Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Liveblog #6 gesloten: ‘Zorgmedewerker met corona krijgt eigen risico terug’

Nursing volgt de ontwikkelingen rondom het coronavirus op de voet. In dit blog filteren wij voor jou de relevantste verpleegkundige informatie. Tips of vragen? Laat het ons weten in de reacties of stuur een mail naar nursing@bsl.nl.
Verpleegkundige in beschermende kleding achter computer
Foto: ANP

‘Zorgmedewerker met corona krijgt eigen risico terug’
13 november 2020

Zorgmedewerkers met een collectieve zorgverzekering bij Stichting IZZ krijgen hun verplichte eigen risico van 385 euro gecompenseerd als zij zelf corona hebben opgelopen en daardoor hun eigen risico moeten aanspreken. Daarmee wil Stichting IZZ zorgmedewerkers extra steun en waardering geven.

‘Het is onterecht en cru als je vanwege de aard van je werk wordt besmet met het coronavirus, daar ziek van wordt en je ook nog eens een rekening krijgt voor het eigen risico van je zorgverzekering of voor behandelkosten’, zegt IZZ-directeur Ronald Kip.


Ook Eerste Kamer wil hogere zorgsalarissen
4 november 2020

Vorige week werd een soortgelijke motie ook al door de Tweede Kamer aangenomen. Ook daar waren de oppositiepartijen voor en de regeringsfracties tegen, maar doordat Kamerlid Van der Graaf van regeringspartij ChristenUnie per ongeluk voorstemde, haalde de motie een meerderheid. Nu ook de Eerste Kamer hogere zorgsalarissen wil, heeft SP-leider Marijnissen een nieuwe reactie van het kabinet gevraagd: ‘Beide volksvertegenwoordigingen hebben nu gezegd dat die salarisverhoging er moet komen.’
Lees meer in het bericht van de NOS.


CNV plant juridische actie tegen zorgwerkgevers die coronabonus niet aanvragen
2 november 2020

Vakbond CNV vraagt leden die in de zorg werken zich te melden als hun werkgever de coronabonus niet aanvraagt terwijl ze daar wel recht op hebben. De vakbond wil deze werkgevers aanspreken en mogelijk juridische stappen zetten.

Volgens CNV hoort het aanvragen van de bonus bij ‘goed werkgeverschap’ en horen werkgevers de bonus aan te vragen voor iedereen die daar mogelijk recht op heeft. Sommige werkgevers vragen de bonus helemaal niet aan, andere alleen voor een deel van hun werknemers.


Soepelere eisen voor voormalig verpleegkundigen die willen bijspringen in coronazorg
29 oktober 2020

Voormalig verpleegkundigen wiens BIG-registratie is verlopen na 1 januari 2016 mogen ingezet worden in de coronazorg. Dat mag alleen als dat noodzakelijk is omdat er niet genoeg bekwame BIG-geregistreerde verpleegkundigen zijn om de zorg uit te voeren. Dit maakte het ministerie van VWS op 28 oktober bekend.

Het ministerie benadrukt dat de voormalig verpleegkundigen zoveel mogelijk niet-complexe zorg moeten doen, dat ze eventueel extra getraind moeten worden en dat ze de grenzen van hun eigen kennen en kunnen moeten bewaken. Meer informatie over de voorwaarden voor bijspringende voormalig verpleegkundigen vind je in de kamerbrief van het ministerie.


‘Zorginstellingen die zelf testen overtreden privacywetgeving’
23 oktober 2020

Door medewerkers zelf te testen overtreden zorginstellingen de Algemene Verordening Gegevensbescherming. ‘Een werkgever mag geen medische gegevens van werknemers verwerken. Dat is niet alleen in AVG vastgelegd, maar ook in het arbeidsrecht’, zegt woordvoerster Silvia Pilger van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) op Skipr.nl. Werkgevers stellen dat het in deze crisistijd niet haalbaar is om werknemers te laten testen via de GGD’en.


Meerdere zorginstellingen schieten coronabonus van 1000 euro voor
22 oktober 2020

Verschillende zorginstellingen kiezen ervoor om de coronabonus van 1.000 euro alvast uit te betalen aan hun werknemers, nog voordat hun aanvragen zijn goedgekeurd door het ministerie van VWS. Dat meldt Skipr.nl. Zo’n 3000 personeelsleden van het Martini Ziekenhuis in Groningen krijgen in november de zorgbonus uitbetaald. Zorgorganisatie Thebe heeft een aanvraag gedaan voor 3721 medewerkers, maar keert aan 4000 mensen de hele bonus uit. Het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven keert alvast de helft van de bonus uit. De zorginstellingen schieten de bonus voor omdat het in het uiterste geval nog wel tot medio 2021 kan duren voordat het geld bij iedereen op de rekening staat.


