Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Liedjes zingen met dementerende helpt’

Dementerenden zouden er zeer bij gebaat zijn als de verpleging en verzorging meer gebruikmaakt van inzichten uit de muziektherapie en de bewegingswetenschappen of psychomotorische therapie.
‘Liedjes zingen met dementerende helpt’

Dat stelt Annemieke Vink, psycholoog en docent theorie muziektherapie aan het ArtEZ Conservatorium in Enschede. In april kwam haar boekje ‘Muziek en bewegen bij dementie’ uit bij Reed Business Education. Momenteel werkt ze aan haar proefschrift over het effect van muziektherapie bij dementie.

Medicatie

‘Zo’n tachtig tot negentig procent van de mensen met dementie ontwikkelt gedurende het ziekteverloop gedragsproblemen en dat leidt tot overbelasting van mantelzorgers en zorgprofessionals,’ aldus Vink. ‘Op die gedragsproblemen wordt vaak niet adequaat gereageerd. Te vaak worden medicijnen voorgeschreven, maar helpen die wel? Medicijnen kunnen problemen zoals agressie, depressie en hallucinaties goed verhelpen of verminderen, maar bij dwaaldrang en apathie helpt medicatie meestal niet.’

Belevingsgerichte zorg

Volgens Vink komt er steeds meer onderzoek waaruit blijkt dat een andere benadering het welbevinden kan bevorderen en de gedragsproblemen kan verminderen. ‘Ook mijn eigen onderzoek laat dat zien. Belevingsgerichte zorg, zintuigactivering, muziektherapie en bewegingsgerichte therapie hebben een positieve invloed op het functioneren van mensen met dementie.’ Ze zouden uitstekend zijn voor het maken van contact, om mensen te activeren of te laten ontspannen.

Zingen tijdens het aankleden

Vink onderzocht de afgelopen zes jaar wat muziek kan doen voor dementerende ouderen in het verpleeghuis. Zij en andere muziektherapeuten vinden dat muziek niet alleen op indicatie aangeboden moet worden. ‘Ik hoop dat men het net zo belangrijk vindt dat het in de normale dagplanning wordt meegenomen.’ Annemieke hoopt dat muziek en bewegen vanzelfsprekend worden gebruikt in de dagelijkse zorg. ‘Bij het wakker worden, in de huiskamer, tijdens het eten, het kan op allerlei momenten van de dag van pas komen. Waarom zou je niet samen een liedje zingen bij het aankleden?’

Het boekje Muziek en bewegen bij dementie van Annemieke Vink staat verder vol muziektips voor de verschillende leeftijdscategorieën en verschillende activiteiten om een bewoner meer te laten bewegen. Bestel het boekje hier!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.