Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties8

Liever geen smartphone op de werkvloer

De Werkgroep Infectiepreventie adviseert verpleegkundigen om tijdens het werk geen mobiele telefoon of tablet bij zich te dragen, tenzij dit noodzakelijk is voor de werkzaamheden.
Liever geen smartphone op de werkvloer
Foto: Arno Massee

Dit staat in de conceptrichtlijn Persoonlijke hygiëne medewerkers in het ziekenhuis. De oude richtlijn uit 2011 is herzien en in de nieuwe versie is een hoofdstuk over persoonlijke bezittingen toegevoegd. Als motivatie voor het advies noemt de Werkgroep Infectiepreventie (WIP) dat ‘persoonlijke bezittingen, in het bijzonder mobiele communicatiemiddelen, gecontamineerd kunnen worden met micro-organismen.

Handhygiëne toepassen

Als het noodzakelijk is om je telefoon of tablet tijdens het werk te gebruiken, pas dan de vijf momenten van handhygiëne toe zoals die zijn opgesteld door gezondheidsorganisatie WHO. Volgens die regels moet er handhygiëne zijn voor het patiëntencontact, voor een schone of aseptische handeling, na contact met lichaamsvloeistoffen, na contact met de patiënt en na contact met de omgeving van de patiënt. Dit WIP zegt in het conceptrichtlijn: ‘Het gebruik van een mobiele telefoon/tablet tijdens patiëntgebonden werkzaamheden moet worden gezien als het beëindigen en, indien van toepassing, het opnieuw aangaan van handcontact met de patiënt.’

Geen nagellak meer

Verpleegkundigen in het ziekenhuis mogen tijdens het werk geen nagellak meer dragen op de vingernagels. Lees meer >>>

Conceptrichtlijn

Een toelichting op dit advies wil de WIP  nog niet geven. Het advies is namelijk nog niet definitief, het gaat om een conceptrichtlijn. Professionals in het werkveld kunnen nu nog meedenken over de richtlijn en een reactie geven. Commentaren kunnen worden aangeleverd via beroepsvereniging V&VN of via het commentaarformulier op de website van de WIP. 
Bekijk de nieuwe conceptrichtlijn hier >>>

8 REACTIES

 1. Ik gebruik mijn smartphone voornamelijk op mijn werk, werk op IC, omdat ik de voor mij belangrijke protocollen, werkinstructies heb opgeslagen op de app Evernote. Zo heb ik altijd de voor mij belangrijkste protocollen bij de hand, daardoor voel ik mij veiliger, is uiteindelijk voor de patient veiliger! Natuurlijk moet je je wel houden aan de regels van handhygiene!

 2. Lees alle reacties
 3. Massaal investeren de ziekenhuizen in eHealth (EPD, EVP, APPS) om het zorgproces efficiënter te maken. eHealth is alleen mogelijk in combinatie met een device. Dit kan zijn: Computer On Wheel, Smartphone, Tablet. In het kader van Hygiëne en Infectiepreventie mogen de apparaten alleen nog gebruikt worden indien noodzakelijk.
  Als de apparaten wel gebruikt worden moeten de handen ontsmet worden. Dit betekend na contact met het apparaat en voor contact met de patiënt. Hartstikke goed om overdracht van bacteriën te voorkomen, maar ARBO technisch niet verantwoord.
  De Nederlandse richtlijn voor de preventie van contacteczeem hanteert
  een grens voor de blootstelling aan nat werk, die gebaseerd is op de Duitse richtlijn TRGS 401: de totale duur van nat werk mag niet meer dan 2 uur per dag bedragen, en het totaal aantal keer handen wassen of desinfecteren mag niet meer dan 20 keer per dag zijn.

 4. Het lijkt me onmogelijk om alle mogelijke gevaren te elimineren. Als we zo op alles zouden moeten letten, denk ik niet dat het nog aangenaam werken zou zijn.
  Al bij al zijn we zelf toch capabel en competent genoeg om ons te realiseren wanneer iets onhygiënisch is en wanneer niet? Dat hoeft daarom niet noodzakelijk in die richtlijnen te staan, als je ’t mij vraagt.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.