Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Levenseindekliniek breidt aantal ‘euthanasieteams’ uit

Vanaf 1 juni gaan 30 mobiele teams van artsen en verpleegkundigen door heel Nederland euthanasieverzoeken behandelen. Op dit moment zijn er nog 17 teams actief.
Levenseindekliniek breidt aantal ‘euthanasieteams’ uit
Foto: ANP Lex van Lieshout

Dat heeft directeur Petra de Jong van de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) vrijdag laten weten, zo meldt ANP.

Voldoende verpleegkundigen

De afgelopen tijd hebben meer artsen zich aangemeld, waardoor de Levenseindekliniek het aantal teams kan uitbreiden. ‘Het aantal verpleegkundigen dat zich aanmeldt voor de kliniek is vanaf het begin al hoger dan het aantal artsen’, vertelt een woordvoerder van de Levenseindekliniek. ‘Op dit moment hebben we voldoende verpleegkundigen, geïnteresseerden kunnen zich wel aanmelden maar  komen op een soort wachtlijst.’

Levenseindekliniek

De Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) startte vorig jaar de Levenseindekliniek. Voor deze kliniek werken gespecialiseerde teams bestaande uit een arts en verpleegkundige. De verpleegkundige vormt samen met de arts een team. De verpleegkundigen voeren gesprekken met de patiënt, begeleiden familie, brengen het infuus in of helpen met nazorg.

Verpleegkundige bij de kliniek

Eerder in Nursing vertelde de 54-jarige Thea over haar werk voor de Levenseindekliniek. In 2012 begeleidde zij vijf patiënten met een stervenswens. ‘Zoals een verloskundige geïnteresseerd is in de geboorte, heb ik dat met overlijden. Vlak voor de dood vallen alle schillen van mensen af. Ze laten zich zien zoals ze zijn, met hun dapperheid en angst. Toen de oproep van de Levenseindekliniek kwam, heb ik direct gesolliciteerd. Ik dacht: hier hoor ik thuis.’

Wil je reageren? Registreer je dan. Registreren kan heel eenvoudig én gratis.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.