Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Lobbyen in zorg kost een miljard

Verpleegkundigen, artsen, apothekers en patiënten geven met z'n allen jaarlijks ruim een miljard euro uit aan het lobbyen voor hun belangen bij de minister van Volksgezondheid.

In totaal telt de zorg meer dan driehonderd lobbyclubs, waar ruim zesduizend mensen werken. Hun werk wordt betaald uit belastinggeld en zorgpremies. Dat schrijft de Volkskrant, op basis van een inventarisatie die Tony Lamping deed voor de Universiteit Tilburg. Lamping is directeur bij Zorgverzekeraars Nederland (ZN), de lobbyclub van zorgverzekeraars.

Opkomen voor belangen zorg
 Vrijwel elk specialisme in de zorg komt op voor z’n eigen belangen. Zonder er een oordeel over uit te spreken, stelt Lamping vast dat de lobbyclubs naar schatting een miljard euro publiek geld spenderen aan activiteiten die niet direct ten goede komen aan de patiënt. Zo financieren de ziekenhuizen met een deel van hun budget de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen. ‘De lobbyclubs opereren tussen de overheid en de zorgpraktijk. Ze ‘doen’ iets in de zorg, maar krijgen nooit een patiënt over de vloer.’ Al deze clubs willen iets van het ministerie van Volksgezondheid. Het departement bepaalt hoe het geld, ruim 60 miljard euro per jaar, in de zorg wordt verdeeld.

Enquête
Lamping begon aan zijn onderzoek om erachter te komen hoe de macht in de zorg is verdeeld. Daartoe hield hij een enquête onder ruim 220 lobbyclubs. Ruim 70 procent deed mee. Lamping richtte zich niet alleen op beroepsverenigingen, zoals de Orde van Medisch Specialisten, en belangenclubs, zoals de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF), maar ook op semi-overheidsinstellingen zoals de Nederlandse Zorgautoriteit (Nen de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

Door: redactie Nursing

Abonneren
Op de hoogte blijven? Abonneer je nu op de Nursing-nieuwsbrief

2 REACTIES

  1. GOED NIEUWS VOOR ALLE MENSEN IN DE ZORG,NOG EEN BEETJE GEDULD EN ER IS HEEL VEEL GELD OP KOMST!JAAA! WANT WIJ HEBBEN DAAR RECHT OP,JAAA,ZO IS HET ! 1MILJARD EURO HEBBEN WE MET Z’N ALLEN GEWONNEN,JAAA, ZO IS HET!
    Tijd dat de gelden bij de rechthebbende terecht komen,
    ipv bij deze mooipraters.Praatjes vullen namelijk geen gaatjes !
    T’is triestig om dit te lezen maar ook possitief om te weten dat het geld er is maar juist nog in eerlijke en hardwerkende handen terecht moet komen.Nu nog zeggen dat er geen geld is voor een stevig loonsopslag voor de mensen in de zorg houdt geen steek ! Goed men dit eens stevig onder de loep neemt !
    Kon niet anders dat het geld ergens zat! Met de zorg valt er namelijk een vette duit op te rapen, en is vanaf nu welkom bij iedere hardwerkerde in de zorg!!

  2. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.