeft de besmetting kunnen doorgeven tijdens verzorging of het klaarmaken van infusen.’

Contactisolatie
Ten tijde van de besmettingen hanteerde de IC-afdeling volledige contactisolatie. Deze maatregel is inmiddels opgeheven.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.