Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Leidinggevende noemt zorg Careyn onder de maat

Zorgorganisatie Careyn staat nog steeds in de zwaarste categorie van de zwarte lijst verpleeghuizen die de IGZ publiceerde. Een leidinggevende klapt uit de school in het AD: 'Op dit moment zou ik mijn moeder niet onderbrengen bij een van onze huizen.'
ANP-1000_33566874.jpg
Foto: ANP

In het AD vertelt een anonieme leidinggevende van Careyn dat de zorgorganisatie terecht op de lijst staat. Hij stelt dat het niveau van de verzorging te laag is: ‘De meeste medewerkers hebben niveau 2. Als je dat een niveau hoger tilt,  kunnen ze de bewoners misschien wel wassen, de tanden poetsen of op de wc zetten, maar kunnen zij de onrust wegnemen van bewoners?  Zien zij wanneer een bewoner uitgedroogd is? Of het verschil tussen een hyper en een hypo?’ Volgens hem staan overal volle wasmanden en stinken de afdelingen naar pis. ‘Op dit moment zou ik mijn moeder niet onderbrengen in één van onze huizen. (…) De menselijke maat is verdwenen.’ Een woordvoerder van Careyn verklaart tegen de krant zich niet te herkennen in het beeld van de enorme puinhoop die de anonieme leidinggevende schetst. Wel stelt hij dat de verzorgenden zich uit de naad rennen en dat de instelling zijn best doet de zorg verbeteren. ‘Let wel: Het is als grote organisatie niet eenvoudig om binnen een half jaar duizend hoog opgeleid verzorgenden te vinden’, aldus de woordvoerder in het AD. 

De zwarte lijst van verpleeghuizen is geactualiseerd. Staat jouw zorginstelling erbij? Klik hier voor de nieuwe lijst >>

IGZ publiceerde onlangs een nieuwe lijst van zorginstellingen waarin de kwaliteit van zorg nog niet op orde is. Acht zorginstellingen staan in de zwaarste categorie, wat betekent dat er intensief vervolgtoezicht is, en in korte tijd meerdere (onaangekondigde) toezichtbezoeken zullen zijn. Waar nodig zullen er ook meerdere bestuursgesprekken plaatsvinden. Twaalf instellingen staan in categorie 2, wat inhoudt dat de inspectie vervolgtoezicht houdt in de vorm van inspectiebezoeken en/of bestuursgesprekken. Vijftien instellingen staan in in categorie drie, dat wil zeggen dat de inspectie in een bezoek tekortkomingen heeft geconstateerd. De instelling moet van IGZ een verslag maken over hoe zij deze tekortkomingen aanpakt. Na ontvangst van dit zogenoemde resultaatverslag, beslist de inspectie of vervolgtoezicht noodzakelijk is.

Verschil met vorige lijst

In tegenstelling tot de eerder gepubliceerde lijst, staan zorginstellingen uit categorie 4 niet vermeld. In deze categorie staan instellingen die eerder onder toezicht stonden, waarbij dit traject met goed gevolg is afgesloten.  Een ander verschil met de vorige lijst, is dat niet alleen de moederonderneming, maar ook de dochteronderneming waar de tekortkomingen zijn geconstateerd wordt genoemd. Dit omdat zorgorganisaties meerdere huizen onder hun  hoede kunnen hebben, waarbij het ene huis wél de zorg op orde heeft, en de ander niet.

Nieuwe instellingen op de lijst

Er staan drie nieuwe huizen op de lijst: Cato uit Den Haag, Care Residence Zonnestraal uit Hilversum en Avondrust in Veenendaal. Er zijn ook diverse locaties van de lijst afgehaald. Onder andere locaties van IJsselheem in Overijssel en het Barneveldse Norschoten, hebben hun zorg volgens IGZ inmiddels op orde.

Medicatieveiligheid

Vijf instellingen uit categorie 1 hebben zich niet aan het meest intensieve toezicht weten te ontworstelen en staan er nog steeds op. Dat zijn: Careyn, Humanitas, Laurens, Beweging 3.0 en Warande. Bij één van de instellingen, Stichting Careyn, is zelfs een interventieteam ingezet, aldus het Algemeen Dagblad. Het is de eerste keer dat dit gebeurt. Bij drie zorginstellingen was de medicatieveiligheid niet op orde waarop IGZ maatregelen heeft genomen. Zij focuste zich bij de inspectiebezoeken op de drie volgende punten:

–          een actueel medicatieoverzicht

–          veilig en verantwoord bewaren van medicatie

–          dubbel aftekenen bij risicovolle medicatie

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.