Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Lenteakkoord: minder intramurale zorg, meer wijkverpleegkundigen

De Kunduz-coalitie wil de AWBZ-zorg verder gaan hervormen door een afbouw van intramurale zorg. In de ouderenzorg kan de extra inzet van wijkverpleegkundigen daaraan bijdragen. Dat blijkt uit de uitwerking van het Lenteakkoord van de Kunduz-coalitie die afgelopen vrijdag is gepubliceerd.
Lenteakkoord: minder intramurale zorg

Lichte intramurale zorg zal vanaf 1 januari 2013 voor nieuwe cliënten niet meer vanuit instellingen worden geboden. Nieuwe cliënten zullen dan in de eigen omgeving worden geholpen. Volgens de Kunduz-coalitie sluit deze maatregel aan bij het concept van zorg in de buurt en speelt het in op de wens van de cliënt om zolang mogelijk thuis verzorgd te worden. Ook in de ouderenzorg moeten de komende jaren meer mensen thuis zorg ontvangen. ‘In de ouderenzorg wordt bovendien bezien hoe door aanvullende afspraken met de sector een impuls kan worden gegeven aan de vormgeving van deze extramurale zorg, bijvoorbeeld door extra inzet van wijkverpleegkundigen’, aldus het akkoord.

Nog meer besparingen
In 2013 zal er per saldo 1,4 miljard euro worden bespaard op de zorguitgaven. Eerder deze maand werden andere besparende maatregelen in de zorg al bekend. Zo verdwijnen de rollator en overige eenvoudige mobiliteitshulpmiddelen uit het basispakket. En wordt het eigen risico verhoogd met 115 euro verhoogd van 235 tot 350 euro. Ook komt er een eigen bijdrage voor verblijfskosten voor medisch specialistische zorg, wat betekent dat de patiënt zelf 7,50 euro moet betalen per ligdag in het ziekenhuis voor voeding en verblijfskosten.

Geld voor palliatieve zorg
Er zal 100 miljoen euro extra worden uitgetrokken voor preventie en palliatieve zorg. Hiervan zal 10 miljoen worden besteed aan palliatieve zorg, 44 miljoen aan dieetadvisering, 20 miljoen aan ‘stoppen met roken’ en 26 miljoen aan het tegengaan van obesitas bij kinderen. ‘Preventie en palliatieve zorg leveren een belangrijke bijdrage aan de kwaliteit van leven van een cliënt. Het gaat hier om zorg dichtbij de cliënt en zijn of haar omgeving, die laagdrempelig en betrouwbaar moet zijn en bij kan dragen aan de gezondheid op de lange termijn, of juist aan de kwaliteit van leven in de laatste fase’, aldus het akkoord.

Waarom?
De besparingen op overheidsfinanciën zijn nodig omdat zonder ingrijpen het EMU-tekort zou uitkomen op 4,4 procent. Door vijf fracties in de Tweede Kamer (VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie) en het demissionaire kabinet is er een begrotingsakkoord gesloten voor 2013 dat het EMU-tekort terugdringt naar 3 procent. Vanmiddag wordt er in de Tweede Kamer gedebatteerd over de maatregelen.

Bekijk de Voorjaarsnota 2012.

Lees ook de blog van Jos ‘Gratis zorg?! Echt niet’

Door: redactie Nursing

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.