Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

‘Mindfulness nuttig voor verpleegkundige’

Sinds begin van dit schooljaar (september 2013) krijgen alle eerstejaars hbo-v-studenten van de Fontys Hogeschool Eindhoven verplicht les in mindfulness. De lessen worden gegeven door Theo Niessen, coördinator van het vak. 'Mindfulness in de verpleging kan interessant zijn omdat je hierin bepaalde aspecten moet leren die ook terugkomen in mindfulness, zoals niet oordelen, accepteren, niet streven en loslaten', vindt student Pien Derks (18).
'Mindfulness nuttig voor verpleegkundige'

Derks heeft de mindfulness-lessen er al op zitten en denkt dat de vaardigheid wel degelijk van belang kan zijn in haar toekomstige carrière als verpleegkundige. Bijvoorbeeld als patiënten zich agressief gedragen. ‘Sommige verpleegkundigen gaan deze patiënten op hun eigen manier kalmeren, maar als je de acht stappen van mindfulness nagaat en er met een frisse blik en op een niet-oordelende manier naar kijkt, heb je er onbewust wel profijt van.’ Ook student Lisa Vrijsen (17) zag de voordelen er wel van in.  ‘Als ik iemand in een gek kostuum zie lopen denk ik: ‘die ziet er raar uit’. Maar je kunt er ook op een niet-oordelende manier naar kijken en denken: ‘dat is ook maar gewoon een mens’. Als verpleegkundige krijg je te maken met veel verschillende soorten mensen en kun je dit dus toepassen.’

Volgens Theo Niessen zijn de lessen een succes en hebben de studenten er zelf ook baat bij, bijvoorbeeld bij het managen van eigen gevoelens en gedachten. ‘Op die manier ben je minder overgeleverd aan die gedachtes en heb je meer controle over de situatie. Bijvoorbeeld tijdens een stressvolle tentamenperiode.’ Mindfulness is volgens hem dus zeker niet zweverig maar juist erg concreet. Vrijsen: ‘Tijdens de lessen mindfulness krijg je inzicht in jezelf en hoe je in het leven staat. Bovendien leer je hoe je geduldig en begripvol de aandacht bij jezelf kunt leggen. Ik vond het heel interessant.’

3 Vragen aan Theo Niessen

Lees in Nursing mei ‘3 vragen over’ met Theo Niessen. Klik hier om een abonnement te nemen op Nursing.

4 REACTIES

  1. J. Plug, het doel is inderdaad transformatie! Echter, de richting die je schetst waarin mensen door mindfulness apathisch worden waarbij het zombies lijken die geen richtingsgevoel hebben omtrent goed en fout, wordt volgens mij niet ondersteund door onderzoek. Wellicht jouw vooroordeel? Dat mag maar dat is wat anders dan iets neerzetten als waarheid. Ja, jouw waarheid!

  2. Lees alle reacties
  3. Het feit dat het boeddhisme al zo lang stand houdt wil misschien juist zeggen dat we er iets van kunnen leren. Mindfulness is een manier van omgaan met situaties voor jezelf. Er kunnen mijns inziens wellicht zelfs burn-outs mee voorkomen worden. Je verstand moet je er vooral bij houden! Misschien eerst iets lezen over mindfulness en boeddishme alvorens te oordelen?

  4. Hallo J. Plug, mindfulness heeft weinig met apathie te maken al kan ik me vanuit een buitenstaander perspectief wel voorstellen dat je er zo over denkt. Je hebt overigens wel een punt. Tenminste wanneer je punt het volgende punt is. Er gaan steeds meer geluiden op die zeggen dat je mindfulness niet los moet zien van haar Boeddhistische wortels. Deze geven haar haar ethische grondslag. Om je punt kracht bij de zetten zou je het artikel ‘Mindfulness Revisited: A Buddhist-Based Conceptualisation’ van Purser & Milillo kunnen lezen. Wanneer je het niet kunt vinden, stuur me een mail. Dan stuur ik het je op.

  5. Dit is niet zo onschuldig als het lijkt, maar zo boeddhistisch als wat; dat heeft de doorsnee Nederlander waarschijnlijk nog niet in de gaten. Het doel is transformatie, verandering van je persoon: je verstand wordt uitgeschakeld waardoor je onverschillig wordt in plaats van bewogen. Een overtrokken voorbeeld om het duidelijk te maken: je kijkt apathisch, zonder te oordelen, toe hoe iemand wordt vermoord (of zo), om maar niet in de stress te schieten.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.