Coronabonus ook mogelijk voor pgb-verpleegkundigen
22 oktober 2020

Ook zorginstellingen die gefinancierd worden via persoonsgebonden budget (pgb) kunnen nu de coronabonus van 1000 euro aanvragen voor hun medewerkers. Eerder was dit nog niet mogelijk.

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport meldt op hun website: ‘Deze aanpassing wordt met terugwerkende kracht van toepassing. Dat betekent dat pgb-instellingen al een aanvraag kunnen indienen nog voordat de aangepaste regeling is gepubliceerd. Dit geldt voor alle instellingen die met een overeenkomst van opdracht zorg leveren aan pgb-houders. Voor andere zorgverleners die via een pgb zorg leveren wordt gekeken of er een aanvulling op de regeling nodig is.’

Zorgaanbieders kunnen de coronabonus aanvragen tot en met 29 oktober. Lees meer over wie in aanmerking komt en hoe de bonus werkt.


V&VN en vakbonden: ‘Draag altijd mondmasker in de wijk, tenzij’
12 oktober 2020

Ook in de wijk zouden verpleegkundigen en andere zorgverleners altijd mondmaskers moeten dragen, behalve als ze het zelf professioneel verantwoord vinden om daarvan af te wijken. Dat adviseren V&VN en vakbonden NU’91, CNV, FNV en FBZ, met ondersteuning van brancheorganisaties in de vvt  ActiZ en ZorgthuisNL.

De partijen vinden het meest recente OMT-advies over het preventief gebruik van mondneusmaskers, dat volgens het OMT wel nodig is in verpleeghuizen maar niet in de wijk, niet uit te leggen aan verpleegkundigen en verzorgenden die in de wijk werken. ‘Het virus stopt niet bij het verpleeghuis’, aldus V&VN-voorzitter Gerton Heyne.


FMS: ‘Ook masker bij nauwe zorgcontacten met patiënten zonder covid-19’
8 oktober 2020

De Federatie Medisch Specialisten (FMS) adviseert zorgverleners in het ziekenhuis om een chirurgisch mondneusmasker te dragen bij nauwe zorgcontacten, ook bij patiënten zonder (verdenking op) covid-19. Onder nauw zorgcontact wordt verstaan: contact binnen 1,5 meter dat langer dan een kwartier duurt.

FMS heeft haar leidraad aangescherpt vanwege het stijgende aantal coronabesmettingen. Dat meldt de Federatie op haar website.

Voor zorgcontact met patiënten die covid-19 of een verdenking daarop hebben, geldt al het advies van RIVM om persoonlijke beschermende middelen te gebruiken.

Naast het advies over de mondneusmaskers benadrukt FMS de noodzaak van afstand houden in ruimtes zoals team- en koffiekamers, en van goede ventilatie.


Covid-19-patiënten vaker behandeld op reguliere afdeling
28 september 2020

De behandeling van covid-19 in het ziekenhuis lijkt te verschuiven van de ic’s naar de reguliere verpleegafdelingen. Dat meldt de Nederlandse Internisten Vereniging.

Tijdens de eerste coronagolf lagen voor elke covid-patiënt op de ic, 2 covid-patiënten op de verpleegafdeling. Momenteel is die verhouding 1 op 4. De NIV is bezorgd over deze cijfers, omdat de belasting op de reguliere verpleegafdelingen hierdoor toeneemt. De reguliere zorg kan hierdoor in het gedrang komen, waarschuwt de vereniging.

Hoe het kan dat de zorg verschuift van ic naar verpleegafdeling, onderzoekt de NIV. Mogelijk heeft het te maken met betere behandelmogelijkheden.


Toename mbo-v studenten door corona
23 september 2020

Meer studenten hebben zich aangemeld voor de opleiding mbo verpleegkunde. Volgens de NOS heeft de coronacrisis daaraan bijgedragen.


Vanaf vandaag voorrang voor coronatest zorgpersoneel
21 september 2020

Zorg- en onderwijspersoneel kan zich vanaf vandaag met voorrang laten testen op covid-19. Voor het zorgpersoneel gaat het om zorgverleners die:

 • klachten hebben die passen bij covid-19
 • onmisbaar zijn voor de (directe) patiëntenzorg en continuïteit van die zorg
 • niet te vervangen zijn door een collega

Voldoe je aan deze voorwaarden dan kun je bellen met het prioriteitsnummer van de GGD: 0800 – 8101. De GGD zal om een aantal zaken vragen:

 • het BSN
 • als je een werkgever hebt: de naam van de werkgever
 • als je zzp’er bent: je kvk-nummer of AGB-code

Een uur nadat het voorrangstelefoonnummer was geopend, was er al meer dan 3000 keer gebeld, meldt de NOS.


