Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Leefcirkel houdt dementerende in vertrouwde omgeving

Dementerende bewoners in woonzorgcentrum Onze Stede van stichting tanteLouise-Vivensis kunnen dankzij een domotica-oplossing in hun vertrouwde omgeving blijven wonen. Het project Leefcirkels is aangemeld voor de Spider Award 2012.
vrouw

Regelmatig moeten  bewoners overgeplaatst worden vanuit een kamer in het zorgcentrum naar een kamer op een verpleegafdeling. Daardoor raken zij hun vertrouwde omgeving kwijt. Dit kan desoriëntatie, achteruitgang en onrust met zich meebrengen, legt divisiemanager zorg Maria Wong-Lun-Hing aan Zorgvisie  uit. ‘Door het project Leefcirkels kunnen ouderen met dementie in hun kamer in het zorgcentrum blijven wonen. Een ‘leefcirkel’ is een afgebakend deel van de vertrouwde en herkenbare omgeving waarbinnen de dementerende bewoner zich vrij kan bewegen. Zo heeft de dementerende bewoner zo veel mogelijk leefruimte en is het toch veilig.’

 

Dwaalpreventie

Om te voorkomen dat een dementerende gaat dwalen door het zorgcentrum, wordt er gebruik gemaakt van een elektronisch polsbandje. Dit polsbandje garandeert de veiligheid van de bewoner en wordt individueel afgestemd. Het zorgt ervoor dat deuren open gaan of juist gesloten blijven, zoals die naar het trappenhuis. Wanneer een bewoner onverhoopt toch buiten zijn veilige leefcirkel komt, wordt de verzorgende gealarmeerd. Wong-Lun-Hing: ‘Zo krijgt de verzorgende een meer vraaggestuurde rol en hoeven zij niet constant iedereen in de gaten te houden. Dit vereist een andere manier van werken en daarin zijn zij getraind.’ Bij een nieuwe zorglocatie in Bergen op Zoom worden de leefcirkels eveneens ingevoerd. ‘Hier krijgen bewoners met dementie ook toegang tot een grote binnenplaats zodat de leefcirkel nog groter wordt.’

  

Medebewoners blij

Medebewoners zijn blij met de nieuwe oplossing. ‘Zij gaven zelf aan dat ze het vervelend vonden dat hun vriend of vriendin overgeplaatst werd naar een verpleegunit’, weet Wong-Lun-Hing. ‘Ze kennen elkaar van vroeger en willen bij elkaar blijven wonen. We merken verder dat andere bewoners nu een mantelzorgfunctie vervullen. Ze nemen hun dementerende medebewoner bijvoorbeeld mee voor een kop koffie of een activiteit.’ Ook familieleden van de dementerende bewoners zijn zeer tevreden. 

 

Bron: Zorgvisie  – Mark van Dorresteijn

Beeld: Stock.XNG 

 

Lees ook:

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.