Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Levenseindekliniek houdt zich netjes aan de wet’

De euthanasiepraktijk van de Levenseindekliniek heeft zich het eerste jaar van haar bestaan in alle gevallen aan de wet gehouden. Dat zei Willie Swildens, voorzitter van de toetsingscommissies euthanasie, zaterdagavond in Nieuwsuur.
'Levenseindekliniek houdt zich netjes aan de wet'

De commissies bepalen of euthanasie of hulp bij zelfdoding volgens de wet zijn uitgevoerd. Zo niet, kan door justitie tot vervolging worden overgegaan.

Toetsingscommissies
26 van de 104 Levenseindekliniek-zaken zijn het afgelopen jaar door de vijf regionale toetsingscommissies bekeken en niet zoals gangbaar is door één commissie. Volgens Swildens gebeurde dit om een gedegen oordeel te krijgen. Ze vindt die extra check niet meer nodig. Swildens vindt verder dat de kliniek ‘in een behoefte blijkt te voorzien’. De resterende gevallen worden nog bekeken.

Verpleegkundigen en levenseindekliniek
De Levenseindekliniek ging een jaar geleden open. Sindsdien hebben zich 714 mensen zich bij de kliniek gemeld. 17 mobiele teams met een arts en een verpleegkundige beoordelen de aanvragen. Na uitgebreid onderzoek wordt eventueel euthanasie uitgevoerd bij mensen thuis.

Wachtlijst
Van de 714 verzoeken werden er 198 afgewezen. Op dit moment zijn er volgens de kliniek 56 patiënten in behandeling van een team van de kliniek. Er staan 187 mensen op de wachtlijst van de Levenseindekliniek. De gemiddelde leeftijd van de mensen die het afgelopen jaar stierven was 76. De jongste patiënt was 38, de oudste 99.

Verpleegkundigen en euthanasie
In Nursing februari vertelden drie verpleegkundigen openlijk over hun ervaringen met euthanasie. De 54-jarige Thea werkt voor de Levenseindekliniek en begeleidde het afgelopen jaar vijf patiënten begeleid met een stervenswens. Zij vertelt in Nursing: ‘Zoals een verloskundige geïnteresseerd is in de geboorte, heb ik dat met overlijden. Vlak voor de dood vallen alle schillen van mensen af. Ze laten zich zien zoals ze zijn, met hun dapperheid en angst. Toen de oproep van de Levenseindekliniek kwam, heb ik direct gesolliciteerd. Ik dacht: hier hoor ik thuis.’

Lees alle interviews in Nursing februari. Nog geen abonnee? Lees hier hoe je lid wordt.

Meer over euthanasie:
15 verpleegkundigen actief voor Levenseindekliniek
Veel aanmeldingen voor ‘euthanasieverpleegkundige’
‘Verpleegkundigen blijf weg van euthanatica’

Nieuwsuur / Volkskrant
Door: redactie Nursing

Meer Nursing

Abonnement op Nursing
Nursing is de meest gelezen vaktitel voor verpleegkundigen niveau 4 en 5 in Nederland en Vlaanderen.
Word direct abonnee van Nursing.

Nursing op Facebook
Deel leuke foto’s, filmpjes, winacties, en andere ‘luchtiger’ zaken
via www.facebook.com/VakbladNursing


Nursing Calculator
Koop de Nursing Calculator, dé rekenapp voor verpleegkundigen.
> Download de app meteen
> Bekijk eerst een demonstratiefilmpje.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.