Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Liever Picoprep dan Moviprep’

Picoprep® is patiëntvriendelijker ter voorbereiding op een sigmoïd- of coloscopie dan Moviprep®, maar kost wel meer. Beide middelen zijn even effectief. Dat stellen verpleegkundigen van het St. Antonius Ziekenhuis na EBP-onderzoek.
toiletpaper.jpg

Het gaat om verpleegkundigen Stefanie Angenent, Henriette de Groot en verpleegkundig specialist i.o. Wilma Pellekaan in de EBP-rubriek van Nursing oktober. De collega’s werken op de Maag-Darm-Lever/Gastro-enterologische chirurgie in het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein.

Literatuuronderzoek

De gevonden RCT’s in hun literatuuronderzoek laten zien dat Moviprep® en Picoprep® even effectief zijn als voorbereiding op een coloscopie. Omdat Picoprep® door patiënten als prettiger wordt ervaren (beter qua smaak en minder bijwerkingen), is dit middel patiëntvriendelijker en heeft het de voorkeur voor gezonde patiënten. Picoprep® lijkt echter ongeschikt voor patiënten met nierfunctiestoornissen en cardiale ziekten. 

Sta je nog aan het begin van EBP of ben je al wat verder, dan zijn er twee workshops op de Nursing Experience geschikt voor je: een basisworkshop en een over het opstellen van een PICO.  Lees hier de details en schrijf je in >>>

Casus

Een patiënt met de ziekte van Crohn moet jaarlijks een coloscopie ondergaan. Op de kinderafdeling van het St. Antonius Ziekenhuis te Nieuwegein werd hij daarop voorbereid met Picoprep® (picosulfaat sodium). Dat betekent: twee tot drie glazen laxerende drank drinken en daarnaast twee tot vier liter heldere dranken. Op de volwassenafdeling krijgt hij Moviprep® (polyethylene glycol met ascorbinezuur): minimaal twee liter Moviprep® en minimaal twee liter heldere dranken. De patiënt wilde zich graag met Picoprep® voorbereiden. De verpleegkundigen vroegen zich af of dat middel in de voorbereiding op een coloscopie even effectief of effectiever is dan Moviprep®. En is het beter te verdragen?  

Toepassing in verpleegkundige praktijk

De collega’s doen tot slot een aanbeveling: ‘In het St. Antonius Ziekenhuis hebben we de maatschap MDL aanbevolen om het protocol ‘Darmvoorbereiding voor sigmoïd- of coloscopie’ aan te passen. Op basis van patiëntvriendelijkheid zou aan patiënten met een goede nierfunctie en zonder cardiale ziekte Picoprep® voorgeschreven moeten worden. Omdat beide middelen even effectief zijn, kan uit kostenoverweging worden gekozen voor Moviprep®. 

Ook meedoen aan de EBP-rubriek van Nursing? Meld je aan bij margot.hamel@bsl.nl

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.