Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Lijst slechte verpleeghuizen openbaar gemaakt

Staatssecretaris Martin van Rijn heeft de lijst bekendgemaakt van de verpleeghuizen die slecht presteren. Verschillende partijen in de Tweede Kamer hadden daar op aangedrongen.
Fotolia_93778286_Subscription_Yearly_XXL.jpg
Het zou verzorgenden onder andere ontbreken aan kennis over omgang met dementie. - Foto: Fotolia

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) maakt zich vooral zorgen over deze elf instellingen: Careyn, Evean Zorg Amsterdam, Stichting Amstelring Groep, Stichting Antroz antroposofische woonzorggroep, Stichting Beweging 3.0, Stichting Humanitas, Stichting IJsselheem Holding, Stichting Laurens, Stichting WoonZorgcentra Haaglanden (WZH), Stichting Zorggroep Florence en Zorggroep Groningen. De moeder van staatssecretaris Van Rijn woont in een instelling van een van de genoemde stichtingen.

Geen tweede controle bij medicatie

In december 2014 is een lijst met 150 verpleegzorginstellingen vastgesteld op basis van een risicoanalyse. Vervolgens heeft de inspectie deze instellingen van 1 januari 2015 tot en met 15 maart 2016 geobserveerd. Daarvan is een rapport verschenen, waaruit onder andere blijkt dat twee derde van de instellingen onvoldoende goede zorg leveren. Zo zouden veel verzorgenden geen tweede controle uitvoeren bij het toedienen van risicovolle medicatie, en was er te weinig kennis over omgang met demente cliënten. Van Rijn vond de resultaten ‘onacceptabel’ en wil dat de slecht presterende verpleeghuizen verbeteren of sluiten. 

Als blijkt dat het bestuur van een verpleeghuis niet goed functioneert, vindt Van Rijn dat deze vernieuwd moet worden. Ook moet een speciaal interventieteam de kwaliteit van de slecht presterende verpleeghuizen verbeteren. Lees meer

Op aandringen van diverse partijen in de Tweede Kamer heeft Martin van Rijn nu de lijst van 150 verpleeghuizen openbaar gemaakt. Deze lijst is door de IGZ onderverdeeld in vier categorieën. De samenstelling geeft de stand van zaken weer op15 maart 2016. Het kan dus zijn dat de situatie inmiddels is gewijzigd. 

De onderverdeling in categorieën is als volgt:

1. Intensief vervolgtoezicht
Dit betekent dat binnen een organisatie in korte tijd bestuursgesprekken en meerdere (onaangekondigde) bezoeken bij verschillende locaties van de zorginstelling plaatsvinden. Op basis daarvan gaat de inspectie een oordeel geven over de gehele zorgorganisatie of heeft dat inmiddels gedaan.

2. Vervolgtoezicht
De inspectie houdt vervolgtoezicht in de vorm van inspectiebezoeken en/of bestuursgesprekken. De inspectie toetst zo of de instelling de tekortkomingen die zijn geconstateerd, oplost. Als dat het geval is, sluit de inspectie het toezichttraject op betreffende locatie af (zie 4).

3. In afwachting van resultaatsverslag al dan niet vervolgtoezicht nodig
De inspectie heeft in een bezoek tekortkomingen geconstateerd. De instelling moet van de inspectie een verslag maken over hoe zij deze tekortkomingen aanpakt en/of heeft aangepakt, het zogenoemde resultaatsverslag. De inspectie bepaalt na ontvangst van dit resultaatverslag of vervolgtoezicht noodzakelijk is (zie 2).

4. Toezichttraject afgesloten
Dit betekent dat de inspectie in 2016 de zorginstelling niet opnieuw vanuit het risicotoezicht bezoekt. Indien meldingen of andere signalen aanleiding geven voor toezicht, zal de inspectie opnieuw toezicht houden in de vorm van inspectiebezoeken en/of bestuursgesprekken.

Bekijk hier de lijst met 150 verpleeghuizen >>

Volg Tijdschrift voor Verzorgenden op Twitter en blijf op de hoogte van het laatste zorgnieuws >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.