Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Leren Omdenken tijdens de Nursing Experience

Omdenken is een manier van denken om problemen te transformeren in mogelijkheden. Hoe doe je dat? Pepijn en Chris van Omdenken leren de bezoekers van de Nursing Experience de twee stappen.
Leren Omdenken tijdens de Nursing Experience

De Omdenken filosofie gaat over de overgang van een ja-maar- naar een ja-en-manier van denken. Oftewel, van het denken in problemen naar het denken in mogelijkheden. Een uur lang oefenen de aanwezige bezoekers in het omdenken met casuïstiek waarbij ze de probleemstelling moeten kantelen in een mogelijkheid. Voor de beste ‘omdenkers’ zijn er ook prijzen te winnen. ‘Maar het centrale doel is dat je deze workshop met meer energie verlaten dan dat dat je bent binnengekomen’, zegt Pepijn.

Omdenken in twee stappen

Omdenken doe je in twee stappen. ‘Onze eigen denkbeelden over hoe de wereld moet zijn, maken dat we een situatie als een probleem ervaren. Onze aannames zijn de instandhouders van het probleem. Het is de kunst om buiten de context te denken, out of the box. Dat begint met loslaten van wat het zou moeten zijn en open staan voor wat het zou kunnen zijn’, zegt Pepijn. Door anders te kijken naar de werkelijkheid zet je de eerste stap in omdenken: van je probleem maak je een feit.

Denken in mogelijkheden

In de tweede stap maak je op basis van de bestaande feiten een nieuwe mogelijkheid. Je gaat van ja naar ja-en. ‘In ja-maar denken ben je constant bezig met een probleem dat je wilt oplossen. Kijk niet naar wat er niet is, maar wat er wel zou moeten zijn. Kijk naar wat er is en wat je daar mee zou kunnen’, adviseert Pepijn. ‘En realiseer je: vaak ben jij met je eigen denkwijze en aannames zelf het probleem. Je staat niet in de file, je bent de file.’
Meer over Omdenken >>>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.