Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Ligduur Flevoziekenhuis het kortst

Het Flevoziekenhuis in Almere kent met een gemiddelde van nog geen 4,9 dagen van alle Nederlandse ziekenhuizen de kortste ligduur.
Ligduur Flevoziekenhuis het kortst

Ook het Diaconessenhuis in Leiden, het Maasziekenhuis Pantein in Boxmeer en het Zuwe Hofpoort ziekenhuis in Woerden hebben een gemiddelde ligduur van minder  dan vijf dagen. Dit blijkt uit een inventarisatie van adviesbureau Coppa Consultancy.

UMC’s langere opnameduur

Van de grotere klinische ziekenhuizen scoort het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft met een gemiddelde ligduur van 5,09 dagen het beste, gevolgd door het Deventer Ziekenhuis en het VieCuri Medisch Centrum in Noord-Limburg. De ranglijst wordt afgesloten door de universitair medische centra, die vrijwel zonder uitzondering een gemiddelde ligduur kennen van meer dan zeven dagen. Het UMC Groningen is met ruim 9,5 dag het ziekenhuis met langste gemiddelde ligduur. Opvallend is de relatief hoge gemiddelde ligduur bij het Medisch Spectrum Twente (6,6 dagen) in Enschede, het IJsselland Ziekenhuis (6,63 ligdagen) in Capelle aan de IJssel en het Tweestedenziekenhuis (6,66 ligdagen) in Tilburg en Waalwijk.

Patiënten met complexe aandoeningen
De gemiddelde ligduur kan worden gezien als een indicator van doelmatigheid, maar aan de andere kant liggen patiënten met complexe aandoeningen en/of behandelingen langer in het ziekenhuis. Daardoor scoren perifere ziekenhuizen dan ook beter dan academische en topklinische ziekenhuizen.

In Nederland langere opnameduur
Hoewel de ligduur in de Nederlandse ziekenhuizen de laatste jaren is gehalveerd, ligt de gemiddelde ligduur van circa zes dagen nog ruim boven het Europese gemiddelde.  Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) constateerde in 2008 daarom dat de gemiddelde ligduur in Nederland met  zeker veertien tot vijftien procent omlaag kan.

Skipr
Door: redactie Nursing

2 REACTIES

  1. Korter verblijf in een ziekenhuis betekent niet direct ook mindere kwaliteit. Misschien zelfs juist niet. Veel verblijven in ziekenhuizen zijn namelijk onnodig lang. Hierdoor bezetten deze patienten het bed voor een patient die het meer nodig heeft. Als daar niet goed mee omgegaan wordt, onstaat wat “appeltje” beschrijft. Nieuwsgierig hoe het anders kan? Kom dan naar het (gratis) forum; http://www.tocforumzorg.net. Echt, het kan echt anders en tegelijkertijd ook beter! De Juiste zorg voor de Juiste patient, op de Juiste plaats, door de Juiste persoon enz enz.

  2. Lees alle reacties
  3. Helaas hier zie je weer de marktwerking prevaleren boven goede zorg. Als verpleegkundige in de thuiszorg zie ik vaak clienten thuis komen van een grote operatie. De ok is geslaagd maar de clienten zijn doodziek omdat de chirurg(en) niet naar het interne gedeelte gekeken hebben. Hoe vaak worden mensen niet opnieuw opgenomen met urineweginfecties, urineretentie(want de catheter gaat er nog even uit vlak voor ontslag,maar controle op urineren is er niet), longproblemen of een volldeig ontregelde diabetes.
    Tja dan begin je gewoon opnieuw aan je 4,5of 6 dagen in het ziekenhuis alleen kan het geregistreerd worden op een andere dbc.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.