Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Geen uitvoeringsverzoek nodig voor risicovolle handelingen

Uitvoeringsverzoeken zijn alleen nodig voor voorbehouden handelingen, niet voor risicovolle handelingen. Dat bevestigt een herziene handleiding voor verpleegkundigen.
Is een uitvoeringsverzoek wel nodig, mag dat van de Wet BIG ook telefonisch.

Met de herziene Handleiding voorbehouden handelingen in de (wijk)verpleging, verzorging en thuiszorg willen ActiZ, Verenso, Zorgthuisnl en LHV de administratieve lasten van verpleegkundigen en andere zorgmedewerkers verminderen. Zo merken ze in de praktijk dat sommige instellingen nog steeds een uitvoeringsverzoek (uvv) eisen voor risicovolle handelingen, terwijl dit wettelijk gezien niet nodig is.

Wet BIG

Volgens de Wet BIG mag een arts een verpleegkundige de opdracht geven om een voorbehouden handeling te verrichten, met een uitvoeringsverzoek. Voor risicovolle handelingen zoals zwachtelen is geen uitvoeringsverzoek nodig. Dit wordt in de herziene handleiding benadrukt. Cordaan was een van de instellingen die zowel voor voorbehouden als risicovolle handelingen standaard wél een uitvoeringsverzoek eiste, maar volgens woordvoerder Wolter Knijff is dat inmiddels deels veranderd. ‘In de thuissituatie is bij Cordaan alleen nog een uitvoeringsverzoek nodig voor voorbehouden handelingen. Om de administratieve lasten van verpleegkundigen te verminderen. Intramuraal vragen we nog wel steeds een uitvoeringsverzoek voor risicovolle handelingen.’

Uitvoeringsverzoek telefonisch

Als een uitvoeringsverzoek wel nodig is, mag deze ook telefonisch worden gegeven. Een uitvoeringsverzoek vindt vaak schriftelijk plaats, maar dat is volgens de Wet BIG niet verplicht, schrijven de samenstellers van de herziene handleiding. ‘De wet stelt geen eisen aan de opdracht, maar beschrijft de mogelijkheid van een vormvrije overdracht.’ Een telefonische opdracht van de arts aan de verpleegkundige is administratief minder belastend en de arts en de verpleegkundige kunnen betere afspraken maken over het uitvoeren van de handeling, benadrukt de handleiding. Deze vorm van overdracht is getoetst en goedgekeurd door de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ), schrijven de organisaties.

Standaardformulieren

In de handleiding vinden verpleegkundigen ook een standaardformulier om afspraken te maken over het uitvoeren van voorbehouden handelingen. Ook bevat de handleiding een standaardformulier voor als artsen en verpleegkundig specialisten een uitvoeringsverzoek aan verpleegkundigen willen geven.

Geen uitvoeringsverzoek voor een risicovolle handeling was al 1 van de 12 schrapregels voor de wijk.

2 REACTIES

 1. In mijn werk heb ik veel te maken met uitvoeringsverzoeken en veel verschillende artsen Wat mij altijd weer verbaast is dat wij verpleegkundigen, de artsen achter hun broek moeten zitten deze te tekenen.Ook vullen wij alvast maar alles in zodat het in ieder geval volledig is en de arts alleen zijn handtekening hoeft te zetten.
  Om ons van administratie te ontlasten zou het ook fijn zijn dat artsen zelf gaan bij houden wat er gedaan moet worden.
  Evenals recepten die niet volledig en duidelijk (letterlijk en figuurlijk) geschreven worden .De verpleegkundige is met recht de spil van de zorg die er voor zorgt dat alkes op rolletjes loopt.

 2. Lees alle reacties
 3. Dit klinkt als een ENORME verlichting, maar dat is het niet. Al jaren is er alleen een uitvoeringsverzoek nodig voor voorbehouden handelingen. Bijna elke organisatie heeft een convenant hiervoor afgesproken en dit werkt redelijk tot goed.
  Het deel wat vaak mist op het uitvoeringsverzoek zijn de mogelijke problemen, complicaties e.d. En dat is aan de opdrachtgever te wijten, vraag er ook naar als opdrachtnemer., zeker bij niet standaard patiënten.
  Voor risicovolle handelingen heb je vaak wel een , liefs schriftelijke, opdracht nodig. Bij bv zwachtelen., bij wondzorg een goed ingevulde wondkaarrt, bij mediijnen delen een goede medicatietoedienlijst.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.