Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Leidraad voor optimale personeelsbezetting

Het NIVEL heeft onderzoek gedaan naar factoren die de kwaliteit van langdurige zorg bepalen. Een factor die hoog scoorde: afstemming van de personeelsbezetting op de zorgvraag van patiënten. En juist daarmee hebben veel instellingen moeite: hoe stem je de bezetting af op de dagelijkse zorgbehoefte? Het NIVEL ontwierp een leidraad voor managers en teamleiders.
398verpleegkundigen_nationalebeeldbank

398verpleegkundigen_nationalebeeldbank

 

Factoren

Uit het NIVEL-onderzoek blijkt dat verschillende factoren bepalend zijn voor een optimale kwaliteit van zorg. En dat zijn niet alleen voor de hand liggende factoren als ‘genoeg handen aan het bed’ en ‘hoog opgeleide verpleegkundigen’. Net zo hoog scoorden: goede werksfeer, samenwerking en overdracht en een laag ziekteverzuim. En tot slot de al genoemde afstemming van de personeelsbezetting op de actuele zorgvraag van cliënten. 

 

Leidraad

Meestal gaat het andersom: de instelling baseert de bezetting meestal alleen op beschikbaarheid van het personeel. Om afdelingen te helpen hier anders mee om te gaan, heeft het NIVEL de leidraad gemaakt. Deze is vooral bedoeld als kapstok voor afdelingsmanagers en teamleiders. Zij krijgen op basis van de huidige financieringsmethodiek een bedrag per cliënt, afhankelijk van diens zorgzwaarte. Om die middelen optimaal in te zetten, moeten ze keuzes maken. Keuzes die zorgen voor een optimale personele bezetting, die leidt tot goede kwaliteit van zorg voor cliënten. De leidraad helpt aan de hand van een stappenplan om deze keuze goed onderbouwd te maken. NIVEL-programmaleider professor Cordula Wagner: ‘Het is belangrijk dat instellingen werk maken van werksfeer en samenwerking op de afdeling. En dat ze zorgen voor personeel met verschillende opleidingsniveaus en vaardigheden. Variatie maakt het makkelijker om goed te plannen’.

 

Rapport

Het onderzoek vond plaats onder 23 afdelingen in de V&V-sector. Het rapport plus de leidraad zijn te vinden op de website van het NIVEL.

 

Bron: NIVEL

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.