Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

LEVV Innovatieprijs en Anna Reynvaanprijzen uitgereikt

In de maand mei werden twee belangrijke prijzen voor verpleegkundigen en verzorgenden uitgereikt: de LEVV Innovatieprijs en de Anna Reynvaanprijzen. De LEVV Innovatieprijs wordt toegekend aan een initiatief van een verpleegkundige of verzorgende dat aantoonbaar bijdraagt aan een betere kwaliteit van de zorg. De Anna Reynvaanprijzen worden uitgereikt voor de beste wetenschappelijke publicatie van een verpleegkundige en het beste verpleegkundige initiatief om de patiëntenzorg te verbeteren.
levv_innovatieprijs_2010

LEVV Innovatieprijs

Op 12 mei 2010 kreeg Wubbien Wesselink (zie foto) de LEVV Innovatieprijs voor het ‘nurse driven’  behandelprogramma dat zij ontwikkelde voor patiënten met psychiatrische problemen voor wie zelfstandig wonen niet meer bereikbaar is. Het doel van het programma is voor hen een zo comfortabel mogelijk leven te bereiken. Wubbien Wesselink is ervan overtuigd dat juist in de klinieken de verpleegkundigen met hun expertise de kwaliteit van zorg en daarmee de kwaliteit van leven voor deze kwetsbare groep patiënten kunnen verhogen.

Wubbien Wesselink is hoofdbehandelaar binnen het programma Psychiatrie & Somatiek van de Symfora groep te Amersfoort.

 

Anna Reynvaanprijzen

Bij de jaarlijkse Anna Reynvaanlezing, op 20 mei, werden traditiegetrouw ook de Anna Reynvaan Wetenschapsprijs en de Anna Reynvaan Praktijkprijs uitgereikt.  

Patriek Mistiaen, onderzoeker bij het Nivel, kreeg de Wetenschapsprijs voor zijn publicatie over het onderzoek naar het gebruik van Australische medische schapenvachten ter preventie van decubitus. Mistiaen en zijn collega-onderzoekers volgden 30 dagen lang twee groepen van elk bijna 300 patiënten vanaf hun opname in het verpleeghuis. Van de patiënten die op een Australische schapenvacht lagen ontwikkelde 9 procent decubitus, bij patiënten die de gebruikelijke zorg kregen, was dat 15 procent.

De landelijke richtlijn decubitus ontraadt het gebruik van traditionele schapenvachten vanwege problemen met de hygiëne of te weinig drukregulerende eigenschappen. De Australische Medische Schapenvacht is zo gemaakt dat deze meerdere malen op 80 graden gewassen kan worden met behoud van de natuurlijke drukregulerende eigenschappen.

Inmiddels heeft het Landelijk Expertisecentrum Verpleging & Verzorging laten weten dat het inzetten van een schapenvacht ter preventie van decubitus geschrapt zal worden van de lijst van niet zinvolle rituelen. Zie de publicatie van Mistiaen Australische Medische Schapenvacht effectief bij de preventie van stuitdecubitus en een vakinfo-bericht uit TvZ Tijdschrift voor verpleegkundigen over de Australische medische schapenvacht.

De Anna Reynvaan Praktijkprijs ging naar Heidi de Kam. Zij is stafmedewerker bij de Symforagroep, organisatie in de geestelijke gezondheidszorg in het midden van het land. Ze constateerde dat er op het gebied van palliatief terminale zorg nauwelijks voorzieningen zijn voor de intramurale geestelijke gezondheidszorg en daarom stelde ze samen met collega’s een behandelprogramma op. Dit bevat richtlijnen, een reanimeerbeleid en een zogenoemd ‘laatste wensen boekje’ dat samen met de patiënt ingevuld wordt. Met dit beleid en de bijbehorende voorzieningen kunnen psychiatrische patiënten waardig sterven in de vertrouwde omgeving van de instelling.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.