Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Lector Zorg & Innovatie benoemd

Nynke Boonstra, opleider verpleegkundig specialist en senior onderzoeker bij GGZ Friesland, is voor de komende vier jaar benoemd als lector aan NHL Hogeschool.
Eén van de thema's waar Boonstra zich op gaat richten is herstelondersteunende zorg en zelfmanagement.
Eén van de thema's waar Boonstra zich op gaat richten is herstelondersteunende zorg en zelfmanagement. - Foto: GGZ Friesland

Zij gaat invulling geven aan het lectoraat Zorg & Innovatie in de psychiatrie. Hiermee investeren beide organisaties in toegepast onderzoek. Beoogd effect is dat de praktijk en zorgopleidingen aansluiten bij belangrijke ontwikkelingen binnen de sector. Daarnaast dragen innovatieve projecten en onderzoek bij aan bewijsvoering voor het handelen van HBO professionals binnen de geestelijke gezondheidszorg. Kortom, wat werkt wel en wat niet binnen de geestelijke gezondheidszorg?

Meer aansluiting bij behoefte patiënt

Eén van de thema’s waar het lectoraat zich op gaat richten is herstelondersteunende zorg en zelfmanagement. Het doel hiervan is een actieve deelname aan de samenleving door mensen met een psychiatrische stoornis. Hiermee draagt NHL Hogeschool bij aan een vitale regio. Boonstra: ‘Ik zie in de praktijk dat het voor patiënten vaak helemaal niet zo belangrijk is hoe een stoornis heet maar dat ze vooral last hebben van de gevolgen van de stoornis op hun functioneren. Wanneer we daar als hulpverleners beginnen, sluiten we veel meer aan bij de behoefte van de patiënten en zal naar mijn verwachting de behandeling ook sneller en effectief zijn.’

Herstelondersteunende zorg

Patiënten krijgen in Nederland veelal behandeling vanuit zorgprogramma’s waarbij de stoornis leidend is. Daardoor richt psychiatrisch en psychologisch onderzoek zich ook vooral op de stoornis en op symptoombestrijding. Hoe patiënten in hun eigen dagelijks leven functioneren komt dan op de tweede plaats. Echter, dit is over het algemeen juist het belangrijkste aspect dat ze willen herstellen. Het lectoraat gaat zich daarom richten op het (door)ontwikkelen van meetinstrumenten en behandelingen die beogen patiënten meer regie te geven in de behandeling. Daarbij staat voorop hoe succesvol iemand weer kan functioneren in zijn of haar dagelijks leven. In het voorjaar van 2016 wordt Nynke Boonstra officieel geïnstalleerd als lector Zorg & Innovatie in de psychiatrie.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.