Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Liefde op het werk: wel of geen relatie beginnen?

Daten met een collega wordt minder taboe in Nederland. Maar voor je eraan begint, kun je beter een aantal zaken in je achterhoofd houden.

Het werk is een ideale plek om je nieuwe partner te vinden. Om te beginnen heb je al een gezamenlijke interesse: jullie werken allebei in de zorg. Je woont niet al te ver bij elkaar vandaan. En je krijgt makkelijker een band wanneer je elkaar vaak ziet.

 

Geoorloofd

En het kan ook best, vinden veel Nederlandse werknemers. Onlangs hield uitzendbureau Unique een enquete onder 555 werknemers. Hieruit bleek dat 45% vindt dat in liefde alles geoorloofd is. En daten met een collega moet dus kunnen. Voorwaarde is wel dat een geen manager van de ander is. Overigens zou 8% van de ondervraagden juist daten met een manager onder het motto ‘voor promotie doe ik alles’.

 

Vijf redenen

Een derde van de ondervraagden zou echter geen relatie op het werk beginnen. Deze groep neemt nog liever ontslag. Ook volgens Amerikaanse experts een collega daten bijna altijd een slecht idee. Loopbaanbegeleider Dawn Rosenberg McKay geeft verliefde collega’s 5 redenen om geen relatie te beginnen:

1. Liefde leidt af. Dat geldt voor elke verliefdheid. Maar stel je voor dat je prins of prinses op het witte paard de hele dag voorbijhobbelt op de werkvloer. Hoe houd je dan je hoofd bij je verantwoordelijkheden?

2. Liefde maakt blind. Wanneer leidinggevende en werknemer een relatie beginnen, kan het erg ingewikkeld worden om elkaar professionele feedback te geven. Je bent niet meer in staat (of je wilt het niet zijn) om kritisch naar de ander te kijken. Of om kritiek te ontvangen.

3. Werk en privé verstrengelen. Onenigheid thuis neem je mee naar het werk en andersom.

4. Werkrelatie staat op het spel. Misschien beëindig je de relatie minder snel omdat je bang denkt dat het jullie werkrelatie zal beschadigen.

5. Ex op het werk. Als de relatie uitgaat, blijf je je ex tegenkomen op het werk. Dat kan verschrikkelijk zijn, zelfs als julie op een goede manier uit elkaar gaan.

Als je het toch doet, houd je dan aan de volgende regels volgens Rosenberg McKay:

1. Wees discreet. Je hoeft er niet over te liegen. Maar maak er ook geen soap van waarin alle collega’s zien hoe jullie relatie zich ontwikkelt.

2. Spreek regels af en maak een vluchtplan. Hoe gaan jullie er op het werk mee omgaan als de relatie serieus wordt? En als jullie uit elkaar gaan?

3. Wees eerlijk. Elkaar kunnen vertrouwen is misschien nog wel belangrijker bij een relatie met een collega. Je zult elkaar immers nog regelmatig tegenkomen op de werkvloer.

4. Laat je niet afleiden. Laat je werk niet beïnvloeden door je partner. Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan.

5. Overtreed de wet niet. Bepaalde opmerkingen en aanrakingen kunnen vallen onder seksuele intimidatie.

 

Bron: Unique, About.com

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.