Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Leidinggevende maakt verpleegkundige gestrest

Tijdsdruk en weinig overlegmogelijkheden in het team zijn belangrijke oorzaken van stress bij verpleegkundigen en verzorgenden. Ook de leidinggevende vormt een stressfactor. Want een grote prestatiedrang zorgt ervoor dat stress-situaties voor verpleegkundigen zwaarder gaan wegen.
Leidinggevende maakt verpleegkundige gestrest

Dat blijkt uit onderzoek onder het Panel Verpleging & Verzorging door het NIVEL, AMC en CEG/RVZ. De resultaten zijn gepubliceerd in het International Journal of Nursing Studies.

Rol leidinggevende in de zorg
Uit het onderzoek blijkt dat de mate waarin de situatie stress geeft, mede afhangt van de werkgever. Hoe meer de leiding gericht is op presteren en taken, hoe zwaarder deze situaties voor verpleegkundigen en verzorgenden gaan wegen. Leidinggevenden in de zorg zouden hierop moeten letten. Veel stress kan resulteren in ontevredenheid over het werk, vervroegd uittreden en personeelsverloop. NIVEL-onderzoeker Anke de Veer: ‘Een meer coachende stijl van leidinggeven past beter bij het werk van professionals en dus ook bij verpleegkundigen en verzorgenden.’

Ook familie en artsen geven verpleegkundigen stress
De onderzoekers bekeken alleen situaties die in de zorg dagelijks voorkomen, situaties die dus heel herkenbaar zijn. De meeste stress gaven situaties waarin de familie van een patiënt iets verwacht en de verpleegkundige weet dat dit niet overeenkomt met de wensen van de patiënt. Ook situaties waarin de verpleegkundige of verzorgende het niet eens is met het beleid van de arts geven veel stress. En zorgverleners vinden het lastig te beslissen hoe te handelen, als ze zien dat een collega niet goed functioneert en collegialiteit hen weerhoudt er iets van te zeggen.

Openheid helpt stress verminderen
Anke de Veer: ‘Uit ons onderzoek blijkt dat het belangrijk is dit soort belastende situaties met collega’s te bespreken. Aandacht voor elkaar, zorgzaamheid niet alleen voor patiënten, maar ook voor collega’s, helpt stress te verminderen. Voldoende tijd voor intercollegiaal overleg is daarom belangrijk. De zorg kan gemotiveerde krachten goed gebruiken en we moeten ervoor waken dat door stress in het werk goede verpleegkundigen de zorg verlaten.’

Nivel
Door: redactie Nursing
Beeld: Arno Massee

Meer Nursing

Abonnement op Nursing
Nursing is de meest gelezen vaktitel voor verpleegkundigen niveau 4 en 5 in Nederland en Vlaanderen.
Word direct abonnee van Nursing.

Nursing op Facebook
Deel leuke foto’s, filmpjes, winacties, en andere ‘luchtiger’ zaken
via www.facebook.com/VakbladNursing


Nursing Calculator
Koop de Nursing Calculator, dé rekenapp voor verpleegkundigen.
> Download de app meteen
> Bekijk eerst een demonstratiefilmpje.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.