Coronablog: ‘Corona zorgt voor meer aanmeldingen mbo-v’

Nursing volgt de ontwikkelingen rondom het coronavirus op de voet. In dit blog filteren wij voor jou de relevantste verpleegkundige informatie. Tips of vragen? Laat het ons weten in de reacties of stuur een mail naar nursing@bsl.nl.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Foto: ANP

Toename mbo-v studenten door corona
23 september 2020

Meer studenten hebben zich aangemeld voor de opleiding mbo verpleegkunde. Volgens de NOS heeft de coronacrisis daaraan bijgedragen.


Vanaf vandaag voorrang voor coronatest zorgpersoneel
21 september 2020

Zorg- en onderwijspersoneel kan zich vanaf vandaag met voorrang laten testen op covid-19. Voor het zorgpersoneel gaat het om zorgverleners die:

 • klachten hebben die passen bij covid-19
 • onmisbaar zijn voor de (directe) patiëntenzorg en continuïteit van die zorg
 • niet te vervangen zijn door een collega

Voldoe je aan deze voorwaarden dan kun je bellen met het prioriteitsnummer van de GGD: 0800 – 8101. De GGD zal om een aantal zaken vragen:

 • het BSN
 • als je een werkgever hebt: de naam van de werkgever
 • als je zzp’er bent: je kvk-nummer of AGB-code

Een uur nadat het voorrangstelefoonnummer was geopend, was er al meer dan 3000 keer gebeld, meldt de NOS.


Wereldwijd te weinig aandacht voor veiligheid van verpleegkundigen
15 september 2020

Het aantal bevestigde covid-19-sterfgevallen onder verpleegkundigen over de hele wereld ligt inmiddels boven de duizend. Nog eens drie miljoen verpleegkundigen zijn met het virus besmet geraakt. ICN pleit ervoor dat covid-19 overal wordt erkend als beroepsziekte. Lees meer. 


Dringend advies van ziekenhuizen aan personeel: laat je straks inenten tegen corona
9 september 2020

Ziekenhuismedewerkers krijgen het dringende advies om zich te laten inenten tegen corona, als het vaccin er eenmaal is. Het kan uitval van personeel en dus onderbezetting voorkomen, zegt een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) in een bericht op NOS.nl.


Morgen menselijk lint voor meer loon bij Amsterdam UMC
7 september 2020

Zo’n 50 tot 100 verpleegkundigen, artsen en andere ziekenhuismedewerkers vormen morgen, dinsdag 8 september, een menselijk lint bij de hoofdingang van het Amsterdam UMC. De actie ‘Een lintje voor de zorg’ is bedoeld om aandacht te vragen voor een structurele salarisverhoging, de hoge werkdruk en toenemende agressief gedrag tegen zorgverleners. De actie wordt ondersteund door vakbonden FNV, NU’91, CMHF en CNV. De cao UMC loopt overigens af op 1 januari 2021.


Vakbonden niet te spreken over extra ‘coronabonus’
28 augustus 2020

Vakbonden zijn boos over de ‘coronabonus’ van 500 euro die zorgverleners volgend jaar zouden moeten krijgen. Volgens NU’91 worden verpleegkundigen en verzorgenden afgescheept door het kabinet met dit ‘doekje voor het bloeden’. FNV spreekt van een zoethoudertje, CNV van een ‘financiële pleister’. ‘Een extraatje voor de zorg is prettig, maar het moet structureel beter’, reageert beroepsvereniging V&VN.Extra ‘coronabonus’ voor zorgverleners: nog eens 500 erbij 

27 augustus

Er komt geen extra loonsverhoging voor zorgmedewerkers, maar ze kunnen volgend jaar wel op een ‘coronabonus’ rekenen. Dat meldt de NOS. Het zou gaan om een eenmalige bonus van 500 euro. Voor dit jaar is een bonus van 1000 euro toegezegd. Oppositiepartijen wilden ook een extra loonsverhoging voor het zorgpersoneel, maar daar bleek geen meerderheid voor in de Kamer.


Zorgmedewerkers in actie: duizenden schoenen naar Den Haag als protest
26 augustus

Minimaal vijfduizend paar schoenen moeten er staan in Den Haag op 5 september. Die dag was er een grote zorgdemonstratie gepland op het Malieveld voor meer respect en betere salarissen in de zorg, maar die is afgelast in verband met corona. De initiatiefnemers, vakbonden en de politiek, plannen een online demonstratie. Maar dat vonden Natasia en Eefje, twee zorgmedewerkers uit Twente niet genoeg.


5 september actiedag voor hogere salarissen in de zorg
24 augustus

Vakbonden en de linkse oppositiepartijen gaan op zaterdag 5 september samen actievoeren voor hogere salarissen in de zorg. Vanwege de coronarisico’s wordt het een onlineprotest. Het is een gezamenlijk initiatief van de vakbonden FNV, CNV en NU’91 en de politieke partijen GroenLinks, SP en PvdA. Ze hopen op “de grootste onlinedemonstratie voor de zorg ooit”.
Meer info over de actiedag op de website van de SP


CNV: ‘Zorgwekkende signalen over verpleegkundigen die onder druk worden gezet om niet in quarantaine te gaan’
22 augustus

Zorgpersoneel gaat niet altijd in quarantaine als ze in een risicogebied in het buitenland zijn geweest, omdat er een tekort is aan personeel. Personeel wordt in sommige gevallen zelfs onder druk gezet om toch direct aan het werk te gaan, zo stelt Aaldert Mellema van CNV Zorg & Welzijn tegenover EenVandaag.


