Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Liever een Insuflon dan subcutane injectie?

Met de Insuflon® hoef je kinderen die vaak medicatie toegediend krijgen minder subcutaan te injecteren. De vraag is of de verblijfscanule veilig is.

Casus
Sommige kinderen in het Emma Kinderziekenhuis (EKZ) in Amsterdam krijgen langere tijd medicatie subcutaan. Dit subcutaan injecteren is vaak pijnlijk en beangstigend voor het kind. Met de Insuflon®, een verblijfscanule, voorkom je de herhaaldelijke subcutane injecties. Veel verpleegkundigen zijn positief over het gebruik, maar sommigen hebben bedenkingen vanwege de mogelijke bijwerkingen zoals blauwe plekken, infiltraten en pocketvorming. Is de Insuflon® wel veilig?

1 Formuleer je vraag
(P=patiënt of probleem, I=interventie, C=vergelijking en O=uitkomst)
P = kinderen van 0-18 jaar
I = toedienen van medicatie via de Insuflon®
C = toedienen van medicatie via subcutane injectie
O = infectie, hematoom, huidirritatie, pijn, discomfort

2a Zoekstrategie
Gezocht in Cochrane, Pubmed, Cinahl en Embase2 op: Insuflon, subcutane verblijfscatheter, indwelling cannula, subcutaneous catheters, pain, injection, multiple injection, side effects.

2b Resultaten
Gevonden: twee randomized clinical trials (RCT’s)3,4, twee observationele studies5,6 en een (niet-systematische) review7.

3a Beoordeling methode
Eerste RCT3: kinderen van 1 maand tot 18 jaar met een oncologische aandoening die Neupogen® krijgen (n=20). Tweede RCT4: insulinetoediening bij kinderen van 5-18 jaar met diabetes type 1. De trial (n = 66) bevat drie groepen: groep 1 Insuflon®, groep 2 subcutane injectie en groep 3 een alarmmeter bij afwijkende waardes. Beide RCT’s zijn goed uitgevoerd.
Eerste observationele studie5: kinderen van 2-8 jaar met oncologische aandoeningen die Neupogen® gebruiken (n=21). De resultaten zijn summier besproken, beschrijvend en het artikel bevat weinig kwantitatieve informatie.
Tweede observationele studie6: postoperatieve pasgeborenen van 32-49 weken die morfine als pijnstilling krijgen (n=20). De patiënten kregen eerst een periode de pijnmedicatie intraveneus en daarna een periode subcutaan via de Insuflon®. Het artikel geeft een summiere beschrijving van de methode en de resultaten.
Review7: gebruik van de Insuflon® bij subcutane insulinetoediening bij kinderen. De review voldoet echter niet aan de kwaliteitseisen van een systematisch literatuuronderzoek.

3b Beoordeling resultaten
De primaire uitkomst van de eerste RCT3 is pijn. De kinderen hebben minder pijn bij de Insuflon® dan bij subcutane injecties. Dit verschil is echter niet statistisch significant, waarschijnlijk vanwege de kleine steekproef. De meeste kinderen, ouders en verpleegkundigen verkiezen de Insuflon® boven subcutane injecties. Er worden geen bijwerkingen gevonden.
De primaire uitkomstmaat in de tweede RCT4 is glucoseregulatie bepaald door HbA1c. De glucoseregulatie in de Insuflon®groep is significant beter dan in de tweede groep na zowel 3 als 6 maanden. Ook de HbA1c-waarde is procentueel verminderd voor de Insuflon®groep. Pubers lijken soms wat moeite te hebben met de Insuflon®.
De kinderen met de Insuflon® uit de eerste observationele studie5 waren blij dat de dagelijkse subcutane injecties niet meer nodig waren. Toediening van Neupogen® via de Insuflon® was niet nadelig voor de behandeling: het beenmerg herstelde op de verwachte tijden en koorts in aplasie kwam niet vaker voor. Daarnaast zijn geen lokale bijwerkingen opgemerkt.
In de tweede observationele studie6 is de conclusie dat de Insuflon® een goed alternatief is voor intraveneuze behandeling van postoperatieve pijn, maar resultaten worden niet in maat en getal genoemd.

4 Conclusie en toepassing
Voorzichtige conclusie is dat het gebruik van de Insuflon® geen nadelige effecten heeft op de diverse behandelingen (insuline, Neupogen®, morfine). De Insuflon® veroorzaakt minder pijn dan subcutane injecties en is daarmee een goed alternatief. Daarnaast is het een veilig hulpmiddel, er worden geen bijwerkingen geobserveerd. Vooral voor kinderen met naaldfobie en prikangst kan de Insuflon® een uitkomst zijn. Ook ouders en verpleegkundigen lijken de Insuflon® te verkiezen boven subcutane injecties. Onze conclusies moeten met enige voorzichtigheid worden gehanteerd, gezien de matige kwaliteit van de studies en de over het algemeen niet-statistisch significante niveaus van de resultaten.

5 Evaluatie
In het Emma Kinderziekenhuis zal het protocol ‘Inbrengen en gebruik van de Insuflon®’ in overleg met de protocollencommissie worden aangepast.

Ja, de Insuflon® lijkt de voorkeur te hebben boven subcutane injecties 

tekst: Chantal de Graaf, Jolanda Maaskant1

Noten
1. Chantal de Graaf is kinderverpleegkundige en Jolanda Maaskant is stafmedewerker kwaliteit en verpleegkundig onderzoeker, beiden werkzaam in het Emma Kinderziekenhuis AMC in Amsterdam. Meer informatie: j.m.maaskant@amc.uva.nl.
2. www.thecochranelibery.com, www.pubmed.com, www.embase.com, www.cinahl.com
3. Dyer SL, Collins CT, Baghurst P, Saxon B, Meachan B. Insuflon® versus subcutaneous injection for cytokine administration in children and adolescents: An randomized crossover study. Journal of pediatric oncology nursing 2004: 21 (2); 79-86.
4. Burdick P, Cooper S, Horner B, Cobry E, McFann K, Chase HP, Use of a subcutaneous injection port to improve glycemic control in children with type 1 diabetes. Pediatric Diabetes 2009; 10; 116-119.
5. De Jong MEA, Carbiere T, Heuvel-Eibrink MM. The use of an insulfon device for the administration of G-CSF in pediatric cancer patients. Support Care Cancer 2006; 14; 98-100.
6. Rouss K, Gerber A, Albisetti M, Bernet V. Long-term subcutaneous morphine administration after surgery in newborns. Journal of Perinatale Med. 2007; 35(1); 79-81.
7. Hanas R. Reducing injection pain in children and adolescents with diabetes: a review of indwelling catheters. Pediatric Diabetes 2004-5: 102-111.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.