Wereldwijd te weinig aandacht voor veiligheid van verpleegkundigen
15 september 2020

Het aantal bevestigde covid-19-sterfgevallen onder verpleegkundigen over de hele wereld ligt inmiddels boven de duizend. Nog eens drie miljoen verpleegkundigen zijn met het virus besmet geraakt. ICN pleit ervoor dat covid-19 overal wordt erkend als beroepsziekte. Lees meer. 


Dringend advies van ziekenhuizen aan personeel: laat je straks inenten tegen corona
9 september 2020

Ziekenhuismedewerkers krijgen het dringende advies om zich te laten inenten tegen corona, als het vaccin er eenmaal is. Het kan uitval van personeel en dus onderbezetting voorkomen, zegt een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) in een bericht op NOS.nl.


Morgen menselijk lint voor meer loon bij Amsterdam UMC
7 september 2020

Zo’n 50 tot 100 verpleegkundigen, artsen en andere ziekenhuismedewerkers vormen morgen, dinsdag 8 september, een menselijk lint bij de hoofdingang van het Amsterdam UMC. De actie ‘Een lintje voor de zorg’ is bedoeld om aandacht te vragen voor een structurele salarisverhoging, de hoge werkdruk en toenemende agressief gedrag tegen zorgverleners. De actie wordt ondersteund door vakbonden FNV, NU’91, CMHF en CNV. De cao UMC loopt overigens af op 1 januari 2021.


Vakbonden niet te spreken over extra ‘coronabonus’
28 augustus 2020

Vakbonden zijn boos over de ‘coronabonus’ van 500 euro die zorgverleners volgend jaar zouden moeten krijgen. Volgens NU’91 worden verpleegkundigen en verzorgenden afgescheept door het kabinet met dit ‘doekje voor het bloeden’. FNV spreekt van een zoethoudertje, CNV van een ‘financiële pleister’. ‘Een extraatje voor de zorg is prettig, maar het moet structureel beter’, reageert beroepsvereniging V&VN.Extra ‘coronabonus’ voor zorgverleners: nog eens 500 erbij 

27 augustus

Er komt geen extra loonsverhoging voor zorgmedewerkers, maar ze kunnen volgend jaar wel op een ‘coronabonus’ rekenen. Dat meldt de NOS. Het zou gaan om een eenmalige bonus van 500 euro. Voor dit jaar is een bonus van 1000 euro toegezegd. Oppositiepartijen wilden ook een extra loonsverhoging voor het zorgpersoneel, maar daar bleek geen meerderheid voor in de Kamer.


Zorgmedewerkers in actie: duizenden schoenen naar Den Haag als protest
26 augustus

Minimaal vijfduizend paar schoenen moeten er staan in Den Haag op 5 september. Die dag was er een grote zorgdemonstratie gepland op het Malieveld voor meer respect en betere salarissen in de zorg, maar die is afgelast in verband met corona. De initiatiefnemers, vakbonden en de politiek, plannen een online demonstratie. Maar dat vonden Natasia en Eefje, twee zorgmedewerkers uit Twente niet genoeg.


5 september actiedag voor hogere salarissen in de zorg
24 augustus

Vakbonden en de linkse oppositiepartijen gaan op zaterdag 5 september samen actievoeren voor hogere salarissen in de zorg. Vanwege de coronarisico’s wordt het een onlineprotest. Het is een gezamenlijk initiatief van de vakbonden FNV, CNV en NU’91 en de politieke partijen GroenLinks, SP en PvdA. Ze hopen op “de grootste onlinedemonstratie voor de zorg ooit”.
Meer info over de actiedag op de website van de SP


CNV: ‘Zorgwekkende signalen over verpleegkundigen die onder druk worden gezet om niet in quarantaine te gaan’
22 augustus

Zorgpersoneel gaat niet altijd in quarantaine als ze in een risicogebied in het buitenland zijn geweest, omdat er een tekort is aan personeel. Personeel wordt in sommige gevallen zelfs onder druk gezet om toch direct aan het werk te gaan, zo stelt Aaldert Mellema van CNV Zorg & Welzijn tegenover EenVandaag.