Minister Van Ark houdt vast aan Hoofdlijnenakkoord
20 augustus

Minister Van Ark van curatieve zorg ziet geen reden om de financiële afspraken die zijn gemaakt voor het bestuurlijk Hoofdlijnenakkoord aan te passen. Ze reageert hiermee op een brief van de NVZ, waarin de ziekenhuizen stellen dat de geraamde nulgroei in 2022 vanwege de coronacrisis niet meer realistisch is. Dat meldt Skipr. Het Hoofdlijnenakkoord bepaalt onder meer hoeveel ruimte ziekenhuizen krijgen voor de cao-onderhandelingen. Geen geld erbij betekent zeer waarschijnlijk geen salarisverhoging.


Overzicht politieke spel rond verhoging zorgsalarissen
19 augustus

De redactie van Skipr zette de gebeurtenissen rond de verhoging van de zorgsalarissen en het politieke spel in de Tweede Kamer overzichtelijk op een rij. Inclusief de tegengestelde standpunten van de oppositie en de coalitie.


Kabinet gaat praten over betere werkomstandigheden zorg
19 augustus

Het kabinet heeft in het Kamerdebat toegezegd met de werkgevers in de zorg te gaan praten over betere werkomstandigheden, meer zeggenschap en minder administratieve druk voor zorgmedewerkers. De Tweede Kamer had hier in juni al om gevraagd, maar de regeringspartijen willen dat het kabinet dit nu versneld gaat aanpakken. Volgens de regeringspartijen, die tegen een extra salarisverhoging zijn, kan de politiek hiermee ook laten blijken dat er veel waardering is voor de medewerkers in de zorg. Het CDA had gevraagd of het kabinet deze gesprekken voor Prinsjesdag wil afronden, maar dat wil premier Rutte niet toezeggen. Hij denkt niet dat dat haalbaar is. Dat meldt de NOS.


Coalitie: tóch ruimte om zorgpersoneel structureel beter te waarderen
19 augustus

De coalitiepartijen willen dat het kabinet bekijkt of er tóch ruimte is om zorgpersoneel structureel beter te waarderen. Dat meldt het AD. De VVD stelt voor om regels in de zorg te schrappen, startsalarissen te verhogen en meer geld uit te trekken voor gezond eten en powernaps tijdens nachtdiensten. Het kabinet zal waarschijnlijk op Prinsjesdag bekendmaken of er iets extra’s voor de zorg in het vat zit.


Geen structurele loonsverhoging verpleegkundigen: ‘Onbegrijpelijk en teleurstellend’
19 augustus

Op dit moment debatteert de Tweede Kamer over een mogelijke loonsverhoging voor verpleegkundigen en verzorgenden. Maar het kabinet heeft in een brief al laten weten dat medewerkers in de zorg niet hoeven te rekenen op hogere lonen. Er is geen geld voor. Beroepsvereniging V&VN en de verschillende vakbonden noemen de beslissing van het Kabinet ‘onbegrijpelijk’ en ‘teleurstellend’.


Vandaag: Tweede Kamer-debat over betere salarissen voor de zorg
19 augustus

Je kunt het debat hier live volgen

2 REACTIES

 1. Wegens de zeker al 60 corona varianten heeft zeker al 50 % van de Ned. bevolking al immuniteit opgebouwd. Vaccinatie (helpt toch niet) het zal geen zin hebben. Je wordt er alleen maar ziek van en wellicht ga je er aan dood.
  Behandeling van Chloroquine met zink en acytromycine is het antwoord. over de hele wereld wordt dit al gedaan en er is niet aan de hand. De mensen knappen op en hebben natuurlijke immuniteit opgebouwd.!

 2. Lees alle reacties
 3. Vaccinatie iet verplicht, lees ik, maar onacceptabel als je het niet doet.
  In welke geschifte wereld leven we eigenlijk.
  De integriteit van het eigen lichaam, artikel 11 van de grondwet, wordt even opzij gezet.
  Normaliter duurt het jaren voor er een veilig vaccin komt, gezien de voorwaarden voor onderzoek e.d. Men denkt het nu even op korte termijn te kunnen doen, want er valt veel geld mee te verdienen. Ik lees net dat het Oxford-onderzoek is stil gelegd.
  Jaarlijks worden er een paar miljoen ingeënt met het griepvaccin; totaal overbodig want effect is niet bewezen en mensen krijgen allerlei troep in het lijf. (NOVA heeft daar in het verleden al aandacht aan besteed). Met deze bangmakerij worden jaarlijks miljarden verdiend.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.