Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Liveblog #4 gesloten: de laatste corona-informatie voor verpleegkundigen

Nursing volgt de ontwikkelingen rondom het nieuwe coronavirus op de voet. In deze liveblog vind je de laatste verpleegkundige informatie. Heb jij verpleegvragen over het virus? Laat het ons weten in de reacties of stuur een mail naar nursing@bsl.nl.
Foto: ANP SEM VAN DER WAL

> Veelgestelde vragen van verpleegkundigen + antwoorden 
> Overzicht van alle relevante RIVM-richtlijnen
> Overzicht van alle soorten mondneusmaskers en hun kenmerken
> Het vorige liveblog vind je hier


Dit liveblog is gesloten op maandag 13 april. Het nieuwe liveblog vind je hier. 

Corona-herintreder Mayke: ‘Nu ik eindelijk iets kan doen, is de knoop in mijn buik weg’
13 april 2020

Zowel in Nederland als Vlaanderen dragen honderden voormalig verpleegkundigen hun steentje bij in de zorg voor coronapatiënten. Deel 2 van de serie corona-herintreders: leerkracht Mayke Jilderda (42) werkt nu tijdelijk in een tijdelijk coronacentrum in een omgebouwd viersterrenhotel. Lees meer.


Noodfonds voor verpleegkundigen? Minister bestudeert voorstellen
11 april 2020

Met een motie is de regering opgeroepen een fonds op te richten voor verpleegkundigen en andere zorgverleners die schade ondervinden in de zorg voor patiënten met of een verdenking op covid-19. Minister De Jonge antwoordde snel met zijn eigen plan te komen. Ook vakbonden pleiten voor maatregelen, in dit artikel staan ze toegelicht.


‘Zorgpersoneel wordt niet actief getest op coronavirus’
11 april 2020

Zorgpersoneel buiten de ziekenhuizen wordt nog te weinig getest. Dat zegt NU’91, na een enquête. De GGD zegt dat het nog te vroeg is om kritiek te hebben, aangezien maandag is begonnen met het testen van zorgpersoneel. ‘Het onderzoek van NU’91 komt best wel vroeg, we zijn net bezig. Wel merken we dat mensen ons steeds beter weten te vinden en verwachten dat we dus steeds meer aanmeldingen krijgen om tests uit te voeren. Er is voor nu in elk geval genoeg capaciteit.’ Lees meer.


Gastblog ic-verpleegkundige Arie: ‘De adrenaline is uitgewerkt, trek aan de rem als dat moet’
11 april 2020

Er zijn minder covid-19 besmette patiënten in ons land. Dat is goed nieuws maar Nederland moet scherp blijven, vindt Arie Barendrecht (29). ‘We doen op dit moment iets onmogelijks. De enorme veerkracht ontroert me, maar de rek is bijna uit het elastiek. Dit is serieus.’


Hoe bescherm je de huid onder een mondmasker en een corona-skibril?
10 april 2020

Na uren een neusmondmasker en/of een ‘skibril’ dragen, hebben de meeste verpleegkundigen daar afdrukken van in de huid. Bij sommigen is de huid zelfs kapot. Wat is hieraan te doen? Wondexpert Ron Legerstee geeft advies.


Blog Hugo: ‘Werken in de zorg is nu letterlijk levensgevaarlijk’
10 april 2020

Hugo vindt dat er meer aandacht moet zijn voor de offers die verpleegkundigen en verzorgenden momenteel brengen. Werken, je zelf zoveel mogelijk afzonderen, slapen, en opnieuw aan het werk gaan. ‘We zijn helden, natuurlijk, maar wel helden die je in de persoonlijke omgang voorlopig moet mijden als de pest.’

Advocaten: ‘Bij te weinig bescherming mag je werk weigeren’
10 april 2020

Volgens twee advocaten mogen verpleegkundigen weigeren gevraagde zorg te verlenen aan patiënten met covid-19 als de werkgever niet de juiste beschermingsmiddelen kan bieden. Lees hun argumenten in dit artikel.


Gastblog Thomas op de covid-19 unit: ‘Twee sterfgevallen in twee nachten, het is onwerkelijk’
9 april 2020

Verpleegkundige Thomas Groen (26) was van te voren gewaarschuwd dat het werken in deze coronatijd zwaar zou zijn. Als hij in twee nachtdiensten patiënten ziet sterven wordt het hem even te veel.


