Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Lijst met duizend medische misstanden uitgelekt

RTL Nieuws is in het bezit van een lijst met zo’n duizend meldingen over misstanden in de zorg. Het gaat om privacygevoelige informatie van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. De IGZ heeft inmiddels aangifte gedaan bij de politie vanwege het lekken.
Lijst met duizend medische misstanden uitgelekt

Volgens RTL Nieuws gaat het om meldingen over seksueel misbruik, zelfmoordpogingen, verwaarlozing van ouderen, ongelukken in operatiekamers en grote fouten door medisch personeel. In meer dan 700 gevallen staan patiënten met naam en toenaam gemeld. En er worden 300 overlijdensgevallen genoemd. Misdiagnose komt op de lijst het meest voor als oorzaak van complicaties bij patiënten. In 63 gevallen leidt misdiagnose zelfs tot overlijden. Daarnaast is er ook vaak sprake van nalatig handelen door zorgverleners.

Aangifte
De Inspectie heeft direct aangifte gedaan bij de politie. De aangifte door de Inspectie is niet tegen RTL zelf gericht maar tegen diegene die de informatie leverde. Het is de inspectie niet bekend hoe RTL aan deze informatie is gekomen en wie de bronnen zijn. Inmiddels is de aangifte onder de aandacht van het Openbaar Ministerie gebracht en wacht de Inspectie afwachting van verdere behandeling af.

Geanonimiseerd openbaar
Jan Klein, bijzonder hoogleraar Veiligheid in de Zorg, stelde in een uitzending van RTL Nieuws, dat de lijst met meldingen van misstanden in de zorg, geanonimiseerd openbaar gemaakt moet worden. ‘Als er geen openheid is, weten we niet precies wat de problemen zijn en kunnen we er niet van leren’, stelt Klein.

RTL Nieuws, Zorgvisie
Door: redactie Nursing

Meer Nursing

Abonnement op Nursing
Nursing is de meest gelezen vaktitel voor verpleegkundigen niveau 4 en 5 in Nederland en Vlaanderen.
Word direct abonnee van Nursing.

Nursing op Facebook
Deel leuke foto’s, filmpjes, winacties, en andere ‘luchtiger’ zaken
via www.facebook.com/VakbladNursing


Nursing Calculator
Koop de Nursing Calculator, dé rekenapp voor verpleegkundigen.
> Download de app meteen
> Bekijk eerst een demonstratiefilmpje.

5 REACTIES

 1. Het is toch al lang geen geheim meer dat in de gezondheidszorg door de gezondheidszorg meer doden vallen dan in het verkeer?
  Niets nieuws.
  Ik weet niet of het daarmee dan wel zo “open,goed en tranparant” is om deze lijst te publiceren.
  Is het iets om wraak te nemen, of zo?
  Is het nodig om de levende mythe omtrent gezondheidszorg weg te werken? De arrogantie van artsen een opdonder te geven?
  Wat met die doden door slechte handhypgiene?Hebben we het daar dan ook over? Die handschoenen die aangetrokken worden maar niet per patient worden verwisseld omdat dat te duur of te onhandig is?Dus doen we maar net alsof en hanteren we een condoom bij contacten met cliënten?
  Er is al veel informatie beschikbaar.Alleen is die nogal verspreid bereikbaar.
  In principe zouden overzichten opvraagbaar moeten kunnen zijn bij de beroepsvereniging, maar worden alle incidenten vermeld en in hoeverre zijn deze incidenten terug te voeren naar een persoon of discipline? Of is dit een kwestie die zit in het verloop/proces van zorg en behandeling(slecht handschrift,onvolledige rapportage,indrukken als feiten weergegeven, randopmerkingen aangemerkt als hoofdzaken, vooringenomenheden, etc etc)en is het incident de optelsom en uitkomst van een reeks zonder dader..?
  Zoek het maar eens uit..
  Een lijst betekent dan een storm van verontwaardiging op basis van casuistiek.
  Misschien is het beter een geode analyse van die lijst te publiceren.Niet in de vorm van een doofpotdooddoener maar ene gedegen rapportage.
  Zelf denk ik dat er in die lijst patronen zitten.
  Patronen die wel allemaal al lang weten maar gewoon niet actualiseren in eigen doen en laten.
  En dan moet ene opsomming van concrete gevalen dan maar de oplossong bieden? “Jaag de hagel het veld in en en er wordt altijd wel iets geraakt”-principe?

 2. Lees alle reacties
 3. Hulde voor deze klokkenluider, de beerput is open. Ik denk dat dit nog slechts het topje is.
  Heilige huisjes, te grote eego’s en ivoren torens moeten om, echter ik ben het met Jan Klein eens dat dit wel geanomiseerd moet worden. De lynchparijen zijn nu al niet van de lucht.
  Het zou enorm goed doen indien ook de gezondheidszorg erkend dat er mensen met mensen voor mensen werken, dat fouten en vergissingen menselijk zijn. Ja lieve mensen, ook de medische wereld is faalbaar. Helaas is er een illusie ontstaan van een organisatie die altijd een oplossing heeft, waar iedereen beter wordt en wonderen een dagelijkse routine is.

 4. Aangezien ik door de rechter het zwijgen ben opgelegd om nogmaals over de mishandeling van mijn moeder te spreken, hoop ik dat door deze lijst het wel naar buiten komt en dat mijn moeder postuum en ik zelf in ere en in het gelijk worden gesteld.Ik zou graag willen dat deze lijst wordt gepubliceerd!

 5. Ik heb me suf gemeld bij de IGZ om mijn moeder te redden. Helaas ze overleed zonder tussenkomst IGZ. Na overlijden is er nog 7 jaar een spelletje gespeeld door het IGZ. En nu proberen ze de lijst onder de pet te houden. Ik vrees dat de zaak van mijn moeder op die lijst staat. Dat mag wat mij betreft gewoon openbaar. Wie de lijst heeft doen uitlekken is totaal niet relevant. Van belang is hoe het kan dat de lijst zo lang is!!!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.