Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Lector onderzoekt gastvrijheid verpleegkundigen

Dr. Angelique Lombarts gaat als lector aan de slag voor het Hospitality Research Centre Hotelschool The Hague. Zij zal zich specifiek richten op gastvrijheid in de zorg.
angelique lombart.jpg

Lombarts –antropologe van oorsprong- zet een onderzoek op poten, waarin bekeken wordt in welke mate gastvrijheid in ziekenhuizen wordt toegepast, en hoe dit ervaren wordt. Daar zullen tools uit voortvloeien voor onder andere verpleegkundigen, die hen helpen gastvrijer te zijn naar patiënten. ‘Wat ik met name wil onderzoeken is het gastvrije denken en handelen in alle facetten van de zorg waaronder het ziekenhuis. En wat het effect hiervan is op het geluksgevoel van patiënten én familieleden, maar ook van medewerkers. Daarbij bekijk ik niet alleen de sociale impact, maar ook de economische impact. Want meer tevreden patiënten of medewerkers, kan ook leiden tot minder kosten’, aldus Lombarts in een interview met TvZ, vakblad voor verpleegkundigen.

Observeren van verpleegkundigen

Lombarts is van mening dat verpleegkundigen een belangrijke rol spelen in deze gastvrijheid: ‘Uiteindelijk hebben patiënten het meest te maken met de verpleegkundige. Deze moet vaak onder grote tijdsdruk haar werk doen. Voor mijn onderzoek –dat nu nog in de opstartfase zit- zal ik waarschijnlijk verpleegkundigen van diverse ziekenhuizen ondervragen en observeren. Want als verpleegkundige ben je je niet altijd  bewust van wat er anders kan om de gastvrijheid naar de patiënt te verbeteren.’ De eerste resultaten van het onderzoek zijn waarschijnlijk over een jaar bekend.

Hoe zorg je ervoor dat je als verpleegkundige zo gastvrij mogelijk bent naar de patiënt? Lector Lombarts geeft zes tips >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.