Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Let op: mogelijk diabetische ketoacidose bij SGLT2-remmers

Er zijn meldingen van ketoacidose bij gebruik van de SGLT2-remmers met de werkzame stof canagliflozine, dapaglifozine en empaglifozine. Het gaat om de geneesmiddelen Invokana®, Vokanamet®, Forxiga®, Xigduo®, Jardiance® en Synjardy®.
Let op: mogelijk diabetische ketoacidose bij SGLT2-remmers

Dat meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen.

Diabetes type 2

Ketoacidose komt voornamelijk voor bij mensen met diabetes type 1 met een verhoogde bloedsuikerspiegel. Nu is er een aantal meldingen van ketoacidose bij behandeling met SGLT2-remmers bij diabetes type 2 met een lichte verhoging van de bloedsuikerspiegel. Door deze afwijkende symptomen kan het langer duren voordat de diagnose ketoacidose is gesteld.

Advies aan patiënten

Het CBG adviseert onmiddellijk een arts te raadplegen bij klachten die wijzen op een te hoog zuurgehalte in het bloed, zoals misselijkheid, braken en extreme dorst. Artsen wordt geadviseerd de behandeling met SGLT2-remmers te stoppen bij het vermoeden van ketoacidose. Verpleegkundigen moeten bijwerkingen melden bij de arts en bij het bijwerkingencentrum Lareb.

Nursing poster orale antidiabetica

Veel patiënten met diabetes mellitus type 2 krijgen tabletten om de bloedglucose te verlagen. De laatste jaren zijn er aardig wat nieuwe middelen bij gekomen. Een overzicht van de meest gebruikte orale antidiabetica.

Verder onderzoek

Het risico op diabetische ketoacidose met SGLT2-remmers wordt momenteel verder onderzocht door het Europese geneesmiddelenagentschap. Diabetische ketoacidose is een ernstige aandoening. Door een tekort aan insuline kan de bloedsuiker heel hoog oplopen; het lichaam zet vet om in energie waardoor het bloed verzuurt.
Lees de brief van de fabrikanten onderaan dit bericht.

2 REACTIES

  1. Henriette, 
    ik vind het fijn om te weten wat de medicatie die ik uitdeel of toedien met mijn patiënten doen. Daarbij zijn de vpk’s de eerste die de bijwerking zoals boven geschreven van de de SGLT3 remmers bij de patiënten opmerken en deze aan de arts doorgeven. Ik vind dat we juist te weinig van dit soort actualiteiten over geneesmiddelen door krijgen. 

  2. Lees alle reacties
  3. En………wat moet ik met deze informatie? Denken ze nu werkelijk bij Nursing dat er in heel NL een vpk is die morgen nu denkt:’Hee, er zijn meldingen van ketoacidose bij gebruik van de SGLT2-remmers met de werkzame stof canagliflozine, dapaglifozine en empaglifozine’, even opletten mensen.
    Nee natuurlijk,dit soort meldingen zijn bestemd voor artsen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.