Minister Van Ark houdt vast aan Hoofdlijnenakkoord
20 augustus

Minister Van Ark van curatieve zorg ziet geen reden om de financiële afspraken die zijn gemaakt voor het bestuurlijk Hoofdlijnenakkoord aan te passen. Ze reageert hiermee op een brief van de NVZ, waarin de ziekenhuizen stellen dat de geraamde nulgroei in 2022 vanwege de coronacrisis niet meer realistisch is. Dat meldt Skipr. Het Hoofdlijnenakkoord bepaalt onder meer hoeveel ruimte ziekenhuizen krijgen voor de cao-onderhandelingen. Geen geld erbij betekent zeer waarschijnlijk geen salarisverhoging.


Overzicht politieke spel rond verhoging zorgsalarissen
19 augustus

De redactie van Skipr zette de gebeurtenissen rond de verhoging van de zorgsalarissen en het politieke spel in de Tweede Kamer overzichtelijk op een rij. Inclusief de tegengestelde standpunten van de oppositie en de coalitie.


Kabinet gaat praten over betere werkomstandigheden zorg
19 augustus

Het kabinet heeft in het Kamerdebat toegezegd met de werkgevers in de zorg te gaan praten over betere werkomstandigheden, meer zeggenschap en minder administratieve druk voor zorgmedewerkers. De Tweede Kamer had hier in juni al om gevraagd, maar de regeringspartijen willen dat het kabinet dit nu versneld gaat aanpakken. Volgens de regeringspartijen, die tegen een extra salarisverhoging zijn, kan de politiek hiermee ook laten blijken dat er veel waardering is voor de medewerkers in de zorg. Het CDA had gevraagd of het kabinet deze gesprekken voor Prinsjesdag wil afronden, maar dat wil premier Rutte niet toezeggen. Hij denkt niet dat dat haalbaar is. Dat meldt de NOS.


Coalitie: tóch ruimte om zorgpersoneel structureel beter te waarderen
19 augustus

De coalitiepartijen willen dat het kabinet bekijkt of er tóch ruimte is om zorgpersoneel structureel beter te waarderen. Dat meldt het AD. De VVD stelt voor om regels in de zorg te schrappen, startsalarissen te verhogen en meer geld uit te trekken voor gezond eten en powernaps tijdens nachtdiensten. Het kabinet zal waarschijnlijk op Prinsjesdag bekendmaken of er iets extra’s voor de zorg in het vat zit.


Geen structurele loonsverhoging verpleegkundigen: ‘Onbegrijpelijk en teleurstellend’
19 augustus

Op dit moment debatteert de Tweede Kamer over een mogelijke loonsverhoging voor verpleegkundigen en verzorgenden. Maar het kabinet heeft in een brief al laten weten dat medewerkers in de zorg niet hoeven te rekenen op hogere lonen. Er is geen geld voor. Beroepsvereniging V&VN en de verschillende vakbonden noemen de beslissing van het Kabinet ‘onbegrijpelijk’ en ’teleurstellend’.


Vandaag: Tweede Kamer-debat over betere salarissen voor de zorg
19 augustus

Je kunt het debat hier live volgen

2 REACTIES

 1. Wegens de zeker al 60 corona varianten heeft zeker al 50 % van de Ned. bevolking al immuniteit opgebouwd. Vaccinatie (helpt toch niet) het zal geen zin hebben. Je wordt er alleen maar ziek van en wellicht ga je er aan dood.
  Behandeling van Chloroquine met zink en acytromycine is het antwoord. over de hele wereld wordt dit al gedaan en er is niet aan de hand. De mensen knappen op en hebben natuurlijke immuniteit opgebouwd.!

 2. Lees alle reacties
 3. Vaccinatie iet verplicht, lees ik, maar onacceptabel als je het niet doet.
  In welke geschifte wereld leven we eigenlijk.
  De integriteit van het eigen lichaam, artikel 11 van de grondwet, wordt even opzij gezet.
  Normaliter duurt het jaren voor er een veilig vaccin komt, gezien de voorwaarden voor onderzoek e.d. Men denkt het nu even op korte termijn te kunnen doen, want er valt veel geld mee te verdienen. Ik lees net dat het Oxford-onderzoek is stil gelegd.
  Jaarlijks worden er een paar miljoen ingeënt met het griepvaccin; totaal overbodig want effect is niet bewezen en mensen krijgen allerlei troep in het lijf. (NOVA heeft daar in het verleden al aandacht aan besteed). Met deze bangmakerij worden jaarlijks miljarden verdiend.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.