Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Long covid: bonden en verpleegkundigen teleurgesteld in voorstel minister Helder

Het kabinet wil verpleegkundigen en andere zorgmedewerkers die lijden aan long covid financieel tegemoetkomen, maar op een andere manier dan eerst de bedoeling was.
Foto: Marcel Jurian de Jong (ANP)

Het kabinet wilde een tegemoetkoming regelen voor verpleegkundigen en andere zorgmedewerkers, omdat hun inzet hard nodig was in een moeilijke periode. Niet alleen was de druk op de zorg heel hoog, er waren voor medewerkers ook grote risico’s en beperkte middelen beschikbaar om zich te beschermen tegen besmetting.

Urgentie

Volgens een bericht van de NOS zegt minister Helder de urgentie te voelen dat deze zorgmedewerkers vanwege de uitzonderlijke situatie waarin ze hun werk hebben gedaan worden ondersteund.

De Raad van State kwam vorige week met een advies. Er staat onder meer in dat de werkgever of opdrachtgever de eerst aansprakelijke partij is voor de schade die is ontstaan als gevolg van een ziekte opgelopen tijdens het werk. Maar de Raad zegt ook dat de aansprakelijkheid complex is en dat er sprake kan zijn van een ‘niet rechtens afdwingbare morele verplichting’.

Werkgevers moeten over de brug komen

Het kabinet beschouwt het inderdaad als een morele verplichting om voor deze groep iets te regelen en is van plan een bijdrage te leveren aan een collectieve regeling van werkgevers en werknemers. Als die er is, bijvoorbeeld via een fonds, komt het kabinet met een ‘gemaximeerde bijdrage’. De hoogte van die bijdrage is nog onbekend. Maar de werkgevers moeten ook over de brug komen, vindt het kabinet. Helder zegt hier volgende week al met de werkgevers over te gaan praten.

De zorgminister wil dat de regeling in het eerste kwartaal van volgend jaar beschikbaar wordt. Daarmee voldoet ze niet aan de wens van verscheidene Kamerleden om voor de kerst met een regeling te komen.

Vakbond start juridisch procedure tegen zorgminister

Vakbond FNV ziet juist geen urgentie bij de minister. De vakbond is woest dat Helder het opzetten van een regeling nu doorschuift naar de onderhandelingen tussen werkgevers en werknemers. De vakbonden starten ‘zo snel mogelijk een juridische procedure’ vanwege de manier waarop het kabinet de vergoeding wil regelen.

CNV vindt dat de minister de rol van het ministerie VWS kleiner maakt dan het zou moeten door de regeling terug te leggen op de onderhandelingstafel van werkgevers en vakbonden. ‘We kunnen daar niet mee leven en zullen nu zo snel mogelijk een juridische procedure starten’, zegt een woordvoerder van CNV Zorg en Welzijn.

Kitty Jong van FNV: ‘Minister Helder doet net of er een hele mooie regeling ligt, maar feitelijk doet ze helemaal niets. Ze heeft totaal geen gevoel voor de mensen die in de zorg werken en is niet capabel voor het werk dat ze doet. Wij kunnen niet eens aan de voorwaarden voldoen die Helder stelt, omdat dat een grove inbreuk is op vrijheid van onderhandelen en dat is een belangrijk vakbondsrecht. Dit voorstel is een keiharde vuist in het gezicht van de mensen wiens leven al verknald is door long covid. De minister kan een dagvaarding tegemoet zien.’

Verpleegkundigen teleurgesteld

Verpleegkundige Roger Schleipen (51) zit al bijna 3 jaar thuis met long covid en sluit zich helemaal aan bij de reacties van de vakbonden. ‘Eigenlijk zegt minister Helder nu: ja ik vind het zorgelijk, ja er moet iets aan gedaan worden, maar ik trek mijn handen er vanaf. Ze noemt het een zaak van werkgevers en werknemers. Maar ze heeft niet door dat de groep waarover dit gaat, de groep die sinds de eerste coronagolf thuiszit, geen werkgever meer heeft.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.