Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Let op ouderen tijdens de kou’

Het Ouderenfonds roept iedereen op om eens bij de ouderen in de buurt te informeren of ze nog hulp nodig hebben. Voor veel ouderen is het door gladheid of sneeuw moeilijk om boodschappen te doen.

Daarnaast roept het Ouderenfonds verzorgers op om extra alert te zijn op onderkoeling. Naarmate het lichaam ouder wordt, is het minder goed in staat bij koud weer op temperatuur te blijven. Ouderen hebben bovendien minder gevoel voor kou en merken niet altijd dat hun lichaamstemperatuur daalt.

 

Kenmerken onderkoeling 

Onderkoeling is te herkennen aan een lage lichaamstemperatuur, rillen, bleekheid en een trage pols en ademhaling. Ouderen lopen vooral gevaar als ze alleen wonen en weinig contact hebben met vrienden en familie of als ze door een handicap minder mobiel zijn. Daarnaast zijn er medicijnen, zoals antidepressiva en tranquillizers die het vermogen om het lichaam op temperatuur te houden beïnvloeden en daardoor een risico vormen.

 

Lees tips om onderkoeling tegen te gaan in het dossier ‘Help ouderen de kou door’.

 

Bron: Ouderenfonds

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.