Nederlandse bedrijven gaan miljoenen mondkapjes maken
9 april 2020

De komende weken gaat een aantal bedrijven in Nederland op grote schaal mondkapjes produceren. Dat meldt dagblad Trouw. De productielijnen moeten nog worden opgezet, maar de bedrijven willen eind april op een productie van zo’n 500.000 mondkapjes per dag zitten.


Artsen starten noodfonds voor zorgpersoneel in coronatijd, NU’91 doet mee
9 april 2020

Zorgverleners die intensief werken met coronapatiënten lopen daarbij zelf een verhoogd risico op besmetting met het COVID-19-virus. Twee Utrechtse artsen hebben voor deze groep een steunfonds opgericht. Dit fonds moet een vergoeding garanderen voor zorgpersoneel dat arbeidsongeschikt raakt of voor nabestaanden als een arts of verpleegkundige zelfs overlijdt. Lees meer. Kamer wil snel beschermingsmateriaal voor zorgpersoneel

8 april 2020

Er is een tekort aan mondkapjes in de thuiszorg, in verpleeghuizen en in andere zorginstellingen. ‘Een stille ramp’, noemde SP-fractievoorzitter Marijnissen het vanmiddag in het Kamerdebat over de coronacrisis. De PVV noemde het onverantwoord en de PvdA drong aan op een landelijke coördinator. Meer lezen. 


Aantal patiënten op de ic’s voor het eerst afgenomen 
8 april 2020

Dat meldt het RIVM, via de NOS. 


Gastblog ex-verpleegkundige Ron: ‘Wel of niet meehelpen tegen corona?’
8 april 2020

Ron Legerstee (63) is een bekende wondexpert. Het verpleegkundig bloed stroomt nog vurig door zijn aderen. Maar is het verstandig als hij zich aanmeldt om als verpleegkundige te helpen? Lees hier zijn over zijn tweestrijd >>>


Ebola-verpleegkundige over corona-crisis: ‘Vertel jezelf dat je dit kunt’
8 april 2020

Grote patiëntenaantallen, te weinig capaciteit, angst voor besmetting, lange diensten in beschermende kleding: Ic-verpleegkundige Ronald Kremer heeft er in zijn werk voor Artsen zonder Grenzen veel ervaring mee opgedaan. Kremer werkte in 2014 tijdens de grote ebola-uitbraak in Sierra Leone en deelt zijn tips om op de been te blijven in de corona-crisis.


V&VN publiceert handreiking voor voormalig verpleegkundigen
8 april 2020

In deze handreiking lezen voormalig verpleegkundigen en verzorgenden wat ze kunnen, mogen en hoe ze dit aanpakken. De handreiking, ‘Terug in de zorg in crisistijd’, is te downloaden op de website van V&VN.


Corona-herintreders: ‘Af en toe dacht ik: wat sta ik hier nu eigenlijk te doen?’
7 april 2020

Zowel in Nederland als Vlaanderen helpen honderden voormalig verpleegkundigen mee in de strijd tegen corona. Deel 1 van de serie corona-herintreders: Cafébaas Jo Helsen (46) verruilde de tapkraan voor een job op de spoed.


Klinisch redeneren bij COVID-19, deel 3: behandeling
7 april 2020

In deel 3 van de serie klinisch redeneren bij COVID-19: behandeling. Onder andere over zuurstoftoediening, medicatie, intubatie en buikligging. Lees meer. 


Gastblog wijkverpleegkundige Anne: ‘Palliatieve sedatie voor een echtpaar met corona’
6 april 2020

Anne  Elsinghorst start palliatieve sedatie bij een oudere dame met corona. Ze kent haar niet, maar regelt het diezelfde dag. De echtgenoot heeft het ook. Wanneer moet Anne voor hem terugkomen?

Meer verpleegkundigen van Defensie naar ziekenhuizen
6 april 2020

Defensie zette al 90 militair verpleegkundigen in, dat worden er 130, schrijft het AD. Ze gaan onder andere werken in Rijnstate (Arnhem), Rode Kruis Ziekenhuis (Beverwijk) en Reinier Haga Groep (Delft en Den Haag).


Klinisch redeneren bij COVID-19, deel 2: diagnostiek
6 april 2020

In deel 2 van de serie Klinisch redeneren bij COVID-19: diagnostiek. Over de ‘coronatest’, verder labonderzoek, ct-scan en thoraxfoto. Lees meer. 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.